Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ESM: Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018...


Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κλάους Ρέγκλινγκ
Με την επιταγή της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ ήρθε σήμερα στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος είχε...
διαδοχικές συναντήσεις με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Kατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Τσακαλώτο ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι το επιτόκιο των δανείων του ESM βρίσκεται κάτω του 1%, ενώ η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων ανέρχεται στα 32 έτη.

Για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και εάν αυτά θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 3,5% ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για το 3,5% έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Τσακαλώτου.

Στο πλαίσιο αυτό είπε «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», εκτίμησε ότι δεν θα είναι μόνο για ένα χρόνο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι και θέμα προβλέψεων και πορείας της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχτηκε ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει πως το ΔΝΤ έχει λάθος προβλέψεις, αλλά προς το παρόν θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι οι σωστές.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα φανεί αργότερα, μέσα στο έτος, ποιες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν ανάλογα με το πώς θα πάει η οικονομία αλλά και από παράγοντες που δεν εξαρτώνται από την κυβέρνηση.

Σημείωσε, δε, ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον κ. Ρέγκλινγκ για τη βοήθειά του και υπογράμμισε ότι Ελλάδα και δανειστές έχουν αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης και πιστεύουν ότι τα όποια προβλήματα θα λύνονται πιο έγκαιρα. 

Σημείωσε, επίσης, ότι πλέον το βάρος του προγράμματος πρέπει να στραφεί σε μια πιο αναπτυξιακή ατζέντα.

«Για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το καλό της κοινωνίας πρέπει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη που βασίζεται στον σεβασμό των εργαζομένων και του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα γίνουν δύο παράλληλες διαδικασίες ως τη δεύτερη αξιολόγηση: μία για το χρέος και μία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Σε σχέση με τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι τα καλά νέα είναι πως η ευρωζώνη βρίσκει πάντα λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά τα κακά νέα είναι ότι βρίσκει τη λύση τελευταία στιγμή.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: