Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ


Συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Σκληρή παρτίδα πόκερ θυμίζει η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές τις τελευταίες ώρες. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η τηλεδιάσκεψη διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα.

Στις επαφές των τελευταίων ωρών ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να διερευνήσει τη στάση των εταίρων επί της ελληνικής πρότασης, αλλά και σημεία υποχώρησης επί της πρότασης των θεσμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τη διαπραγμάτευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, λίγες ώρες, μάλιστα, μετά την πληροφορία που μετέδωσε το Reuters ότι ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τελευταίος την αρνήθηκε.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποσπάσει σχόλια επί της ελληνικής πρότασης, την οποία η Αθήνα χαρακτηρίζει μόνη βάση διαπραγμάτευσης, απορρίπτοντας την πρόταση των θεσμών που παρουσιάστηκε στον Αλ.Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Τετάρτη.

Επίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων επί της κοινής πρότασης ΕΕ και ΔΝΤ, δηλαδή εάν υπάρχει βούληση για υποχωρήσεις σε σημεία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε κάλεσε να Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: