Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ολική επιστροφή στο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Τσίπρα


djissel_708
 Ως ολική επιστροφή στο Μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή συμφωνία Ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Ντάισεμπλουμ – Μοσκοβισί – Λαγκάρντ η κυβέρνηση αποδέχεται όλες τις δεσμεύσεις που έχουν υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, και εφόσον η Τρόικα (οι Θεσμοί) μετά από αξιολόγηση εγκρίνουν τις ελληνικές προτάσεις για τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, θα εισηγηθούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Οι δηλώσεις
Ντάισλεμπλουμ: Υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Μιλάμε για σχέσεις εμπιστοσύνης και σήμερα και κάναμε ένα σημαντικό νήμα στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος.
Θα ήθελα να τονίσω τα κύρια σημεία αυτής της συμφωνίας. Αποφασίσαμε να υπάρξει παράταση τεσσάρων μηνών. Η επιτυχής συμφωνίας θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα. Το αρχικό αίτημα ήταν για παράταση έξι μηνών, εμείς δίνουμε τέσσερις
Οι πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι διαθέσιμοι κατά το διάστημα της παράτασης
Ο σκοπός του αιτήματος που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη. Απόψε έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και εμείς πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται.
Μοσκοβισί: Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων.
Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη
Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.
Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος
Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές. Απόψε κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα
Λακάρντ: Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Κουραστική και εποικοδομητική η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων. Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων
Ρέγκλινγκ:  Από το EFSF θα κατατεθούν στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης Τα 10,9 δισ. του ΤΧΣ θα παραταθούν για ακόμη 4 μήνες.
Αυτή είναι η συμφωνία των Βρυξελλών

Δεν υπάρχουν σχόλια: