Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Και τώρα σειρά έχουν οι επιχειρήσεις...


Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Όλες οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδιωτικά σχολεία, εμπορικές ή άλλες εταιρείες, είναι ο επόμενος στόχος των τουρκικών αρχών.

Ο...
Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα αποκόψει τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όπως είπε, τα σχολεία και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν είναι τίποτα άλλα από «εστίες τρομοκρατίας».

Το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι πολύ ισχυρό στον τομέα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα έλεος στην καταστολή των συμφερόντων του ιεροκήρυκα.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι χρησιμοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να εισχωρήσει σε κρατικούς θεσμούς και να φτιάξει μια «παράλληλη δομή» με σκοπό να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από 60.000 άνθρωποι που εργάζονται στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στη δημόσια υπηρεσία και την εκπαίδευση έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν τεθεί υπό έρευνα για διασυνδέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» (Υπηρεσία) του Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους επικεφαλής των επιμελητηρίων και των χρηματιστηρίων, υποστήριξε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτική κοινότητα, είναι μια κανονική τρομοκρατική οργάνωση… Ο καρκίνος είναι διαφορετικός, αυτός ο ιός έχει επεκταθεί παντού».

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, εκεί είναι ισχυρότεροι. Θα αποκόψουμε όλες τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις, όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο κορυφή του παγόβουνου.

Συμβούλιο Ευρώπης: «Κατανόηση...»

Στο μεταξύ, και ενώ όλοι οι Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την πορεία της τουρκικής δημοκρατίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τα γεγονότα που ακολούθησαν, ο Θιόρμπορν Τζάκλαντ, επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκε την Τουρκία, υποστήριξε ότι η Τουρκία «δικαιούται περισσότεροι κατανόηση» από τους Ευρωπαίους συνεργάτες της.
Θιόρμπορν Τζάγκλαντ και Ταγίπ ΕρντογάνΑπό τη συνάντηση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP
Ο Θιόρμπορν Τζάγκλαντ, ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το πραξικόπημα, άκουσε τα παράπονα της τουρκικής ηγεσίας για την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ευρώπη και τους ηγέτες της, είπε ότι το Συμβούλιο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχει πάντως ανησυχία για το πώς το τουρκικό κράτος μεταχειρίζεται τους συλληφθέντες που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κακομεταχείριση.

«Όπως και πολλοί άλλοι, ανησυχούμε και το παρακολουθούμε αυτό πολύ προσεκτικά», είπε.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: