Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνής οργή για το νούμερο που υποδύεται τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ – Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

baroufasΤις αντιδράσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου τους ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και το κλίμα στις συνεδριάσεις του Eurogroup περιγράφει σε δημοσίευμα του το Dow Jones Newswires.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κούνησαν τα κεφάλια τους όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επανειλημμένα δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τις ελληνικές εκλογές ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη,αναφέρει το πρακτορείο.
Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας και την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi προειδοποίησε τον κ. Βαρουφάκη ότι τέτοιες δηλώσεις απειλούν να επιταχύνουν τη φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρουν αξιωματούχοι που ήταν στις συναντήσεις.
“Ο Draghi τον κάλεσε να είναι προσεκτικός”, δήλωσε ένας αξιωματούχος που ήταν στη συνάντηση της Δευτέρας. “Απρόσεκτες δηλώσεις δεν είναι καλές για τις τράπεζες”.
Οι προειδοποιήσεις του Draghi δείχνουν μια σειρά από περιστατικά κατά τα οποία το παράτολμο ύφος της νέας αριστερής κυβέρνησης – και ιδιαίτερα του κ. Βαρουφάκη – έχει παραβιάσει τους άγραφους κανόνες ευπρέπειας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το Dow Jones Newswires.
“Είναι μια σύγκρουση κουλτούρας”, αναφέρει ο αξιωματούχος. “Είναι 18 υπουργοί Οικονομικών που κάθονται με έναν διαφορετικό, ριζοσπάστη ακαδημαϊκό οικονομολόγο που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν κυβερνητική θέση”.
Στον κλειστό κόσμο των γραφειοκρατών της Ευρωζώνης, οι προσωπικές σχέσεις, έχουν σημασία, αναφέρει το Dow Jones. Τα προβλήματα σπάνια δημοσιοποιούνται και οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση, συχνά μέσα από απόκρυφους κανόνες που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης, σημειώνει το πρακτορείο.
Σύμφωνα με το Dow Jones, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ,  Pier Carlo Padoan, παρακάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να αμβλύνει τη ρητορική του. “Αυτό δεν είναι η άσκηση με το δίλημμα του φυλακισμένου”, δήλωσε, σύμφωνα με αξιωματούχο, σε μια αναφορά στο γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων που εξηγεί γιατί δύο λογικά μέρη μπορεί να επιλέξουν να μην συνεργαστούν μεταξύ τους.
Το πρακτορείο κάνει λόγο για αρνητικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας.
Η συνάντηση ξεκίνησε περίεργα, αναφέρει. Ο κ. Βαρουφάκης μπήκε με καθυστέρηση 20 λεπτών, ενώ τον ακολουθούσε μια κάμερα καθώς μιλούσε ο Draghi, αναφέρουν αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, διέκοψε τον Draghi και ζήτησε θυμωμένα από τον κάμεραμαν να φύγει.
Η είσοδος του κ. Βαρουφάκη δεν έκανε καλή εντύπωση σε αρκετούς αξιωματούχους. Ένας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αποτελούσε άλλο ένα παράδειγμα της αγάπης του για προβολή στα ΜΜΕ.
Όταν ήταν η σειρά του να μιλήσει ο κ. Βαρουφάκης πρόσφερε μια μακρά ομιλία σε μεγάλο βαθμό όμως χωρίς τα στοιχεία ή τις συγκεκριμένες προτάσεις που χρειάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να πάρουν αποφάσεις, αναφέρουν αξιωματούχοι. Η ομιλία, ουσιαστικά η ίδια που έδωσε και την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε δεκτή “με διαφορετικούς βαθμούς απογοήτευσης και ενόχλησης”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
“Κανένας από τους ομολόγους μου δεν έχει καταλάβει μέχρι τώρα τι θέλει πραγματικά η Ελλάδα”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schäuble την Τρίτη. “Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα και αν η ίδια η Ελλάδα γνωρίζει”.
Πριν τη συνεδρίαση ο Jeroen Dijsselbloem παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα σχέδιο της δήλωσης που θα μπορούσε να δοθεί στη δημοσιότητα από το Eurogroup μετά τη συνάντηση. Έλεγε ότι η Ελλάδα θα ζητούσε παράταση του προγράμματος διάσωσης και θα τηρούσε μια σειρά όρων του προγράμματος διάσωσης, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό.
Καθώς η συνεδρίαση ήταν σε εξέλιξη – και πριν οι περισσότεροι υπουργοί δουν το σχέδιο δήλωσης – οι βοηθοί είδαν tweets από δημοσιογράφους που περιέγραφαν τη δήλωση επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει.
Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση την είχε μοιράσει στα ΜΜΕ πριν καν συζητηθεί, κάτι που εξόργισε ορισμένους υπουργούς, αναφέρει το πρακτορείο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πρόοδος αυτό το βράδυ και αποφάσισαν να τερματιστεί η συνάντηση.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: