Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

H Frontex θα καταγράφει απλώς πρόσφυγες Μουζάλας: Η Ελλάδα θα φυλάει μόνη της τα χερσαία σύνορά της


Μουζάλας: Η Ελλάδα θα φυλάει μόνη της τα χερσαία σύνορά της
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Τρεις ήταν οι επιτυχίες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, στην άτυπη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ύστερα από «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», όπως τη χαρακτήρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ, «αποκρούσαμε την πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων μας με την ΕΕ». Τελικά αποφασίστηκε ότι η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας με την πΓΔΜ και την Αλβανία είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών ενώ η Frontex θα βοηθάει μόνο στην καταγραφή των προσφύγων που δεν είναι καταγεγραμμένοι.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο σημείωσε επιτυχία η Ελλάδα είναι «η αλλαγή του νοήματος της συνόδου. Ενώ αρχικά γινόταν λόγος για "Διαδρομή Δυτικών Βαλκανίων", εμείς πετύχαμε να μετονομασθεί "Διαδρομή Ανατολικής Μεσογείου - Δυτικών Βαλκανίων" το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στην ΕΕ αλλά μέρος του διαδρόμου. Πόρτα είναι η Τουρκία».
Η τρίτη επιτυχία είναι ότι η Ελλάδα απέκρουσε την απαίτηση της ΕΕ να δημουργήσει ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων 50.000 θέσεων. Αντ' αυτού, θα υπάρχουν οι 7.000 θέσεις φιλοξενίας των hotspot στα νησιά, οι 3.000 θέσεις στην Αθήνα συν άλλοι δύο χώροι, με 10.000 θέσεις ο καθένας, ο ένας στην Αττική και ο άλλος στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και 20.000 θέσεις σε διαμερίσματα με επιδοτούμενο ενοίκιο από την ΕΕ και τον ΟΗΕ. 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: