Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

«Δεν έχω κανένα λόγο να θέλω εκλογές» Τσίπρας: Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου


 

Αθήνα
«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω. Δεν προτίθεμαι να δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας. Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύσουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξςη Τσίπρας για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

«Ενδεχομένως να μπορείτε να με κατηγορήσατε ότι έχω αυταπάτες, αλλά δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε ότι είπα ψέματα», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Υπερτίμησα τη σημασία του δικαίου ενός λαού και τη βασική αξία της Ευρώπης που είναι σεβασμός στην δημοκρατία –παραδέχτηκε- αλλά οι εταίροι μας, όπως είπε, μάς δείχνουν ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχουν σημασία οι εκλογές.

Διευκρίνισε επίσης ότι όταν είπε ότι «δεν θα είμαι πρωθυπουργός πάντως καιρού» αυτό αφορούσε το δημοψήφισμα. «Όταν ένας πρωθυπουργός χάνει ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να παραμείνει», είπε. «Πήρα ρίσκο με το δημοψήφισμα. Στη ζωή και την πολιτική παίρνεις ρίσκα», είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης βέβαιος ότι κάποιοι στην Ευρώπη «θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση» και συμπλήρωσε ότι «έφτασαν κοντά και δεν έχει τελειώσει ακόμα».

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ενιαία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις, «ακόμη στο και στο και πέντε».

Η μία επιλογή -υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας- ήταν αυτή (της συμφωνίας), και πιστεύω ότι θα την έκανε ο καθένας αν ήταν στη θέση μου, με κριτήριο το συμφέρον των λαϊκών τάξεων. Ο καθένας έχει την ευθύνη να αποδείξει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί.

«Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες και ο καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και με την ιστορία και θα κριθεί με βάση επιλογές του» δήλωσε στέλνοντας μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να θέσει δίλημμα του αν η επιλογή μου σέβεται τις αξίες της αριστεράς» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διαγραφές, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι στην κουλτούρα τη δική μου και του κόμματός μου οι διαγραφές. Προβλέπονται από το καταστατικό της ΚΟ και του κόμματος, αλλά δεν είναι στην κουλτούρα μου. Στην κουλτούρα μου είναι ο διάλογος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εκλογές δεν θα εξαρτηθούν από τη δική του πρόθεση. «Έχω κανέναν λόγο να θέλω εκλογές;» είπε χαρακτηριστικά και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες στο κυβερνών κόμμα και στο συγκυβερνών κόμμα και από το εάν θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή όχι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι ήξερε από το Μάρτιο-Απρίλιο ότι υπάρχει σχέδιο Σόιμπλε για συναινετικό Grexit και ζήτησε να υπάρξει μία μελέτη. «Πράγματι μου ήρθε μία μελέτη. Όταν την διάβασα κατάλαβα ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική» είπε. «Ποτέ δεν ήταν το ενδεχόμενο αυτό στο μυαλό μου. Ποτέ δεν ήταν αυτό στόχος μου. Δεν είχα ποτέ κρυφό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή» διαβεβαίωσε.

«Συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξουν την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν υπάρχουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίαοντας ότι σε όλα του τα ταξίδια, στη Ρωσία και αλλού «κανένας δεν μου είπε "προχώρα σε αυτή την επιλογή"».

Σε ό,τι αφορά στον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε ότι «έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση το πρώτο διάστημα». «Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν και λάθη. Αλλα δεν θα τα φορτώνω σε εκείνον, τα παίρνω πάνω μου», δήλωσε.

«Ένας ικανός άνθρωπος δεν κάνει απαραίτητα για πολιτικός. Η πολιτική θέλει και άλλα προσόντα. Πρέπει να συγκρατείται για παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ για τη στάση που τήρησε μετά την απομάκρυνσή του από το ΥΠΟΙΚ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «ο άνθρωπος αυτός αναλαμβάνει τις ευθύνες του όχι μόνο για το τι έκανε αλλά και το τι κάνει και τώρα. Όλοι μας κρινόμαστε».

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «η προχθεσινή νύχτα ήταν κακή για την Ευρώπη» και το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ήταν αποτέλεσμα «μίας πίεσης ισχυρής προς μία χώρα και ένα λαό», της «σκληρής και εκδικητικής στάσης των εταίρων».

Εναλλακτικά προς τη συμφωνία αυτή (την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία») υπήρξε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ ή «η εκδοχή Σόιμπλε, η συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ».

Στα θετικά της συμφωνίας αυτής, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι τώρα υπάρχουν τα 82 δισ. ευρώ για κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών της χώρας για την τριετία, σαφή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και μετά και ταυτόχρονα 35 δισ. ευρώ για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σαφώς ηπιότερη (1% του ΑΕΠ το χρόνο έναντι 4% μέχρι τώρα), δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, άρα δεν συνεχίζεται η λογική της εσωτερικής υποτίμησης (μειώνεται όμως η αγοραστική δύναμη «και αυτό είναι ο παραλογισμός της πολιτικής που μας επιβάλλεται», όπως παραδέχτηκε).

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μειώσεις συντάξεων, υπάρχει όμως κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, αλλά, όπως τόνισε, «τα θέματα του συνταξιοδοτικού θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε, είτε είχαμε τρόικα είτε όχι».

Τόνισε επίσης ότι το ΕΚΑΣ θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020. Έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να βγούμε από την κρίση και να ενισχύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους», δήλωσε. Επίσης, «σε αυτό το πολύ κακό κείμενο που φέραμε από τις Βρυξέλλες κάνει λόγο για ισοδύναμα σε ό,τι αφορά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Αυτά είναι τα πλαίσια, τα σκληρά, αλλά μέσα σε αυτά τα πλαίσια υπάρχουν δυνατότητες αναδιανομής. Τα μέτρα δεν ήταν μέσα στην πρόθεσή μας και δεν τα πιστεύουμε, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόγραμμα-γέφυρα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κάποιοι το εμποδίζουν».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στη νέα συμφωνία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ΔΝΤ ήταν προαπαιτούμενο που έθεταν ορισμένες χώρες –όπως η Γερμανία- για να περάσει η συμφωνία από τα Κοινοβούλιά τους.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι «υπεραρκετά». Ερωτηθείς πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, είπε ότι αυτό εξαρτάται από το πότε θα γίνει η κύρωση της συμφωνίας. Σημείωσε, πάντως, ότι όταν περάσει το νομοσχέδιο από την ελληνική Βουλή και από τα ξένα Κοινοβούλια, τότε η ΕΚΤ θα κινηθεί προς αύξηση του ELA.

Σταδιακά θα έχουμε αύξηση του ποσού που θα μπορεί να εισπράττει κάποιος από τα ΑΤΜ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι σταδικά θα γίνει η επαναφορά της κανονικότητας στο τραπεζικό σύστημα, ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις καταθέσεις των πολιτών.

Ερωτηθείς για την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι σέβεται τη στάση κάθε βουλευτή. «Όλοι όσοι έχουμε θεσμική ευθύνη, δεν είμαστε δικτάτορες» σημείωσε. «Το ίδιο και εγώ και η Πρόεδρος της Βουλής» πρόσθεσε. Επισήμανε, πάντως, ότι ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, σύμφωνα με τη συνείδησή του.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ζήτημα ανάκλησης νόμων, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ειδικά για νομοσχέδια που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν ισοδύναμα για να εξισορροπηθεί ο προϋπολογισμός.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, έκανε λόγο για δύσκολη συνεδρίαση. Είπε ότι κάποιοι πρωθυπουργοί και όψιμα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, με μη ευγενικό τρόπο ήρθαν να κουνήσουν το δάχτυλο σε έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό για το τι πρέπει να γίνει. Επισήμανε ότι υπήρξαν και φωνές ουσιαστικής στήριξης, όπως της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι έχουμε αποφύγει το Grexit και σημείωσε ότι πρέπει να κινηθεί η χώρα προς τη διασφάλιση της παραμονής στο ευρώ.

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι έχει σταθεί δίπλα του σε δύσκολες στιγμές και σημείωσε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι σημαντικό να μην δημιουργηθεί αστάθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: