Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Τα ανέφικτα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση Τσίπρα στο Brussels Group (Ολόκληρη η λίστα)


World stock markets stumble on the news that ratings agency Standard & Poores had slashed credit ratings for sovereign debt from Greece and Portugal
Ολόκληρη την 26 σελίδων λίστα που έστειλε στο Brussels Group το ΥΠΟΙΚ δημοσίευσαν οι Financial Times.
Μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων κατέθεσε στις στις ευρωπαϊκές αρχές η ελληνική κυβέρνηση. Από την 26 σελίδων λίστα η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει έως 6 δισ. ευρώ για το 2015.
Στόχος να ξεκλειδώσει η δόση των 7,2 δισ. ευρώ πριν οδηγηθεί σε πτώχευση.
Τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:
-Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ
-Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ
-Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ
-Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ
-Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ
-Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ
-Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ. ευρώ
-Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ
-Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ
-Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ
-Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ
-Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ
-Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ
-Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ
-Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ
Δείτε ολόκληρη τη λίστα ΕΔΩ
Το 26σελιδό που δημοσιοποίησαν οι Financial Times, στηρίζεται σε σχέδια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά προκειμένου να συγκεντρωθούν τα περισσότερα έσοδα. Αυτά περιλαμβάνουν 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους σε μεταφορές κεφαλαίων off shore εταιρειών και 500 εκατ. από ένα σύστημα λοταρίας το οποίο θα έχει στόχο να πειστούν οι καταναλωτές να ζητούν τις αποδείξεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ.
Η πορεία των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και των ελεγκτών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες και έλληνες αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπίδες ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία για τα μέτρα τη επόμενη εβδομάδα.
«Ο βασικός στόχος αυτού του κειμένου είναι στην πρώτη ευκαιρία να ξεκλειδώσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες», αναφέρεται στην σύντομη εισαγωγή.
«Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τον εαυτό της περήφανο και ακατάρητο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσής και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης».
Κι ενώ το κείμενο περιλαμβάνει πέντε χωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», τα μέτρα αυτά συνίστανται στη σταδιακή άνοδο του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και τα δύο μέτρα που αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης.
Παρ΄ όλα αυτά, το κείμενο περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις προς τις ευρωπαϊκές αρχές, ειδικά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης από την πιο αριστερή πτέρυγα του κυβερνόντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας θα τερματιστεί.
Ωστόσο, το νέο κείμενο λέει πως «όλα τα ήδη υπογραφέντα συμβόλαια θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει πρόκειται να συνεχίσουν». Οι ιδιωτικοποιήσεις που απομένει να γίνουν θα εκτιμηθούν «κατά περίπτωση» και αναμένεται να αποφέρουν 1,5 δισ. μέσα στη χρονιά, κάτω από τα 2,2 δισ. που προέβλεπε η αρχική συμφωνία του προγράμματος βοήθειας.
«Σπάνια έχει αποτύχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο εντυπωσιακά», δηλώνεται στο κείμενο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό, και ο ανταγωνισμός μεταξύ των διεκδικητών είναι μικρός».
Παρά το αίτημα της Αθήνας να της επιτραπεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – δηλ. το σύνολο των εσόδων μείον τα έξοδα όταν δεν προσμετρώνται οι αποπληρωμές των δανείων και τόκων – το κείμενο αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να επιφέρουν πλεόνασμα μέχρι και 3,9% του ΑΕΠ, το οποίο είναι υψηλότερο του στόχου του 3% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.
http://lykavitos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: