Δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο (Τρίτη 31-3-2009) της εφημερίδας "Financial Times", υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της", επιστολή του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του Υπουργού:...
"Αξιότιμε κύριε, ο Quentin Peel ("No incentive to be good for weakest in eurozone", 26 Μαρτίου) απορρίπτει άδικα τα ουσιαστικά βήματα που η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και υποτιμά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά ανταποκρινόμενη σε μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση.
Ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος έχουμε επανειλημμένως δηλώσει τη δέσμευσή μας να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη οικονομική ευρωστία της χώρας μας, ασχέτως του πολιτικού κόστους. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη κάνει αποφασιστικές κινήσεις, πριν από τις τελευταίες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το 2010, παγώνοντας τις αυξήσεις στο δημόσιο και τα επιδόματα και επιβάλλοντας έκτακτη εισφορά σε όσους απολαμβάνουν υψηλά εισοδήματα.
Η Κυβέρνηση επιταχύνει την υλοποίηση ενός προγράμματος περιορισμού των δαπανών, το οποίο έχει ήδη σημειώσει επιτυχία, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε από τα ύψη του άνω του 7% (όπου το παραλάβαμε όταν ήρθαμε στην εξουσία το 2004) στο 2,8% το 2006. Σχεδιάζουμε δε και άλλα σημαντικά βήματα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2009, προχωρά γρήγορα, πρόσφατα δε πετύχαμε την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σε έναν ελληνικό επενδυτικό όμιλο. Με τις αρκετές επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Δημοσίου, έχουμε καλύψει πάνω από το ήμισυ των χρηματοδοτικών μας αναγκών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και διαθέσαμε ένα πακέτο στήριξης ύψους 28 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και δεν είναι εκτεθειμένες σε επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και τοξικά προϊόντα όπως άλλοι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι.
Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πιθανότατα μία από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης που θα καταγράψει ανάπτυξη το 2009. Σε συνδυασμό με τα υπεύθυνα δημοσιονομικά μέτρα που έχουμε λάβει, το γεγονός αυτό βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητές μας να επιτύχουμε το στόχο της μείωσης του ελλείμματος, που η Επιτροπή έθεσε στις συστάσεις της προς πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Η Κυβέρνηση έχει σαφή επίγνωση του δύσκολου έργου που έχει μπροστά της, προκειμένου να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Όπως ο κ. Peel σημειώνει, οι ευμετάβλητες αγορές ομολόγων δεν αξιολογούν αυτή την περίοδο σωστά τους κινδύνους, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να αποφύγουμε τις ευθύνες μας ως προς τα δημοσιονομικά. Η αδράνεια δεν αποτελεί και δεν θα αποτελεί επιλογή μας.
Γιάννης Παπαθανασίου,
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών,
Ελληνική Δημοκρατία"
Τρίτη 31 Μαρτίου 2009
Απάντηση του υπουργού Γ. Παπαθανασίου στην εφημερίδα "Financial Times"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου