Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Γ. Παπανδρέου: «Και οι δυο πλευρές να κατέβουν απ' το καλάμι»...


Παπανδρέου στο CNBC: Είμαστε στο χείλος της καταστροφής -Να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός Και η Ελλάδα, αλλά και οι πιστωτές, πρέπει να δουλέψουν πραγματικά για έναν έντιμο συμβιβασμό, να κάνουν υποχωρήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, δηλωσε στο CNBC, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
 Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και...
τόσο οι πολιτικοί της χώρας όσο και οι πιστωτές της πρέπει να «κατεβούν απ' το καλάμι» και να καταλήξουν σε συμφωνία, ειπε ο Παπανδρέου. Και πρόσθεσε, πως, «φαίνεται (πως βρισκόμαστε) και πάλι πολύ κοντά στο χείλος της καταστροφής και θα είναι πραγματικά κρίμα (αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις».

Όπως τόνισε, ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει παλέψει με την ανεργία προκειμένου να «παραμείνει στην ευρωζώνη και κάποια στιγμή να μπορέσει να έχει πρόσβαση στις αγορές και στη συνέχεια να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης».

«Έτσι νομίζω ότι πραγματικά χρειαζόμαστε και οι δυο πλευρές να κατέβουν απ' το καλάμι και να δουλέψουν πραγματικά για έναν συμβιβασμό, για έναν έντιμο συμβιβασμό, να βρουν μια λύση και να προχωρήσουν με βιώσιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, τώρα και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν περισσότερη ευελιξία. «Θα πρέπει να έχουμε την πλευρά των πιστωτών να λέει: 'εν τάξει, έχετε κάνει την δημοσιονομική σας προσαρμογή, άρα δεν θα ζητήσουμε περισσότερες περικοπές'... όμως από την άλλη (η ελληνική κυβέρνηση) πρέπει να πει: 'είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε βαθιές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η Ελλάδα'», είπε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ένα Grexit θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

«Πάνω από το 70% (του ελληνικού λαού) τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ. δεν έδωσαν εντολή σ' αυτή την κυβέρνηση να φύγει από το ευρώ ή να χρεοκοπήσει. Ορισμένες φορές έχουν επευφημήσει την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση (έναντι των πιστωτών), όμως στο τέλος θέλουν συμφωνία».

«Έτσι, πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον τόσο της χώρας μας όσο και του πρωθυπουργού, να πάει πέρα από τα στενά όρια του κόμματός του και να κινηθεί προς την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού. Και ελπίζω πως θα συμβεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: