Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας


Εντός των ημερών κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος  

Αθήνα
Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε στο κείμενο της συμφωνίας με τους εταίρους διατυπώνεται ρητά πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αλλά και να μειώσει τα κόστη.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συγκροτήσει για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε την υποχρέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2015 να είχε παραδώσει το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε ετοιμάσει το περασμένο έτος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, αντέδρασε πανελλαδικά ο δικηγορικός κόσμος στο νομοσχέδιο αυτό.

Οι δικηγόροι με πανελλαδικό δημοψήφισμα σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, τάχθηκαν κατά των νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που είχαν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του κ. Αθανασίου. Τελικά οι δικηγόροι κατήλθαν σε πανελλαδική αποχή διαρκείας.

Επίσης, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί τότε με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας. Η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου.

Όμως, στις 18 Μαΐου 2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης με απόφασή του συγκρότησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη σύνταξη νέου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σύμφωνα με αυτή την υπουργική απόφαση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή όφειλε να παραδώσει το τελικό κείμενο του επίμαχου Κώδικα στον κ. Παρασκευόπουλο στις 30 Ιουνίου 2015.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση της εν λόγω νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πρόεδρος αυτής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ήταν ο αρεοπαγίτης Δημήτρης Κράνης και μέλη: ο Εφέτης Στέφανος Πανταζόπουλος, η Εφέτης και γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, η καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λήδα Πίψου, ο καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παρασκευάς Αρβανιτάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Βαλεργάκης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή και οι δικηγόροι Αθηνών Παναγιώτης Μάζης και 'Αγγελος Φαφούτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ψηφιστεί στην Βουλή με την διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστεί σε μια συνεδρίαση της Βουλής στο σύνολο του και όχι κατ΄ άρθρον, όπως γίνεται με τα άλλα νομοσχέδια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: