Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Τον Οκτώβριο προστέθηκαν 832 εκατ. ευρώ Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα νέα «φέσια» στην Εφορία το 2015


Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα νέα «φέσια» στην Εφορία το 2015
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Έσπασε το φράγμα των 10 δισ. ευρώ το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες, που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή του χρόνου. Η αύξηση τους κατά 832 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, δείχνει ότι ο ρυθμός αύξησης τους έχει επιβραδυνθεί μετά την έκρηξη του Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα χρέη που μένουν απλήρωτα κάθε μήνα παραμένουν πολλά.

Αν προστεθούν και τα ληξιπρόθεσμα που είχαν σχηματιστεί μέχρι τέλος του 2014, τότε ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 82,294 δισ. ευρώ, με την ανησυχία ως προς την αποπληρώμή τους να αυξάνεται μετά τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δείχνουν ότι οι συνολικοί απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου τα 10,380 δισ. ευρώ, από 9,548 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Το «αποτελεσματικό νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους έως το τέλος Οκτωβρίου ανέρχεται σε 6,554 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό αναφέρεται, γιατί δίνει μια ένδειξη ως προς το ποιες από αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να διεκδικηθούν, καθώς δεν περιλαμβάνει πτωχούς οφειλέτες, και μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ.

Ειδικότερα, το «Αποτελεσματικό Νέο Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο» διαμορφώνεται βάσει των εξής παραμέτρων: α) Δεν περιλαμβάνει Πτώχους οφειλέτες, Δημόσιες-Δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και μηδενικά και πλασματικά Α.Φ.Μ., β) Περιλαμβάνει μόνο στοιχεία εντός προϋπολογισμού γ) Δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες φόρων 25 (Λοιπές Εισφορές), 27 (Έμμεσοι Υπέρ Τρίτων), 31 (Μισθώματα), 32 (Υπηρεσίες), 35 (Πρόστιμα Κ.Β.Σ.), 36 (Δάνεια), 37 (Υπέρ Διαφόρων Τρίτων), 38 (Λοιπά Πρόστιμα μη Φορολογικά), 39 (Παράβολα), 41 (Καταλογισμοί) και 49 (Λοιπά μη Φορολογικά).

Αργυρώ Τσατσούλη
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: