Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ποιοι θα πληρώνουν το φόρο Ο ΕΝΦΙΑ μετατρέπεται σε ενιαίο φόρο περιουσίας από το 2016


Σημαντικές αλλαγές στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2016.
enfia1
Επί της ουσίας ο ΕΝΦΙΑ θα μετατραπεί σε ενιαίο φόρο περιουσίας στον οποίο θα συμπεριληφθούν τα ακίνητα, αξιόγραφα, μετοχές ομόλογα κ.λπ. Επίσης εξετάζεται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό να πληρώνουν φόρο και στο ελληνικό δημόσιο υπό την προυπόθεση ότι δεν καταβάλλεται φόρος ακινήτων στο εξωτερικό.
Ειδικότερα η κυβέρνηση σχεδιάζει τα εξής για τη φορολόγηση των ακινήτων και των κινητών αξιών:
1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2016. Μείωση των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες με χαμηλότερες αξίες ακινήτων. Το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ δεν θα μειωθεί δεδομένου ότι θα προστεθούν στο νέο φόρο και οι κινητές αξίες.
2. Φορολόγηση ακινήτων του εξωτερικού. Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό θα κληθούν το 2016 να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Οσοι εξ αυτών καταβάλλουν κάποιον άλλο φόρο στη χώρα που διατηρούν το ακίνητο θα απαλλαγούν από το φόρο. Φυσικά δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ σε αυτά τα ακίνητα αλλά κάποιος άλλος φόρος με έναν συντελεστή στην πραγματική αξία του ακινήτου.
3. Ενιαίος φόρος και στις κινητές αξίες. Από το 2016 εξετάζεται οι κάτοχοι ομολόγων του εξωτερικού να πληρώνουν φόρο για τις ομολογίες που διαθέτουν Επίσης φόρο θα πληρώνουν και όσοι διαθέτουν μετοχές κ.λπ.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: