Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

To απόλυτο αδιέξοδο επιβεβαίωσε ο αρχιτέκτονας του Ελληνικού Βατερλό, Βαρουφάκης


ImageHandler
 To απόλυτο αδιέξοδο των συζητήσεων και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε ο αρχιτέκτονας του Βατερλό των Βρυξελλών Βαρουφάκης.
Δείτε τι είπε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη Τύπου:
Όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, ο πραγματικός λόγος που δεν καταφέραμε μέχρι τώρα να συμφωνήσουμε είναι ότι υπάρχει μια διαφορά αναφορικά με το εάν θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απέτυχε ή θα κάτσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.
Την Τετάρτη, σημείωσε, αρνηθήκαμε την ανακοίνωση που μιλούσε για συνέχιση και επιτυχημένη ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος. Το απορρίψαμε γιατί δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα του οποίου τη λογική δεν δεχόμαστε.
Στη Σύνοδο Κορυφής. Ντάισελμπλουμ και Τσίπρας ανακοίνωσαν ότι θα αναζητηθεί κοινό έδαφος και αυτό ήταν μια μεγάλη πρόοδος.
«Πριν το σημερινό Eurogroup, ο Πιέρ Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα draft που ευχαρίστως θα υπέγραφα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και μιλούσε για ένα μεταβατικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών», τόνισε ο υπουργός.
«Ευχαρίστως θα το υπογράφαμε, και θα ήμασταν διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε αποδοχή συγκεκριμένων στόχων. Δεν θα προχωρούσαμε σε καμία δράση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μονομερής. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να μην εφαρμόσουμε μέτρα που θεωρούμε λάθος, όπως η μείωση χαμηλών συντάξεων ή η αύξηση των φόρων στον τουρισμό».
Το έγγραφο αυτό αποσύρθηκε εν συνεχεία από τον επικεφαλής του Eurogroup και παρουσιάστηκε ένα σχέδιο αντίστοιχο με αυτό της Παρασκευής. Σε αυτό περιλαμβάνεται μόνο κάποια «ευελιξία». Είναι πολύ προβληματικό για εμάς.
«Όταν ρώτησα τι είναι «ευελιξία», δεν πήρα καθαρή απάντηση. Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις; 10%, 5%;», υπογράμμισε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την τεράστια θέληση μας, δεν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί όλους τους όρους που μπορεί να καλύψει.
Ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες».
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: