Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Σχέδιο για Σύνοδο Κορυφής και capital controls...



Σύμφωνα με την γερμανική Suddeutsche Zeitung...
Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πηγές σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. 
Σύμφωνα με...
τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα άμεσα θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής ενώ στο έκτακτο σχέδιο προβλέπεται επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. 


Η εφημερίδα επικαλείται σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συνεννόηση για σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με το αυτό, οι πιστωτές θέλουν να δώσουν στην Ελλάδα άλλη μία ευκαιρία και να περιμένουν εάν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. 

«Εάν περάσει και αυτό το ραντεβού χωρίς συμφωνία, φέρεται να πρόκειται να συγκληθεί άμεσα στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος των αρχηγών των κυβερνήσεων» τονίζει και σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση «στην έκτακτη Σύνοδο θα επιδιωχθεί μια πολιτική λύση». 


Η Suddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι το σχέδιο «προβλέπει προετοιμασία το Σαββατοκύριακο για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Προς αυτό, θα έπρεπε οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για μερικές ημέρες και όταν ανοίξουν θα μπορούσαν να επιβληθούν ημερήσιοι περιορισμοί στις εσωτερικές συναλλαγές και αποκλεισμός εκείνων προς το εξωτερικό». Στόχος των περιορισμών, τονίζει η εφημερίδα, θα ήταν η πρόληψη bank run. 


Επειδή όμως νομικά η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων είναι μεταξύ των θεμέλιων λίθων της ΕΕ, θα χρειαστεί, η Αθήνα να περάσει έκτακτη νομοθεσία για την επιβολή των περιορισμών. «Εάν αρνηθεί η Αθήνα, στους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα έχει μείνει άλλη δυνατότητα παρά να απομονώσουν την Ελλάδα από το σύστημα πληρωμών» καταλήγει η Suddeutsche Zeitung.

Δεν υπάρχουν σχόλια: