Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Το προσφυγικό στο επίκεντρο Τσίπρας - Νταβούτογλου: Τεχνική συνεργασία στο Αιγαίο και τριμερή με Γερμανία


Τσίπρας - Νταβούτογλου: Τεχνική συνεργασία στο Αιγαίο και τριμερή με Γερμανία
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αγκυρα, Τουρκία
Τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προσφυγικών ροών και τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας εξήγγειλαν ο έλληνας και ο τούρκος πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν κοινές θέσεις και τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων των χωρών, ενώ αναγνώρισε θετικές προσεγγίσεις στις εν εξελίξει συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές, με εγγυημένη όμως την ασφάλεια για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Να ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες, κάλεσε ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνοντας «όχι πολύ αισιόδοξος», αλλά «συγκρατημένα αισιόδοξος» για λύση.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε αναφορά στο καθεστώς Ασαντ λέγοντας πως είναι εάν καθεστώς βίας, και πρόσθεσε πως αν δεν υπήρχε το καθεστώς αυτό, οι Σύροι δεν θα γίνονταν πρόσφυγες.

Σημείωσε ακόμη πως το πρόβλημα δεν είναι ούτε τουρκικό, ούτε ελληνικό, ωστόσο Ελλάδα και Τουρκιά επωμίζονται στους ώμους τους όλο το βάρος, που τους έχει εναποθέσει η παγκόσμια κοινότητα.  «Όχι, δεν θα το επωμιστούμε, δεν είναι σωστό. Γινόμαστε θύματα και εμείς μαζί με τους πρόσφυγες» δήλωσε.

Στη συνέχεια, εξήγγειλε την τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Αιγαίο και τη δημιουργία υπουργικών επιτροπών που θα συνεργαστούν.

Εξειδικεύοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, που θα αρχίσουν συναντήσεις άμεσα.

Ακολούθως, ο κ. Νταβούτογλου εξήγγειλε την τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας λέγοντας ότι υπήρξε ήδη επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.

Για το ίδιο θέμα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο θρησκευτικός φανατισμός έχει δημιουργήσει ένα δυσμενές περιβάλλον στην περιοχή και πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν.

Η Τουρκία, είπε, έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των προσφυγικών ροών λόγω του πολέμου στη Συρία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε τουρκικό.

Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει δεχτεί τεράστιες ροές στο νησιά που έχουν στόχο να πάνε προς χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Δυόμισι εκατομμύρια Σύρους έχει δεχτεί η Τουρκία και 650.000 πρόσφυγες έχει δεχτεί η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως οι λαοί και οι Αρχές τους υποδέχτηκαν με φιλότιμο και γενναιοδωρία.

«Θέλουμε βήματα συντονισμού και συνεννόησης για να χτυπήσουμε τους διακινητές. Η πρώτη υποχρέωση που έχουμε είναι να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο, είναι ανθρωπιστική υποχρέωση» σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες να αποφεύγουν τη μετάβαση σε άλλη χώρα μέσω παράνομων καναλιών.

Επίσης, έθεσε το θέμα της εντατικής ενεργοποίησης του πρωτοκόλλου επανεισδοχής από την Τουρκία με στόχο να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών.

Διευκρίνιση από Μαξίμου


Από το Μαξίμου πάντως υπογραμμίζεται πως «αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το Συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών».

Τα διμερή θέματα

Και οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν τα «ανοιχτά θέματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα υπάρξει νέα διμερής συνάντηση την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι ενέργειες για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, ενεργειακά και μεταφορές, ενώ εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει αεροπορική σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Αθήνας και ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τα ελληνικά νησιά.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε ενεργότερη ελληνική στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ, ενώ είπε ότι θέλει να επισκεφτεί την Ελλάδα για νέες συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Αγκυρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ελπιδοφόρου κύκλου στις σχέσεις των δύο χωρών. Πιστεύω ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφέρον να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις προκλήσεις, να αναδείξουν τις δυνατότητες της περιοχής και να έχουν οφέλη, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα που πρέπει να αξιοποιήσουμε, όμως έχουμε ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητιούνται με ειλικρίνεια και να υπάρχει σύνθεση.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και στη μη τήρηση των κανόνων αβλαβούς πλεύσης από την πλευρά τουρκικών πλοίων. «Θα τα ξανασυζητήσουμε και μέσα από τον διάλογο θα τα αντιμετωπίσουμε. Στόχος είναι η ασφάλεια και η συνεργασία στο Αιγαίο» είπε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε ευρύτερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συμπεριλαμβάνουν αποφάσεις για το εμπόριο, τον τουρισμό, και γιατί όχι και τον ενεργειακό τομέα, όπως είπε. «Κοινή αντίληψη είναι ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα συνεργασίας. Να είναι μία θάλασσα εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού. Οι δύο λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν, εάν συνεργαστούμε» κατέληξε.

Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: