Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Απορρίπτει τις επικρίσεις Αντιδρά η Ε.Ε. στην κριτική της κυβέρνησης για την ανακοίνωση περί κυρώσεων στη Ρωσία


Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, που επισήμανε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με αυτήν σχετικά με μια ανακοίνωση που καλεί να υπάρξει προεργασία για την ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
European Union flags fly in front of the European Commission headquarters in Brussels
Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξέδωσαν αυτή την ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση αντιδρώντας στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα επισήμανε χθες ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς πριν προχωρήσει στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, σημειώνοντας ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τη Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ένας εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι το Συμβούλιο λυπάται που η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση αυτή.
«Διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας. Εξ όσων αντιληφθήκαμε υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο εκπρόσωπος.
«Όταν πληροφορηθήκαμε την επιφύλαξη της Ελλάδας το πρωί της Τρίτης (...) προτείναμε να προστεθεί μια υποσημείωση στην οποία θα εξηγείται πως η Ελλάδα δεν καλύπτεται από την ανακοίνωση αυτή. Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε να προστεθεί μια τέτοια υποσημείωση, ήταν σαφές σε εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε την ανακοίνωση, όπως είχε συμφωνηθεί το απόγευμα» της Δευτέρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
ΑΜΠΕ
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: