Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Την βεβαιότητα ότι «το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι η έκπληξη των εκλογών» δηλώνει σε συνέντευξή του στο thecitizen.gr o Θάνος Μωραΐτης, στενότατος φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄Αθήνας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.


Παράλληλα μιλά για τις κατηγορίες περί διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, υπερτονίζει την  ευθύνη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «ιδεολογική απογύμνωση και ταυτίση με δεξιές, βαθιά συντηρητικές πολιτικές» .
Τέλος  εκφράζει την ανάγκη  να υπάρξουν συνεργασίες και η χωρά να στηριχτεί στην συναίνεση και την συνεννόηση σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης αποδίδοντας την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την «ακροδεξιά του κ. Καμμένου»στην «ιδεολογική σύγχυση και το σύνδρομο λαϊκισμού από το οποίο διακατέχεται».
than3
Συνέντευξη στον Ιωσήφ Χαλαβαζή.
Ένα προοδευτικό πολιτικό ακροατήριο

 δεν συμβιβάζεται με την μετάλλαξη του

ΠΑΣΟΚ στο προσωποκεντρικό και

απολίτικο

μόρφωμα του κ. Βενιζέλου
Το βασικό ερώτημα στον κόσμο της παράταξης σας είναι για ποιο λόγο τώρα; Ότι θα μπορούσατε να περιμένετε και να κινηθείτε μετά τις εκλογές.
Ο κ. Βενιζέλος αγνόησε προκλητικά όλες τις προτάσεις και τις κινήσεις ενότητας που διατυπώθηκαν από πολλά στελέχη. Γαντζωμένος στην καρέκλα απαξίωσε όλες τις προτάσεις. Υπήρξε μια τελευταία ευκαιρία με τις προτάσεις Παπανδρέου τον Δεκέμβριο που μπορούσαν να απεγκλωβίσουν την παράταξη από το αδιέξοδο. Δεν εισακούστηκε. Από εκεί και πέρα έπρεπε να ανταποκριθούμε στο αίτημα χιλιάδων προοδευτικών πολιτών ότι πρέπει να γίνει κάτι δυναμικό.
Η απόφαση μας υπηρέτησε το στόχο να βρει βήμα και τρόπο έκφρασης ένα προοδευτικό πολιτικό ακροατήριο το οποίο δεν συμβιβάζεται με την μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ στο προσωποκεντρικό και απολίτικο μόρφωμα του κ. Βενιζέλου το οποίο με ευθύνη του απογυμνώθηκε ιδεολογικά και ταυτίστηκε με δεξιές, βαθιά συντηρητικές πολιτικές. Αυτό ήταν το ιστορικό μας χρέος. Να προχωρήσουμε μπροστά!
Εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε όχι να

διασπάσουμε.
Σας κατηγορούν όμως για διάσπαση…
Διάσπαση στα ποσοστά του 3 και 4% δεν υπάρχει. Ο κόσμος της παράταξης είχε γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και έπρεπε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να ξαναβρεθούμε με αυτό τον κόσμο. Εμείς ερχόμαστε να ενώσουμε όχι να διασπάσουμε.
Η στάση μας ήταν έντιμη. Δεν είναι έντιμη η στάση όσων λένε ότι «πάμε μαζί τώρα και αλλάζουμε τον Βενιζέλο την επόμενη μέρα». Αυτό είναι μια στάση που βολεύει την εξασφάλιση μια καρέκλας, μια βουλευτικής έδρας. Εμείς είπαμε όχι σε αυτή τη συναλλαγή. Γιατί αυτό ουσιαστικά μας προτάθηκε. Μια έδρα αντί της σιωπής. Ε λοιπόν δεν είμαστε όλοι στην πολιτική για να στήνουμε μαγαζάκια που θα ανακυκλώνουν ρόλους εξουσίας και καρέκλες σε μια ελίτ πολιτική ομάδα. Επιλέξαμε το δρόμο των αξιών.
Εκφράζετε όμως ουσιαστικά κάτι διαφορετικό; Ποιο είναι το βασικό πολιτικό σημείο που διαφοροποιήστε;
Σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα και σε ένα πολιτικό σύστημα που συζητά ακόμα απλά για επιστροφή στην κανονικότητα του 2009 εμείς λέμε η Ελλάδα δεν πρόκειται να υπερβεί την κρίση αν δεν αλλάξει συθέμελα.
Η χώρα χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και την προώθηση σαρωτικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Είναι δυνατόν να μιλάμε για αντιμετώπιση της ανεργίας με τα τρίμηνα του ΟΑΕΔ στους δήμους ή τις επιδοματικές λογικές του ΣΥΡΙΖΑ;
Χρειαζόμαστε τολμηρές αποφάσεις για την ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας. Χρειαζόμαστε στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης όχι πχ ιδεοληψίες όπως αυτές που είδαμε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Και αυτά είναι απλά δύο μόνο παραδείγματα. Είμαστε εδώ γιατί έπρεπε να υπάρξει ο πολιτικός φορέας που θα εκφράσει συντεταγμένα αυτές τις απόψεις, αυτές τις αξίες σε ένα πολιτικό σύστημα είτε ζει ακόμα με μύθους είτε έχει ταυτιστεί με απολίτικες ή συντηρητικές πολιτικές.
thanos 5
Φαίνεται ωστόσο ότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν να δικαιώνουν την πρωτοβουλία. Γίνεται κίνημα με αυτά τα χαμηλά ποσοστά;
Καταρχήν σας διαβεβαιώνω ότι το ΚΙΝΗΜΑ θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Από εκεί και πέρα σε 20 μέρες όντως δεν γίνεται κίνημα. Γίνεται όμως ξεκίνημα. Έχουμε μια αφετηρία την Κυριακή. Την Δευτέρα με άλλους όρους και διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον ξεκινάμε την πραγματική ανασυγκρότηση της παράταξης υπηρετώντας πάνω απ’ όλα τη χώρα.
Η πρωτοβουλία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν είναι πυροτέχνημα και δεν έγινε για να εξυπηρετήσει ώστε να βολέψει κάποιους διαφωνούντες. Aν θέλαμε να βολευτούμε θα καθόμασταν στην ασφάλεια της βουλευτικής μας έδρας.Εμείς δεν επιλέξαμε το δρόμο της συναλλαγής. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί στην πολιτική πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπηρετείς αξίες. Λέμε λοιπόν στους προοδευτικούς πολίτες ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το ξεκίνημα για το οποίο διψά όλος ο προοδευτικός κόσμος
Σας ακούμε να διαφωνείτε με επιλογές της συγκυβέρνησης. Όμως τα έχετε ψηφίσει όλα και πριν λίγο καιρό της δώσατε και ψήφο εμπιστοσύνης
Καταρχήν να πούμε ότι είμαστε οι μόνοι οι οποίοι από την αρχή της κρίσης είμαστε συνεπείς σε ότι λέμε. Μιλούσαμε για συντηρητικές πολιτικές που μας επιβλήθηκαν σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον το οποίο ήθελε να εκδικηθεί την Ελλάδα. Εμείς λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον που άλλοι δεν θα άντεχαν ούτε μια ώρα, σταθήκαμε όρθιοι και στηρίξαμε τη χώρα να αποφύγει τη χρεωκοπία . Και με μετρά που δεν έχουν καμία σχέση με τα πολύ πιο σκληρά μέτρα της τελευταίας διετίας.
Το 80% του δημοσιονομικού αποτελέσματος οφείλεται στις αποφάσεις των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προχωρήσαμε μόνοι μας ένα πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο απαξιώθηκε και αποδομήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Προσωπικά δεν σταμάτησα να διεκδικώ μαζί με άλλους συναδέλφους αλλαγές, βελτιώσεις και να εκφράζω τις διαφωνίες μου. Δυστυχώς είχαμε μια ηγεσία η οποία τις περισσότερες φορές μας έβγαζε στη σέντρα ως αντάρτες και υπονομευτές της σταθερότητας.
Και επειδή ακούω διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και πάλι: Η στάση μας , η συνέπεια μας αλλά και οι μεγάλες διαφωνίες μας αποδεικνύουν ότι κάναμε ότι μπορούσαμε και για την έξοδο από την κρίση αλλά και να σταθεί ξανά στα πόδια της η παράταξη. Δεν ρισκάραμε την χώρα ούτε μια στιγμή και δεν σιωπήσαμε ούτε στιγμή. Καταθέταμε τις προτάσεις μας και τις διαφωνίες μας.
ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει συγκυβέρνηση με την

ακροδεξιά

του κ. Καμμένου
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Δείχνει την ιδεολογική σύγχυση και το σύνδρομο του λαϊκισμού από το οποίο διακατέχεται. Αυτό δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε προοδευτική παράταξη. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διακατεχόμαστε από κανένα άγχος κυβερνητισμού. Δεν είμαστε κομάντο κυβερνητισμού. Δεν ψάχνουμε μονίμως ως νέοι χρυσοθήρες μπας και βρούμε καμιά φλέβα εξουσίας.
Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε την χώρα και το δημόσιο συμφέρον και όχι να μπούμε σε ένα αλισιβερίσι ρόλων εξουσίας. Από εκεί και πέρα εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες και η χωρά να στηριχτεί στην συναίνεση και την συνεννόηση.
Με ποιο πλαίσιο; Πως θα τα βρείτε;
Φυσικά θα πρέπει να φύγουμε εντελώς από το μοντέλο συνεργασίας που υπήρξε τα τελευταία δυο χρόνια. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Κακοποιήθηκε πλήρως η έννοια της κυβερνητικής συνεργασίας. Οι προγραμματικές συμφωνίες έγιναν κομμάτια και θρύψαλα.
Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, αντιλήψεων και βέβαια ένα σχέδιο για το πρέπει η χώρα να πορευτεί τους επόμενες μήνες και τα επόμενα χρόνια. Ήδη εμείς μιλήσαμε για το δημοψήφισμα αλλά και το πλαίσιο πολιτικών και αρχών. Δεν θα γίνουμε βολική πατερίτσα κανενός για να κάνει άνω κάτω τη χώρα με τις εμμονές του, με την έλλειψη σχεδίου.
http://thecitizen.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: