Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κλείδωσαν τα μέτρα αφορολόγητο στις 11.500 και μείωση στο φόρο πετρελαίου

Κλείδωσαν τα μέτρα αφορολόγητο στις 11.500 και μείωση στο φόρο πετρελαίου
Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια θα ανακοινωθούν μειώσεις φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες και οι συναντήσεις των υπουργών με την τρόικα, στην οδό Αντρέ Πασκάλ, στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ανοίγουν οριστικά τον φάκελο «Μειώσεις Φόρων στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Το επόμενο Σάββατο, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τόσο για μισθωτούς όσο και για τις επιχειρήσεις, αλλά και αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 11.500 ευρώ, ταυτόχρονα με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους έχουν ανοικτό μπλοκάκι ή επιχείρηση χωρίς δραστηριότητα ή συναλλαγή.
Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης θα μειωθεί κατά 50%, ενώ θα αυξηθεί στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για τους υπόχρεους να καταβάλουν την ειδική εισφορά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης κυμαίνεται από 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, με αφορολόγητο όριο τα 14.000 ή 15.000 ευρώ.
Ο Οδικός Χάρτης Μείωσης Φόρων στην ελληνική οικονομία, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει την άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, με στόχο να καταλήξουν μέχρι το 2016 στο 15%, από 26% – 33% σήμερα...
Κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες θα μειωθούν και οι συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων που σήμερα φτάνουν μέχρι και το 42%, ενώ τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος στην Ελλάδα, στο 33%.
Επίσης, θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα ΙΧ αυτοκίνητα και θα αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα. Με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% θα μειωθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 8 έως 10 λεπτά ανά λίτρο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί «μητέρα όλων των μαχών» την επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το πρώτο σκέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, καθώς από την έκβασή της θα καθοριστεί ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης και το κλίμα μέσα στο οποίο θα οδηγηθεί η χώρα στην έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση της πολυπληθούς ελληνικής αντιπροσωπίας στη γαλλική πρωτεύουσα, στα ενδότερα της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και εγρήγορση, καθώς όλα δείχνουν ότι η μάχη θα είναι δύσκολη και επίπονη. Η Αθήνα θα απαιτηθεί να καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για να πετύχει ένα κατ' αρχήν θετικό κλίμα που θα της επιτρέψει να εισέλθει στη νέα πολιτική περίοδο με πλεονέκτημα έναντι του βασικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν δεν πάρουμε ''κεφάλι'' θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων», σημειώνει κορυφαίος υπουργός στο «Π», παραδεχόμενος ότι παρά τα θετικά αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες, την τελευταία περίοδο, με κορύφωση την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, η κυβερνητική συμμαχία εμφανίζεται αποσυντονισμένη και «κουρασμένη» και τυχόν έλλειψη διάθεσης συνεννόησης εκ μέρους των δανειστών θα επιβαρύνει δραματικά το κλίμα.
Οι υπουργοί, με συντονιστή τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θα ταξιδέψουν για το Παρίσι με εντολή να πείσουν και όχι να συγκρουστούν μετωπικά με την Τρόικα. Και θα το πράξουν με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία και με τους φακέλους που θα προσκομίσουν, από το περιεχόμενο των οποίων αποδεικνύεται ότι τα προαπαιτούμενα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, έχουν υλοποιηθεί.
«Πλέον, διαθέτουμε τα εχέγγυα για να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από τη «στεγνή» ανάγνωση των αριθμητικών μεγεθών σε μία οπτική που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις συνέπειες της πολυετούς κρίσης στην ελληνική κοινωνία», λένε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία επιπρόσθετα μνημονεύουν το γενικότερο κλίμα που εσχάτως διαμορφώνεται στην Ευρώπη, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Γαλλία.
• Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ του β' θερινού τμήματος της Βουλής ζήτησαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια να νομοθετήσει –ακόμη και χωρίς την «έγκριση» της Τρόικας- την παράταση κατά 1 χρόνο της απαγόρευσης πλειστηριασμών για ακίνητα πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Ο κ. Δένδιας δεσμεύθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην Τρόικα αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα νομοθετήσει «ειδικό προστατευτικό πλαίσιο» για την πρώτη κατοικία και τους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες.
Αυτόν τον στόχο, τη σταδιακή μετατόπιση δηλαδή από την τεχνοκρατική αντίληψη στην πολιτική, θέλησε να ενδυναμώσει ο κ. Σαμαράς και με τις πρόσφατες επαφές που είχε με τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ, και με τον νέο επίτροπο της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των οικονομικών.
Το ελληνικό κλιμάκιο προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με εντολή να καταστήσει σαφή τη βούληση της Αθήνας να απλώσει δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες και να δώσει με σθένος τη μάχη στα δύσβατα πεδία του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, τα οποία, παρά τα «ξόρκια» της κυβέρνησης, παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελούν τα πιο ακανθώδη από τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η αποστολή.
Σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα, θα δώσει τη μάχη για να κλείσουν οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό και φυσικά για να δοθεί το πράσινο φως στην Αθήνα να εξαγγείλει ένα πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων. Στην αιχμή του πακέτου αυτού θα έχει τη μείωση, κατά 50% σε πρώτη φάση, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κινήσεις ανακούφισης των πολιτών, όπως η θεαματική αύξηση των δόσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
πηγη εφημερίδα Παρασκήνιο και την ΕΛΛΗ Τριανταφύλου 
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: