Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για το Μνημόνιο φέρνει πιο κοντά τη διάσπαση...


Ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ψηφοφορία για το Μνημόνιο φέρνει πιο κοντά τη διάσπαση
Στους 25-30 οι βέβαιες διαρροές (ONOMATA).
- Η πλευρά Λαφαζάνη μιλάει ακόμα και για
διπλάσιο αριθμό...
Η κρίσιμη από κάθε άποψη ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο θα σημάνει και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να μειώσει όσο το δυνατόν τις διαρροές ενδέχεται να...

δώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του και να θέσει στην συνέχεια εκτός Kοινοβουλευτικής Oμάδας του κόμματος όσους καταψηφίσουν. Στο παρασκήνιο οι άνθρωποι της ηγεσίας έχουν αναλάβει δράση, με προσεγγίσεις, πιέσεις και προτροπές προς τους πιθανούς διαφωνούντες, να επανεξετάσουν την στάση τους. 

Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας πάλι η απόφαση έχει ληφθεί. Είτε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης είτε την Παρασκευή αναμένεται να προχωρήσουν στην αυτονόμηση και να κάνουν το βήμα για την δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα. 

Οι πιθανές διαρροές στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για το μνημόνιο ξεκινούν από τους 25 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας οι οποίοι θα αποτελέσουν και τον πυρήνα του νέου φορέα. Οι διαρροές όμως μπορεί να είναι περισσότερες καθώς στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο μέτρων οι διαφωνούντες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν φθάσει στους 39. 

Σε εκείνους που θεωρούνται βέβαιο ότι θα καταψηφίσουν εντάσσονται οι: Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, Αγλαία Κυρίτση, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαιτάνη. Επίσης οι κ.κ. Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας. 

Βέβαιο θεωρείται ότι θα καταψηφίσει η πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως και η κα Ραχήλ Μακρή η οποία μάλιστα δήλωσε την πρόθεσή της να συνταχθεί με την Αριστερή Πλατφόρμα και να ενταχθεί στο νέο κόμμα εφόσον αυτό δημιουργηθεί. Αδιευκρίνιστο είναι τί στάση θα κρατήσουν οι κ.κ. Κώστας Ζαχαριάς, Βασιλικη Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Βασίλης Διαμαντούπουλος που δεν προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά στις προηγούμενες ψηφοφορίες δεν είχαν ψηφίσει ναι αλλά και δεν έχουν φθάσει τις σχέσεις τους σε ρήξη με την ηγεσία. Ξεχωριστή περίπτωση που όμως επίσης θα καταψηφίσει το μνημόνιο είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στον καθορισμό της στάσης των βουλευτών θα παίξουν ρόλο πολλά και διαφορετικά κριτήρια, ωστόσο όπως έλεγε στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας “παρότι ξεκινούμε από τους 25 που είμαστε βέβαιοι δεν θα εκπλαγούμε αν ο τελικός αριθμός των διαφωνούντων είναι διπλάσιος. Θα εξαρτηθεί από το πόσοι πρόλαβαν να διαβάσουν το μνημόνιο και κατάλαβαν τις απίστευτες διατάξεις που περιέχει”. 

Υπάρχουν βουλευτές που θα καθορίσουν την ψήφο τους από την προοπτική των εκλογών. Η παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν με λίστα ευνοεί την επανεκλογή τους. 

Ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, η προεδρική πλειοψηφία και η αριστερή πλατφόρμα κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες τροχιές, η διάσπαση θεωρείται από όλους δεδομένη. Το ότι δεν έχει ακόμη συντελεστεί σχετίζεται με προσπάθεια της κάθε πλευράς να χρεώσει την ευθύνη στην άλλη. Η ηγεσία διαθέτει την σαφή πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αντίθετα είναι μοιρασμένη η Κεντρική Επιτροπή ενώ στην βάση των οργανωμένων μελών του κόμματος έχει πλειοψηφία η Αριστερή Πλατφόρμα. 

protothemata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: