Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Στη Γενική Γραμματεία Εσόδων εντάσσεται το ΣΔΟΕ...


ΣΔΟΕ
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) εντάσσεται από τις 30 Οκτωβρίου 2015 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όπως προβλέπεται σε πρόσφατη νομοθετική διάταξη, απόρροια της συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών.

Οπως προκύπτει από...
την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται από την Ειδική Γραμματεία (Ε.Γ.) του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ προστίθενται 500 νέες, οι οποίες θα καλυφθούν από προσωπικό που υπηρετεί στην Ε.Γ. του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για 350 έμπειρους ή πιστοποιημένους ελεγκτές και 150 από τους υπόλοιπους υπαλλήλους της Ε.Γ. του ΣΔΟΕ.

Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα (μέχρι 20.9.2015 αναφέρει η εγκύκλιος), θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της μετακίνησης, οι κατηγορίες, οι κλάδοι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Μέχρι τις 30.10.2015 θα ολοκληρωθεί η μεταφορά του προσωπικού, ενώ με τις απαραίτητες διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν από την Ε.Γ. του ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων που χειρίζεται το ΣΔΟΕ και εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Πρόκειται για περίπου 3.500 υποθέσεις που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ και θα περάσουν στη ΓΓΔΕ.

Οσον αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε τουριστικές περιοχές

Εν τω μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προληπτικοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, με προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει.

Από τις 16 μέχρι και τις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 5.609 έλεγχοι σε 5.565 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 1.068, με τη μέση παραβατικότητα να κινείται στο 19,2%. Στους ελέγχους συμμετείχαν 1.647 ελεγκτές.

Τις τελευταίες 4 εβδομάδες (από τις 27.7.2015) διεξήχθησαν 22.003 έλεγχοι σε 21.828 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν στις 4.378 15.640 παραβάσεις (μέση παραβατικότητα 20,06%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: