Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν Πρόταση Γ.Παπανδρέου για συνάντηση Ομπάμα με Οικουμενικό Πατριάρχη

http://www.enet.gr


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο διεθνές συνέδριο, που συνδιοργάνωσε η κυβέρνηση της Χιλής με βρετανικό think tank. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «να επισκεφθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Στο συνέδριο, όπου ο Γ. Παπανδρέου συμμετείχε ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), επιβεβαιώθηκε ότι η παροχή ρευστότητας για στήριξη της οικονομίας, η κοινωνική προστασία, η "πράσινη" ανάπτυξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις για έξοδο από την κρίση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε απάντηση ούτε αν μπορούσε να υπάρξει απάντηση. Όπως διευκρίνισε, "εμείς ζητήσαμε να διαβιβαστεί αυτό στον Πρόεδρο των ΗΠΑ" και πλέον είναι "απόφαση του κ.Ομπάμα και του επιτελείου του το πρόγραμμά του". Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι "εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο διάβημα από την ελληνική πλευρά, ή αν έχει υπάρξει δεν το γνωρίζουμε".

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι "θεωρούμε, μιας κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέπτεται την χώρα μας, ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μια συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη". Όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, οι κ.κ. Μπάιντεν και Παπανδρέου συζήτησαν και μια σειρά "ευρύτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ΗΠΑ και την χώρα μας".

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στις επαφές του κ. Παπανδρέου συμπεριλαμβάνονται και οι συναντήσεις του με την Πρόεδρο της Χιλής, τους πρωθυπουργούς της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας. Την Τρίτη, ο Γ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει των εργασιών της Επιτροπής Στίγκλιτς, ενώ θα έχει προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής με διεθνείς οικονομολόγους η οποία είναι πρωτοβουλία του "Συμποσίου της Σύμης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: