Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Περισσότεροι από 30.000 οι διαδηλωτές Επεισόδια στη μεγάλη πορεία για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Επεισόδια στη μεγάλη πορεία για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
22 φωτογραφίες


19:15 Χημικά και βομβίδες κρότου - λάμψης εξακολουθούν να πέφτουν στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Η πορεία έχει διασπαστεί, μετά την επίθεση των ΜΑΤ. Το πρώτο μέρος της πορείας έχει περάσει από την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πίσω έχουν μείνει τμήμα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και το ΠΑΜΕ.

19:08 Ομάδες διαδηλωτών εξακολουθούν να περνούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

18:59
 Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και διέσπασαν το μπλοκ των αντιεξουσιαστών. Ομάδες ατόμων εισχώρησαν σε άλλα μπλοκ.

18:55 
Ένταση στη Βασ.Σοφίας, στο ύψος του Χίλτον. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και βομβίδες κρότου - λάμψης. Κατά τις πληροφορίες, η επέμβαση έγινε απρόκλητα.

18:45 
Στους 30.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές.

18:35
 Στην αμερικάνικη πρεσβεία η κεφαλή της πορείας.

18:30 Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 30 προσαγωγές για προληπτικούς λόγους.

17:50
 Νεώτερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 25.000.

17:45 Στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο κύριος όγκος της πορείας. Στο Σύνταγμα το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που «συνοδεύεται» από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

17:45 Ξεκίνησε το ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία. Το μπλοκ ακολουθούν περί τα 10.000 άτομα.

17:25 Η κεφαλή της πορείας έχει φτάσει στο Πολεμικό Μουσείο, όπου πραγματοποιεί ολιγόλεπτη στάση.

17:00 Η πορεία προχωρά από το τέλος της Σταδίου προς την Γεωργίου Α' υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Στην κεφαλή του κύριου όγκου της πορείας φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου.

16:37 Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, που αριθμεί -σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις- περί τις 15.000  άτομα, βρίσκεται στη Σταδίου.

16:35 Η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές.

16:20 Στο Σύνταγμα έφτασε η κεφαλή της πορείας.

16:05 Φραγμός από κλούβες στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας για να κινηθεί η πορεία από την Γεωργίου Α'. Ανδρες των ΜΑΤ είναι παραταγμένοι μπροστά από τα ξενοδοχεία της πλατείας Συντάγματος. Ελικόπτερο της ΕΛΑΣ πετά πάνω από την πορεία.

16:00 Ξεκίνησε η πορεία, στην οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συμμετέχουν περισσότερα από 7.000 άτομα.

15:30 Καθ' οδόν για την αμερικανική πρεσβεία η πομπή με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν περίπου 300 άτομα.

15:00 Προσυγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη συμβολή Σταδίου και Χρήστου Λαδά.

Όταν η σημαία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οι φοιτητές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν φήφισμα στην πρεσβεία, αλλά δεν τους το επέτρεψαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

«Σαράντα ένα χρόνια μετά το Πολυτεχνείο ζει, είναι επίκαιρο όσο ποτέ και μας δείχνει το δρόμο της προοδευτικής ανατροπής» δήλωσε προς το in.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Είναι εντυπωσιακή η νεολαιίστκη και λαϊκή παρουσία φέτος. Νομίζω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μαζικότερες και δυναμικότερες πορείες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Το Πολυτεχνείο ξαναζωντανεύει».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η αφύπνιση του φοιτητικού κινήματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Ελπίζουμε να είναι αφετηρία νέων μεγάλων φοιτητικών αγώνων κι αν οι φοιτητές ξαναμπούν στην πρωτοπορία, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα η υπόθεση της προοδευτικής ανατροπής θα γίνει πράξη. Όταν η νεολαία είναι μπροστά πάντοτε η νίκη έρχεται γρήγορα».

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, έκλεισαν οι δρόμοι στο κέντρο, όπως και οι σταθμοί του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.

Έντονη είναι η αστυνομική παρουσία στην πόλη, καθώς 7.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά του λοκ άουτ που αποφάσισε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ και της βίαιης αστυνομικής επέμβασης στη Νομική και το ΕΜΠ την Πέμπτη.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, όπως και αυτοί στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται ακόμη μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, ένα ασθενοφόρο, ένα όχημα με γιατρό και δύο μοτοσυκλέτες επίσης με γιατρό.

Στις 2 μ.μ. είχαν δώσει ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος διάφορες συλλογικότητες-σωματεία, στις 3 μ.μ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είχαν προσυγκέντρωση στη συμβολή Σταδίου και Χρήστου Λαδά, ενώ στις 5 το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε στα Χαυτεία.


Νένα Σώκου - Αγγελος Προβολισιάνος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: