Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Θυελλώδης η τρίτη μέρα Αυτόνομη και αυτοτελή πορεία αποφάσισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ


Αυτόνομη και αυτοτελή πορεία αποφάσισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
Ο Φώτης Κουβέλης παρακολουθεί τις εργασίες του συνεδρίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με 30 λευκά, χωρίς «κατά», υπερψηφίστηκαν οι θέσεις που προσδιορίζουν την πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ για αυτοτελή και αυτόνομη πορεία. Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, χωρίς να γίνει καταμέτρηση, πρόταση για την ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση μόνο με αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις, ενώ εγκρίθηκε το νέο καταστατικό του κόμματος.

Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ τόνισε:

«Εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί, αν και δύσκολα, αλλά με αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει την ολική της επαναφορά. Μπορεί να σταθεί στα πόδια της με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια.»

Αναφορικά με τον προσανατολισμό της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι αναδείχθηκε από το συνέδριο ως κοινός τόπος η ανάγκη αυτοτέλειας και αυτόνομης πορείας.

«Στρατηγική επιδίωξη, η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία και τη ριζοσπαστική αριστερά που βρίσκεται και στον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την ανάγκη εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ο Φώτης Κουβέλης και συνέχισε:

«Ακούω ότι πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται περί αυτού. Σήμερα διαμορφώνεται ένα τοπίο για τη μεταμνημονική Ελλάδα και δεν θα προκύψει αν δεν υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα».

Ο κ. Κουβέλης, παραδέχθηκε αδυναμίες και ελλείψεις για χειρισμούς που έγιναν, ωστόσο απέδωσε την κατάσταση της ΔΗΜΑΡ, πέραν των αδυναμιών της, στις επιθέσεις που δέχθηκε γιατί αποχώρησε από την κυβέρνηση.

«Δεν χρωστά η ΔΗΜΑΡ και αυτοί που δεν τους χρωστάμε ήθελαν να μείνει η ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τη συγκεκριμένη πολιτική.

» Είπα κάποια στιγμή ότι από τα χτυπήματα θα ήταν διάστικτο το σώμα μας. Αλλά τους πονάει γιατί η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε και έφυγε από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τον τρόπο που έθεσε και χειρίστηκε το ζήτημα της παραίτησής του, έπειτα από το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών επισήμανε:

«Δήλωσα εκείνες τις πρώτες δραματικές ώρες ότι είναι στη διάθεση των οργάνων του κόμματος (σσ: η παραίτησή του) για να μη υπάρξουν, από το βαρύ κλίμα του αποτελέσματος, φυγόκεντρες τάσεις. Θα είμαι υποψήφιος ξανά και θα αποφασίσει το συνέδριο».

Επανέλαβε τις τοποθετήσεις του σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας με έμφαση ότι δεν είναι διαδικαστικό θέμα και συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές.

«Δεν ενδιαφέρομαι. Θα με κολάκευε -ποιον άλλωστε όχι- αλλά υπήρχε η σπουδή συντρόφων ότι δεν θα ψηφίσουμε ακόμη κι αν ήταν ο Κουβέλης υποψήφιος».

Την Κυριακή θα διεξαχθούν η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου όπου εκτός του κ. Κουβέλη υποψηφιότητα έθεσε και ο Δημήτρης Λουκάς. Επίσης θα αναδειχθεί η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Η θυελλώδης τρίτη μέρα

Η τρίτη ημέρα του 3ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση της αιφνιδιαστικής κίνησης από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να ζητήσουν από τον Φώτη Κουβέλη να μην θέσει υποψηφιότητα και να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΗΜΑΡ και στη θέση του να στηριχθεί ο Νίκος Τσούκαλης.

«Όχι», ήταν η απάντηση του κ. Κουβέλη.

Μόλις έγιναν αυτά γνωστά, το κλίμα βάρυνε κατά πολύ και ο γραμματέας της ΚΟ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, παρενέβη για να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο και πως η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Το κλίμα αποφορτίστηκε καθώς ο Φώτης Κουβέλης δέχθηκε τις εξηγήσεις και η υπόλοιπη συζήτηση κύλησε ήρεμα με την πλειοψηφία των ομιλητών να τάσσονται στις τοποθετήσεις τους υπέρ της αυτόνομης πολιτικής δράσης της ΔΗΜΑΡ χωρίς να λείπουν και οι απόψεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι σχεδόν συμφώνησαν στη θέση να μην ψηφισθεί καμία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να οριοθετηθεί σαφώς και παντοιοτρόπως ότι θέση της ΔΗΜΑΡ είναι: Η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταψηφισθεί με τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης στην ομιλία του τόνισε ότι δεν επιθυμεί να είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης για τη ΔΗΜΑΡ, καθώς συνδέεται προσωπικά και πολιτικά με τον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να συμβάλουν στην πολιτική ενότητα για το καλό της ΔΗΜΑΡ.

Η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκε υπέρ της προοδευτικής συμμαχίας με τους Οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το οπλοστάσιο των θέσεων της ΔΗΜΑΡ συμπίπτει με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη ΔΗΜΑΡ κι όχι το αντίστροφο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Γιαννακάκη ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να διευκολύνει ώστε να γίνει αλλαγή ηγεσίας και προσδιόρισε τον πολιτικό χαρακτήρα της ΔΗΜΑΡ ως σύμπραξη της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

Ευθέως η Μαρία Ρεπούση τάχθηκε υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή εκλογική κάθοδο. «Γιατί όχι αν συμφωνήσουμε στο πρόγραμμα» αναρωτήθηκε.

Ρεαλισμός και επαφή με την πραγματικότητα χρειάζεται απάντησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, διαφωνώντας με τη δέσμευση για την άρνηση ψήφισης Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν ιδρύσαμε κόμμα για να παραδώσουμε συνιστώσα» είπε απαντώντας σε όσους θέλουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ μπορεί να διαψεύσει ότι τελείωσε και χρειάζεται να γίνουν βαθιές πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολη μεν η ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ αλλά αξίζει η προσπάθεια με σαφές πρόταγμα για την κοινωνία και τον τόπο.

«Στόχος να πει ότι η ανατροπή των ασκούμενων πολιτικών δεν είναι μόνο αριστερή παρένθεση αλλά κατοχυρώνοντας τον ευρωπαϊκό δρόμο και ανασυγκροτώντας τον χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: