Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Καταφεύγουν στο εξωτερικό Ουρές σε ξένες τράπεζες για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού


Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσουν τα capital controls.
jenestrapezea
Ουρές για το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό σχηματίζουν Έλληνες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για να αποφύγουν τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μόνο στη Βουλγαρία έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα 60.000 λογαριασμοί ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε Κυπριακές, Βουλγαρικές, Ρουμανικές, Αγγλικές αλλά και Γερμανικές τράπεζες προκαλώντας ...συμφόρηση. Έτσι από περίπου 3-4 εβδομάδες που ήταν, πριν την επιβολή των  κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανοίγματος ενός νέου λογαριασμού πλέον χρειάζονται 7-8 εβδομάδες, λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων. Σημειώνεται ότι είναι εύκολο, λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανοίξει εταιρικός ή ατομικός λογαριασμός στις παραπάνω χώρες και δεν χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για το άνοιγμα λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά. Η έξοδος προς το εξωτερικό γίνεται κυρίως για την ανεμπόδιστη διευκόλυνση των τραπεζικών συναλλαγών αλλά και για λόγους προστασίας των κεφαλαίων καθώς η αβεβαιότητα στη χώρα παραμένει.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές δεν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν φροντίσει να χτίσουν «γραμμές άμυνας» εδώ και καιρό, αλλά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους για να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά τις εμπορικές του συναλλαγές στο εξωτερικό, συναλλαγές  απαραίτητες για τη λειτουργία τους.
Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στα τέλη Ιουνίου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να λαμβάνουν το πράσινο φως από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ακόμα και σήμερα, και παρά την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, εκκρεμούν πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων στην Επιτροπή Έγκρισης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα: «η Ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα. Όσο ταχύτερα  επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους». Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των α’ υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή μας, είναι εισαγόμενα. Έτσι, οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό. Με τα σημερινά δεδομένα, οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο τελικά μεταφέρεται και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις», τονίζει ο ΣΕΒΕ.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: