Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αναθεωρητική κηρύσσει τη Βουλή, η κυβέρνηση ...





Ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να χαρακτηρίσει τη Βουλή αναθεωρητική, με τη σχετική πρωτοβουλία να αναλαμβάνεται πιθανόν και πριν από την...
έναρξη της νέας Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

«Προχωράμε σήμερα στην πρόταση για Συνταγματική αναθεώρηση. Με στόχο στις 3 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει και επίσημα η συνταγματική διαδικασία, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις 7 Μαΐου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Το γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνει και τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση ή όχι των 180 βουλευτών για την ανάδειξη του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, καθώς και για το πρόσωπο που θα προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν η παρούσα Βουλή προλάβει και ολοκληρώσει τις εργασίες της για τα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν, η επόμενη Βουλή μπορεί να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά γρήγορα.

Ακόμα, δηλαδή, και στην περίπτωση που η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, στα τέλη του 2016 η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς, το Σύνταγμα θα παρέχει αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με απόφαση της Βουλής
Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, στους οποίους απευθύνθηκε το Real.gr,θεωρούν πως η αναθεωρητική Βουλή με πρόταση του αναλαμβάνοντος την πρωτοβουλία της αναθεώρησης, θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Πρόεδρος που θα έχει διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια θα αναλάβει αυτομάτως τις αυξημένες αρμοδιότητες ή θα έχει περιορισμένη θητεία ώστε αμέσως μετά την αναθεώρηση να εκλεγεί νέος Πρόεδρος απευθείας από τον λαό ή οι νέες αρμοδιότητες που θα προβλέπονται για τον Πρόεδρο θα αφορούν το πρόσωπο που θα μεταβεί στην Ηρώδου του Αττικού το 2020.

Δέλεαρ για πρόσωπα, όπως ο Κ. Καραμανλής; 
Το θέμα συνδέεται ευθέως με τις διεργασίες με το πρόσωπο που θα επιλεγεί να προταθεί ως διάδοχος του Κάρολου Παπούλια.

Αν ο νέος Πρόεδρος αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα έχει ουσιαστικό ρόλο σε διάστημα που θα πλησιάζει τα 2/3 της θητείας του.

Σε μια τέτοια περίπτωση το πρόσωπο που θα προταθεί δεν θα είναι διακοσμητικό, αλλά πολιτικό, με πολλούς να υποψιάζονται ότι το αξίωμα θα αποτελεί δέλεαρ ακόμα και για τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του
Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση 50 τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα.

Με την απόφαση αυτή, καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των 3/5, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της.

Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπει αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

Στην Ολομέλεια
Ακόμα και αν η πρόταση των 50 βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατατεθεί τώρα, η σχετική συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει με την έναρξη της Ολομέλειας, που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ 2014

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: