Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Εν όψει και του ελέγχου στο Eurogroup Μειώθηκαν τον Ιούλιο τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες


Μειώθηκαν τον Ιούλιο τα φέσια του Δημοσίου στους ιδιώτες
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Μείωση, για πρώτη φορά από την αρχή του έτους, στα 5,534 δισ. ευρώ σημείωσαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, από 5,930 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Εάν σε αυτά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που αυξήθηκαν ελαφρώς, στο 1,356 δισ. ευρώ, τα φέσια του Δημοσίου ανέρχονται τον Ιούλιο σε 6,890 δισ. ευρώ από 7,241 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί αποτέλεσμα της εκταμίευσης της δόσης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική εν όψει του Eurogroup που θα εξετάσει την πορεία αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου, από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ της δεύτερης υποδόσης (των 2,8 δισ. ευρώ), που προορίζονται για τη συνέχιση του προγράμματος αποπληρωμής των οφειλών του κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι από την δόση που καταβλήθηκε στην Ελλάδα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, τα 1,8 δισ. ευρώ προορίζονταν για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι και από την επόμενη μίνι δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ένα μεγάλο ποσό (1,7 δισ. ευρώ) θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, προσφέροντας «ανάσα» ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση αυτού του ποσού αποτελεί η πλήρης απορρόφηση των πρώτων κονδυλίων (1,8 δισ. ευρώ) που είχαν διατεθεί για το σκοπό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει ότι μέρος των δόσεων που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων κρατικών χρεών θα διοχετεύεται στην αγορά και δεν θα χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Μάλιστα, δημιουργήθηκε νέος ειδικός λογαριασμός -στα πρότυπα του λογαριασμού για το δημόσιο χρέος-, στον οποίο οι δανειστές κατέθεσαν απευθείας τα κεφάλαια της δόσης που αφορούσαν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρωταθλητές στα χρέη Ταμεία και νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τον Ιούλιο, τα 3,028 δισ. ευρώ αφορούσαν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες ήταν μειωμένες συγκριτικά με τον Ιούνιο όπου ανέρχονταν σε 3,146 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες ανήλθαν σε 1,119 δισ. ευρώ έναντι 1,184 δισ. ευρώ, τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο. Τα χρέη της τοπικής αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 359 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: