Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Νταβούτογλου: 3+3 δισεκατομμύρια στην Τουρκία...



...από την ΕΕ για το προσφυγικό...

«Επιβεβαιώθηκε ότι Ε.Ε. και Τουρκία έχουν το ίδιο μέλλον», ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας...
λόγο για ιστορική μέρα.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την Ε.Ε. και αντιστρόφως για την Ε.Ε. χωρίς την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας να συζητηθεί και η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και η συριακή κρίση.

Υπογράμμισε επίσης ότι η συμφωνία έχει και ανθρωπιστική διάσταση, με βασικό στόχο να ληφθεί δράση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των παιδιών και των γυναικών, αλλά και για να αποθαρρυνθούν οι διακινητές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πρέπει και η Ε.Ε. να υποδεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων που επιστρέφει στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στο κόστος, τόνισε ότι πρέπει να επιμερίζεται δικαίως

Όπως είπε, τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 3 δισ. ευρώ και έως το 2018 θα υπάρξει καταβολή άλλων τριών δισ. ευρώ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη, από τη στιγμή που αρχίζουν ενταξιακές συζητήσεις, όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Εξήγησε δε ότι υπάρχουν 72 προϋποθέσεις, με την Τουρκία να έχει ήδη καλύψει κάποιο μέρος. «Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει και εκείνη με τη σειρά της τα βήματα που απαιτούνται», συμπλήρωσε.

«Αποφασίσαμε να ανοίξουμε επίσης το κεφάλαιο 33 και να επιταχύνουμε το άνοιγμα κεφαλαίων τους επόμενους μήνες», συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου  και αναφέρθηκε επιπλέον σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: