Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου...


Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς προτείνεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδας να γίνει πιο...

ανοιχτό! 

Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης και υιοθετήθηκε, το Ιδρυμα από την επόμενη χρονιά μόνο για τα προπτυχιακά μπορεί να δεχτεί το σύνολο των αιτούντων και μάλιστα με μειωμένα δίδακτρα κατά 50 ευρώ ανά θεματική ενότητα. 

Συνολικά καταθέτουν αιτήσεις για προπτυχιακές σπουδές περίπου 14000 με 15000 υποψήφιοι εκ των οποίων κληρώνονται για σπουδές περίπου οι 5000 διαμορφώνοντας την αναλογία ένας στους τρεις. 

Ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ο οποίος είδε τους φοιτητές του Ιδρύματος να κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» λόγω μη πληρωμής των υπαλλήλων του Ιδρύματος πρότεινε στο υπουργείο αυτή τη λύση και όπως ο ίδιος λέει δεν είχε αντίρρηση στον να εφαρμόσει το σχέδιο του. Με τον τρόπο αυτό αφού δεν θα υπάρχει κλήρωση στις προπτυχιακές σπουδές, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το όνειρο για πανεπιστημιακό πτυχίο καθώς το πτυχίο του ΕΑΠ είναι ισότιμο με κάθε άλλο πτυχίο από τα υπόλοιπα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Το όλο σχέδιο προέκυψε όταν οι 30.000 φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου βρέθηκαν «στον αέρα» και κινδύνεψαν οι σπουδές τους, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο ίδρυμα έχει προσληφθεί και πληρώνεται μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία έληξαν. Τελικά βρέθηκε η εναλλακτική λύση οι 200 υπάλληλοι να πληρώνονται από το Ιδρυμα, με νόμιμους τρόπους, το οποίο επιβαρύνεται με ένα πολύ μεγάλο ποσό για τη μισθοδοσία. Εκτιμάται οτι το ποσό θα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όπως παραδέχεται η διοίκηση του ΕΑΠ χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει το Ιδρυμα.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση καθώς ήταν αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πρότεινε στο υπουργείο και οι ιθύνοντες σύμφωνα με τον κ. Καρδάση δέχτηκαν από την ερχόμενη χρονιά να μη γίνεται κλήρωση στους προπτυχιακούς φοιτητές και παράλληλα να γίνει μείωση κατά 50 ευρώ σε κάθε θεματική ενότητα. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το νέο πρόεδρο του ΕΑΠ θα εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του Ιδρύματος καθώς οι καθηγητές και οι διοικητικοί μπορούν να “αντέξουν” το βάρος περισσότερων φοιτητών καθώς οι σπουδές είναι εξ αποστάσεως. Ο κ. Καρδάσης, μετά την εικοσαετή λειτουργία του ΕΑΠ, το προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα ως προς την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών λέγοντας οτι θα μπορούσε το ΕΑΠ να κάνει περαιτέρω μείωση διδάκτρων σε όσους δεν θέλουν τα βιβλία σε χαρτί αλλά τα μελετούν μόνο ψηφιακά. 

Σία Αναγνωστοπούλου: Καταργείται η κλήρωση για την επιλογή φοιτητών

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί η κλήρωση ενώ σε δηλώσεις της στη Βουλή τόνισε το υπουργείο μελετά τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, αντικαθιστώντας την διαδικασία κλήρωσης επιλογής των φοιτητών με κριτήρια και την αύξηση τον αριθμό των υποτροφιών.

Ο κ. Καρδάσης παραδέχτηκε “ θα πληρώσουμε από του πόρους του ιδρύματος τους εργαζόμενους ενώ για το θέμα αυτό έπρεπε να είχε γίνει μια προετοιμασία νωρίτερα για να μη φτάσουμε τώρα σε αυτό το σημείο” αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση. 

Τονίζεται οτι: “Η νέα Διοικούσα Επιτροπή, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με κατάπληξη διαπίστωσε ότι καμία διαδικασία δεν είχε κινηθεί, σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης, πολύ περισσότερο στο μέτρο που ήταν γνωστό ότι δεν προβλεπόταν η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτούμενου προγράμματος.”

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους καθώς σήμερα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα. Στο διοικητικό προσωπικό υπηρετούν: α) Μόνιμοι (ΑΣΕΠ): 8 υπάλληλοι, β) Αορίστου χρόνου: 39 και με σύμβαση έργου
Συνολικά δηλαδή σε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές η αναλογία εισαγωγής που διαμορφώνεται είναι ένας στους τέσσερις.
Παρά την κρίση.,η ζήτηση για σπουδές στο ΕΑΠ είναι αυξημένη . Περίπου 40.000 αιτήσεις για 9.900 θέσεις τόσο στα μεταπτυχιακά όσο και στα προπτυχιακά προγράμματα.
Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα , σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κατατέθηκαν 25.618 αιτήσεις , από 27.101 πέρσι Για τα προπτυχιακά προγράμματα κατατέθηκαν 13. 964 αιτήσεις από 14. 803 πέρσι

Για τα έξι Προπτυχιακά Προγράμματα κληρώθηκαν 4.790 φοιτητές και για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα 5.210 φοιτητές.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκησης “ Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου ανέρχεται στα 225 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι μόνιμοι υπάλληλοι, 40 ΙΔΑΧ και 177 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου. Οι υπάλληλοι της τελευταίας κατηγορίας αμείβονται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, του οποίου το φυσικό αντικείμενο λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2015. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αποχώρηση των υπαλλήλων αυτών θα οδηγούσε το Ίδρυμα σε πλήρη κατάρρευση” .
Το ΕΑΠ ιδρύθηκε το1992 στην Πάτρα -ενώ οι πρώτοι φοιτητές γράφτηκαν το 1999με αποστολή του είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του Ε.Α.Π. εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.
Το Ε.Α.Π. παρέχει Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης (Masters), Διδακτορικά Διπλώματα, Πιστοποιητικά Προπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης, Πιστοποιητικά Παρακολούθησης Θεματικών Ενοτήτων.
. To πτυχίο στο ΕΑΠ είναι απολύτως ισότιμο με τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, και παρέχει στους αποφοίτους του όλα τα εχέγγυα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: