Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ο Κάστρο και η φιλία του με τον Μαραντόνα...


 Ο Κάστρο και η φιλία του με τον Μαραντόνα, η αγάπη του για την μπάλα και το μπέιζμπολΕίχε αγάπη για την μπάλα και το μπέιζμπολ...

Απεβίωσε τα ξημερώματα (05:29 ώρα Ελλάδας) στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών, ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Μεγάλος φίλος του αθλητισμού, ιδιαίτερα του...

μπέιζμπολ, όπως ανέφερε και ο ίδιος σε αρκετές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Καυχιόταν επίσης για την φιλία του με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Ο Αργεντινός σούπερ σταρ επισκέφτηκε την Κούβα, για πρώτη φορά το 1987 και από τότε δημιούργησε μία στενή σχέση με τον Κουβανό ηγέτη. Σε αρκετές από τις επισκέψεις του στο νησί, έδωσε πολλές σημαντικές φανέλες στον Κάστρο, όπως αυτή που φορούσε στο ντεμπούτο του με την Ολντ Μπόις ή την εθνική Αργεντινής με τον αριθμό δέκα, φυσικά υπογεγραμμένες. 

Ο Mαραντόνα ταξίδεψε πολλές φορές στην Κούβα, όπου μάλιστα τον Ιανουάριο του 2000, υποβλήθηκε σε διαδικασία απεξάρτησης, από τον εθισμό του στα ναρκωτικά στη διεθνή κλινική «La Pedrera».

Το 2005 πήρε συνέντευξη από τον Φιντέλ Κάστρο για την τηλεοπτική εκπομπή της Αργεντινής «La Noche del 10». Εκτός από προσωπικός φίλος του Κάστρο, ο Μαραντόνα είναι μεγάλος θαυμαστής της κουβανικής επανάστασης, έχοντας μάλιστα τατουάζ το πρόσωπο του Κουβανού ηγέτη στο ένα πόδι, και του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, στο μπράτσο.

Το 2015 ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, που αποκάλυψε μερικές από τις επιστολές είχε ανταλλάξει με τον Μαραντόνα τα τελευταία χρόνια, όπου διαπίστωνε κοινές απόψεις για την πολιτική και τον αθλητισμό. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι μπέιζμπολ και πυγμαχία αναπτύχθηκαν εξαιρετικά στα χρόνια που ακολούθησαν την κουβανική επανάσταση.

«Φιντέλ, ό,τι έχω μάθει μαζί σας, σε όλα αυτά τα χρόνια της ειλικρινούς και όμορφης φιλίας, είναι ανεκτίμητα», είπε ο Μαραντόνα σε επιστολή του, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κουβανός ηγέτης, που πολέμησε στο πλάι του «Τσε», είδε το ποδόσφαιρο μέσα από τα μάτια του Ντιέγκο Μαραντόνα. Αλλωστε το ποδόσφαιρο, όπως και ο αθλητισμός, τον απασχόλησαν ιδιαίτερα στην διάρκεια της ζωής του. Ιδιαίτερα η μπάλα, αφού στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, πάει χέρι-χέρι με την πολιτική.

Με ένα άρθρο του στην «Granma Internacional», ο Φιντέλ Κάστρο καταφέρθηκε εναντίον του καπιταλισμού, αλλά υπερασπίστηκε τους ποδοσφαιριστές: «Είναι αλήθεια συμπατριώτες μου ότι ο καπιταλισμός είναι ένα θαυμάσιο πράγμα, ίσως εμείς είμαστε οι ένοχοι που κάθε πολίτης δεν έχει το προσωπικό του υποβρύχιο στην παραλία. Είναι εκείνοι που έχουν βρεθεί στον ίδιο σάκο με τους Αραβες σεΐχηδες, οι ηγέτες των μεγάλων πολυεθνικών με τους ποδοσφαιριστές, όχι εγώ. Τουλάχιστον αυτοί οι τελευταίοι συναρπάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και δεν είναι εχθροί της Κούβας».

Για τον Φιντέλ Κάστρο, το ποδόσφαιρο ήταν επίσης ένας τρόπος ζωής: «Ξεκίνησα να παίζω σε μια αυλή, σε ένα γήπεδο από τσιμέντο, με μία πολύ διαφορετική μπάλα από τις σύγχρονες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο μου δίδαξε την ικανότητα να αντέχω, μου έδωσε χαρές και ικανοποίηση, βοηθώντας με να βρω το μαχητικό πνεύμα».

Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους είχε εξαφανιστεί εντελώς από τις κουβανικές τηλεοράσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, κάτι που είχε τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την κατάσταση της υγείας του. Όμως εδώ και ενάμιση χρόνο, αν και οι μετακινήσεις του παρέμεναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξαναρχίσει να δέχεται στην κατοικία του προσωπικότητες και ηγέτες από το εξωτερικό...

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: