Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ισχυροί μετασεισμοί στη Λευκάδα...


Eκκενώθηκε το νοσοκομείο...
μετά τους δύο ισχυρούς υποθαλάσσιους μετασεισμούς που σημειώθηκαν, ανοιχτά της Λευκάδας, με εστιακό βάθος 5 χλμ. και με μέγεθος 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ο πρώτος και 3,6 ο δεύτερος.

Συνολικά οι μετασεισμοί έχουν ξεπεράσει...
τους 56.

Συνέπεια των ισχυρών δονήσεων ήταν το κτίριο του νοσοκομείου, που ήταν ήδη καταπονημένο, να υποστεί υλικές ζημιές, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφερθούν έξω από αυτό, ενώ ούτε οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν πλέον μέσα.

Τα περιστατικά που θα φθάνουν στο νοσοκομείο θα αντιμετωπίζονται προς το παρόν σε πρόχειρο ιατρείο που έχει στηθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στην είσοδο του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα «νεκρή» είναι η κεντρική πλατεία της Λευκάδας, καθώς οι καταστηματάρχες έχουν κλείσει τα καταστήματά τους, ενώ πολλοί εξ αυτών να έχουν φύγει και από τα σπίτια τους ψάχνοντας διαφυγή προς τις κοντινές παραλίες.

Θύματα

Δύο νεκρές γυναίκες, έξι ελαφρά τραυματίες και πλείστες ζημιές (κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά και σε σπίτια στα χωριά Αθάνι και Δράγανο) άφησε πίσω του το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου στη Λευκάδα.

«Βρισκόμασταν μαζί με τη γυναίκα μου και τον 20χρονο εγγονό μου στην είσοδο του σπιτιού. Η σύζυγός μου φοβήθηκε ότι ίσως κάποια πέτρα ή κάποιο λιθάρι αποκολληθεί από το βουνό και σκέφτηκε να μπει μέσα στο σπίτι. Ολα αυτά συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα. Τη στιγμή που η γυναίκα μου μπήκε μέσα στο σπίτι, απρόσμενα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος και ένας τεράστιος βράχος έριξε τον τοίχο, την πόρτα, τραυμάτισε θανάσιμα τη γυναίκα μου στο κεφάλι, άνοιξε μεγάλη τρύπα στον απέναντι τοίχο του σπιτιού και σταμάτησε την καταστροφική του πορεία σε κάποια δέντρα στην αυλή», περιγράφει ο σύζυγος της 70χρονης από την Πόντη Βασιλικής, η οποία θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της.

ΕUROKINISSI
Στο συγκεκριμένο περιστατικό παραλίγο να χαθεί και ο εγγονός της, τον οποίο πρόλαβε και τράβηξε ο παππούς του την τελευταία στιγμή.

Ακόμη μία 88χρονη έχασε τη ζωή της στο χωριό Αθάνι, ενώ συνολικά έξι ελαφρά τραυματίες (ανάμεσά τους δύο παιδιά 10 και 12 ετών) από τη δυτική Λευκάδα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες, μια και το Κέντρο Υγείας στη Βασιλική, που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο, φαίνεται να έχει αρκετές ζημιές και χρειάζεται να εξεταστεί από μηχανικούς.

Ζημιές

Η πρώτη καταγραφή που έγινε χθες αναφέρει πολλές ζημιές στο οδικό δίκτυο στα δυτικά του νησιού, ενώ μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στα χωριά Αθάνι και Δράγανο, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια.

Εκτεταμένη κατολίσθηση σημειώθηκε στη φημισμένη παραλία των Εγκρεμνών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σημείο έχει καλυφθεί από πέτρες και βράχια, ενώ έχει κλείσει και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν.

ΕUROKINISSI
Δύσκολη η νύχτα για τους σεισμόπληκτους

Στις πλατείες των χωριών και έξω από τα σπίτια τους πέρασαν την νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας.

Αν και στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον Άγιο Πέτρο, περιοχές όπου ο ισχυρός σεισμός δημιούργησε μεγάλες ζημιές, στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι, κανένας δεν θέλησε να απομακρυνθεί από την περιουσία του.

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου. 

Π. Σγουρίδης: «Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση»

Ο υφυπουργός Υποδομών, οοοποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο από χθες επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε ότι ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις.

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Θα κηρυχτεί το νησί, ολόκληρη η Λευκάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: