Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΠΟΛΑΝΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ-ΟΣΟ...


«Το Κολωνάκι έγινε μέσα σε λίγα χρόνια... Κολωνός και η Εκάλη... Νίκαια», λένε πλέον οι πολύ καλοί γνώστες της κτηματαγοράς στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία,...
ούτε μία περιοχή της Ελλάδας δε γλίτωσε από την κατάρρευση και την δραματική πτώση των τιμών. Η μεγάλή ισοπέδωση οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην εξίσωση των τιμών και πλέον οι πωλήσεις νεόδμητων αλλά και πολυτελών σπιτιών, κάποιες γειτονιές της Αθήνας όπως το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, η Κηφισιά, τα Βριλήσσια, το Ελληνικό συναγωνίζονται σε τιμές τις άλλοτε απλησίαστες βόρειες περιοχές της Αττικής. Ο λόγος φυσικά είναι το μαζικό ξεπούλημα όσο – όσο των ακριβών μεζονετών και μονοκατοικιών σε Εκάλη, Καστρί, Διόνυσο, Πεντέλη, Βουλιαγμένη.




Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές παρατηρούνται και σε άλλες προβεβλημένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Αράχοβα, η Σαντορίνη, η Μύκονος όπου έχουν βγει στο σφυρί χιλιάδες σπίτια. Πάντως, όπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, η έκρηξη του τουρισμού στη Μύκονο οδήγησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων (εργολάβους και ιδιώτες) να «τσιμπήσουν» φέτος τις τιμές καθώς ελπίζουν ότι Ρώσοι, Αραβες και άλλοι ξένοι επενδυτές θα αγοράσουν τις εκατοντάδες πολυτελείς βίλες που έχουν κρεμάσει πωλητήρια.

Η κρίση, πάντως, δεν έχει χτυπήσει μόνο τα ακριβά ακίνητα, αλλά και τον άλλο πόλο της κτηματαγοράς. Τα φθηνά ακίνητα έγιναν ακόμη φθηνότερα σε δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έφερε τιμές – σοκ με σπίτια να πωλούνται όσο ένα... μοτοποδήλατο, όπως λέει χαρακτηριστικά κτηματομεσίτης του κέντρου. Οι αγγελίες για πωλήσεις κατοικιών από 3.000 έως 10.000 ευρώ έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες και δεν αφορούν μόνο «ερείπια» αλλά και ανακαινισμένες γκαρσονιέρες και δυάρια τα οποία βγαίνουν στο σφυρί λόγω οικονομικών δυσκολιών και αδυναμίας να πληρωθούν οι υπέρογκοι φόροι.
Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κτηματαγοράς, πάντως, είναι ότι οι Ελληνες έχουν χάσει το μισό πλούτο που επένδυσαν στα ακίνητα. Αν και η αντικειμενική αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ, η εμπορική αξία δεν ξεπερνά τα 600 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση 50% στις τιμές των διαμερισμάτων ενώ σε πολλές περιοχές η πτώση φτάνει το 70%.


Ξεπουλάνε βίλες και μεζονέτες οι «πρώην πλούσιοι»
Αλλά εκεί που δεν υπάρχει προηγούμενο είναι στην αγορά πολυτελών κατοικιών. Τα ακριβά σπίτια στα βόρεια και νότια προάστια, στο Καστρί, την Εκάλη, τη Βουλιαγμένη και όλη την παραλιακή, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Αράχοβα, έχουν βγει στο σφυρί. Οι τιμές τους έχουν κατρακυλήσει από το 2008 ακόμη και πάνω από 50% ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη και η έκπτωση.

Πλούσιοι επιχειρηματίες που «ξέπεσαν», γιάπις του Χρηματιστηρίου που καταστράφηκαν και ξεπουλάνε ό,τι έχουν, νεόπλουτοι που αγόρασαν το… κεραμίδι των ονείρων τους και τώρα δεν μπορούν να το συντηρήσουν, κατασκευαστικές εταιρείες που έκτισαν μεγάλα και χλιδάτα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει στα μπετά.

Αυτοί οι βασικότεροι πωλητές ακινήτων αξίας από 500 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Στις ακριβές περιοχές υπάρχουν πάρα πολλά νεόδμητα σπίτια που πωλούνται σε χαμηλή τιμή και σίγουρα έχουν περάσει οι εποχές όπου το τετραγωνικό μέτρο κόστιζε 6-7 χιλιάδες ευρώ. Η νέα… μόδα, πάντως, που κάνουν πολλά μεσιτικά γραφεία σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες είναι τα open house. Δηλαδή ημέρες όπου ανοίγει το προς πώληση σπίτι και γίνονται ομαδικά ραντεβού ενδιαφερόμενων.

Τα παραδείγματα είναι πολλά για πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας από γνωστούς και άγνωστους ιδιοκτήτες. Ιδιώς οι πρώτοι, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες και άνθρωποι της show business πουλάνε ζητώντας απόλυτη εχεμύθεια.

· Στη Μύκονο, νεόδμητη μεζονέτα 300 τ.μ. δίνεται 1,2 εκατ. ευρώ ενώ συγκρότημα μεζονετών, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ. πωλείται από 3,5 εκατ. μόλις… 2 εκατ. ευρώ
· Το σπίτι του Ντέιβιντ Γκίλμορ των Πινκ Φλόιντ στη Ρόδο, μια εκπληκτική βίλα 575 τ.μ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων, με 9 δωμάτια και μεγάλη πισίνα. Δίνεται σήμερα κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 2.000 ευρώ/τ.μ.
· Στο Λαγονήσι πωλήθηκε βίλα σε οικόπεδο 6 στρ. μόλις 5 εκατ. ενώ αρχικά ζητούνταν 12 εκατ.
· Στη Βουλιαγμένη νεόδμητη μεζονέτα 840 τ.μ. μόλις με… 5 εκατ. όταν παλιότερα θα ξεπερνούσε τα 10 εκατ.
· Μονοκατοικία 500 τ.μ. στον Διόνυσο σε οικόπεδο 800 τ.μ. πωλείται κάτω από 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ. όταν η αξία του ήταν 1,8 εκατ. πριν 3 χρόνια.
· Στο καλύτερο σημείο της Εκάλης, πωλείται μεζονέτα τεσσάρων επιπέδων από γνωστή οικογένεια καλλιτεχνών. Το σπίτι, τεσσάρων επιπέδων με κήπο πωλείται 850 χιλ. ευρώ ενώ η αρχική του αξία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ.
· Στη Μύκονο μονοκατοικία 600 τ.μ., μόλις 7 ετών σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων δίνεται 2,5 εκατ. ευρώ όταν το 2008 κόστιζε 3,5 εκατ. ευρώ.
· Πάλι στη Μύκονο μεζονέτα 220 τ.μ. του 2007 με έξι υπνοδωμάτια πωλείται μόλις 630 χιλ.ευρώ.
· Στο νησί των ανέμων πουλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες σπίτια επωνύμων καθώς «έσκασε» η φούσκα. Η Ρ. Κορομηλά πούλησε βίλα 400 τ.μ. αντί 2,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλη βίλα 600 τ.μ. της Αλίκης Λιβανίου δόθηκε 2,6 εκατ. ευρώ αν και σε άλλες εποχές τα σπίτι αυτά κόστιζαν πάνω από 3,5 εκατ.
· Εντυπωσιακή η αγγελία για πώληση μεζονέτας 400 τ.μ. στην Εκάλη μόλις 450 χιλ. ευρώ επειδή είναι… 17 ετών.
· Στο Καστρί επιχειρηματίας από το χώρο του φαρμάκου αγόρασε μονοκατοικία με 7 εκατ. ευρώ αν και η αντικειμενική της ξεπερνούσε τα 9-10 εκατ.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/11/blog-post_302.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: