Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τίτλοι τέλους, για τον Βενιζέλο...


Και επίσημα παρελθόν από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (επιτέλους)...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα του 10ου συνεδρίου του κόμματος, ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έπειτα από τρία χρόνια στην προεδρία του κόμματος.
Μετά από μία...
μακρά ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του από την προεδρία. Έκανε λόγο για αμφιθυμία που δυναμίτισε την προσπάθειά του να μετασχηματίσει το κόμμα στη Δημοκρατική Παράταξη.

Μίλησε για την κρίση του ΠΑΣΟΚ ως να είναι κρίση ιδεολογίας, αλλά και προσωπικών στατηγικών, κάνοντας λόγο για ‘ακατάσχετο πληθωρισμό φιλοδοξιών’. «Αποφάσισα το έκτακτο συνέδριο γιατί η χώρα και η παράταξη βρίσκονται σε κρίση», είπε, μιλώντας για την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και αποδίδοντάς την πρωτίστως στην ‘εν ψυχρώ’ εκτέλεση της Ελιάς και την «διασπαστική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου», όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτή οδήγησε την παράταξη σε αναγκαστική εσωστρέφεια.

Βενιζέλος: Να ζητήσει συγνώμη ο Τσίπρας

Στον προσωπικό του απολογισμό στην προεδρία του κόμματος, υποστήριξε ότι αντιμετώπισε το 2012, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την ‘ηθική και επικοινωνιακή καταιγίδα’ της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου που εκτίμησε ότι στέρησε από το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση στις εκλογές.« Αντιμετώπισα αμφιθυμία, μειωτικές στρατηγικές στελεχών, προβλήματα που δημιουργούν οι διαψευσμένες πολιτικές και η κωμικοτραγική απόπειρα του 2015 από τον Γιώργο Παπανδρέου να φύγει από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και να λέει ότι είναι εκείνος ου εκφράζει το καινούριο», είπε, σε μία ολομέτωπη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού.

«Αναγκάστηκα να απολογούμαι για το ΠΑΣΟΚ του 1980 στο οποίο δεν μετείχα γιατί ήμουν στο πανεπιστήμιο, για την κυβέρνηση Σημίτη στον σκληρό πυρήνα της οποίας δεν μετείχα, ενώ ακόμα και σήμερα η συνεργασία με τη ΝΔ αποδίδεται από κάποιους σε μένα ενώ επιδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2011 και έγινε τον Νοέμβριο του 2011, ακόμα και σήμερα λένε κάποιοι πως εγώ και οι υποστηρικτές μου ρίξαμε την κυβέρνηση Παπανδρέου, ξεχνώντας τη στάση υποστηρικτών του που σήμερα είναι επίλεκτα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυρία Παναρίτη τους μάρανε», είπε, σε φορτισμένο κλίμα.

«Αντιμετώπισα τα πάντα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ασκούν κριτική στελέχη που έγιναν άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας πως κανείς δεν σκέφτηκε τα διλήμματα ενώπιον των οποίων βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ να παίρνει αντιδημοφιλείς αποφάσεις για να σώσει την χώρα. «Θα βρεθεί ενώπιόν τους και ο κ. Τσίπρας σε λίγο και του εύχομαι από καρδιάς να αντέξει όπως εμείς και να κάνει το σωστό», είπε, παραδεχόμενος πάντως πως η αίσθηση στο ΠΑΣΟΚ ότι σώζει την χώρα είναι ασύμπωτη με εκείνοι των πολιτών που έχασαν τη δουλειά, την επιχείρηση, την ευημερία τους.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να λάβει κρίσιμες, ρεαλιστικές και διορατικές αποφάσεις για το μέλλον, χωρίς ψευδαιθήσεις για επιστροφή στο παρελθόν», είπε, αναφερόμενος στις τέσσερις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για το μέλλον του κόμματος και επιλέγοντας σαφώς από τον λόγο του, την τέταρτη :

-         Το ΠΑΣΟΚ παραμένει, επιμένει, περιμένει την ανάστασή του ως παλαιού και αρκείται στην εκλογική του επιβίωση. «Μου φαίνεται ολιγαρκές και εσωστρεφές», είπε.

-         Το ΠΑΣΟΚ αυτομετασχηματίζεται συμβολικά και αισθητικά και αγωνίζεται να πείσει ότι είναι κάτι άλλο χωρίς τα πολιτικά και οικονομικά βάρη του παρελθόντος. Έκανε λόγο για ένα συμπαθητικό μεν, όχι καλό όμως σενάριο αφού το κόμμα θα κατηγορηθεί ότι κρύβεται και δεν σέβεται την ιστορία και τα χρέη του.

-         Το ΠΑΣΟΚ αυτοδιαλύεται. «Πώς; Χωρίς έτοιμο το επόμενο βήμα;», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει στην τέταρτη, δική του πρόταση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

-         Το ΠΑΣΟΚ ανασυγκροτείται ως θεσμική οντότητα και συμβάλει συντεταγμένα, αλλά ειλικρινά και γενναιόδωρα σε ένα πραγματικά ευρύτερο σχήμα που λόγω του εύρους του είναι ένα νέο σχήμα. Η Δημοκρατική Παράταξη, η Κεντροαριστερά, δεν αρκεί, είπε. «Χρειάζεται κάτι παραπάνω που να καλύπτει όλο το δημιουργικό κέντρο», είπε, αναφερόμενος σε ένα σχήμα που θα εκφράζει όσους πιστεύουν στο κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία, τον Κοινοβουλευτισμό, τις νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής, την κοινωνική Δικαιοσύνη, το μοντέλο εθνικής παραγωγής, σε ένα σχήμα με αξιακή ταυτότητα και κοινωνικές αναφορές, με προγραμματικό λόγο. «Μόνο έτσι απευθύνεσαι οριζόντια στο εθνικό ακροατήριο. Με στόχο την απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε, προειδοποιώντας πως «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον του ΠΑΣΟΚ με όρους παρελθόντος».

Σε έντονους συγκινησιακούς τόνους, κλείνοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εναπόθεση την εντολή που πήρε το2012 στα χέρια των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ ως εκπροσώπους της βάσης του κινήματος, ευχαριστώντας από καρδιάς όλα τα μέλη και τους φίλους του και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την τιμή και την εμπιστοσύνη που του επιδείχθη. «Προέρχομαι όπως ξέρετε από την κοινωνία των πολιτών, στρατεύθηκα ώρες ανάγκης στο ΠΑΣΟΚ. Και με υποδέχθηκε με αγάπη το ΠΑΣΟΚ την ώρα της ανάγκης, αλλά αντιμετωπίστηκα εχθρικά στις εσωκομματικές διαμάχες», είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα γινόταν ποτέ πρόεδρος του κόμματος υπό κανονικές συνθήκες και με το κόμμα πάνω στο ρεύμα της εξουσίας.

Για αυτό και υποστήριξε ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη η τιμή που του έγινε να λάβει την πρώτη θέση στο μέτωπο μίας δύσκολης και ασύμμετρης μάχης. «Οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν πρωθυπουργοί. Αυτό που κλήθηκα να διαχειριστώ, θεωρώ πως ήταν σημαντικότερο. Σας ευχαριστώ», είπε, σημειώνοντας πως ισχύει η δέσμευσή του για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση την ερχόμενη Κυριακή.

«Είναι αισιόδοξο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στελεχών έτοιμων να διεκδικήσει την προεδρία. Θέλω να πιστεύω ότι γίνεται με πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των δυσκολιών», είπε, σημειώνοντας όμως ότι το συνέδριο δεν δίνει λευκές επιταγές, αλλά πορεύεται συντεταγμένα και απαιτεί δεσμεύσεις από τους υποψηφίους προέδρους, αλλά και περιμένει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Το συνέδριο, είπε, καλείται να αποφασίσει πολιτικά και η βάση να εκλέξει πρόεδρο για να υπηρετήσει τις αποφάσεις του συνεδρίου.

«Αποχωρώ από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι από την πολιτική», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας πως η υπεράσπιση του έργου του, υπερβαίνει το όποιο πολιτικό καθήκον του έχει ως τώρα εκπληρώσει και προειδοποιώντας έτσι ότι θα είναι παρών στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν θα αφήσει κανέναν να απαξιώσει το έργο του.

Έκλεισε δε την μακρόσυρτη ομιλία του με τις λέξεις : «Εύχομαι στην παράταξη να βρει τον δρόμο της. Στην πατρίδα να μην αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. Σε όλους σας να νιώσετε ότι αυτό που κάναμε άξιζε και αξίζει τον κόπο… Καλή τύχη!»

Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υποψήφιοι πρόεδροι. Μεταξύ αυτών είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς. Ρόλο κλειδί για τις εξελίξεις αναμένεται να έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, από τον οποίο στελέχη του κόμματος ζητούν να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής τις προθέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: