Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Κάθε σελίδα και μίζα, κάθε γραμμή και εκατομμύριο

http://citypress-gr.blogspot.com/





Ο ΕΤ.Κ αποκαλύπτει την έκθεση - φωτιά της Devevoise για την «καταβολή προμηθειών στη Siemens Ελλάδας»


Ο «Μυστικός Κώδικας» της Siemens είναι η ονομασία που θα μπορούσε να αποδοθεί στην έκθεση-φωτιά της αμερικανικής εταιρίας Devevoise & Plimpton LLP, η οποία ερεύνησε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις διαδρομές των «μαύρων εκροών» από τα ταμεία του γερμανικού κολοσσού. Ειδικά για την Ελλάδα, οι Αμερικανοί ερευνητές καταγράφουν τα συμπεράσματά τους σε κεφάλαιο τριάντα σελίδων που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο ΕΤ.Κ και το οποίο τιτλοφορείται «Σύνοψη επιλεγμένων εξετάσεων μαρτύρων αναφορικά με την καταβολή προμηθειών στη Siemens Ελλάδος».

Η Siemens AG παρέδωσε την εν λόγω έκθεση στις 6 Ιουνίου 2008 στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και το περιεχόμενό της οδηγεί στα άδυτα ενός σκανδάλου που «γράφει ιστορία». Μέσα από τις σελίδες της παρελαύνουν όλοι οι ξένοι και εγχώριοι αστέρες της υπόθεσης, ενώ αίσθηση προκαλεί το αλισβερίσι των προμηθειών για συμβάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, τα «λαδώματα» σε πολιτικά κόμματα, οι συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και η εξιστόρηση απίστευτων περιστατικών, όπως αυτό που αναφέρεται στην τσάντα του… πιλότου με τα εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται να κρατούσε ο ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Δεκατέσσερις μάρτυρες, ανάμεσά τους Ελληνες και Γερμανοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, περιγράφουν τις προμήθειες που κατέβαλε η Siemens Ελλάδος και μιλούν για παροχή σε ετήσια βάση ποσού 2% επί του τζίρου για VIP μίζες!Κάθε σελίδα της αποκαλυπτικής έκθεσης αποτελεί και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ, το C4I και τις δωροδοκίες υψηλόβαθμων στελεχών και κρατικών αξιωματούχων.

Το ρεκόρ της μίζας
Aλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…Ο Michael Beyer ανέλαβε το 1998 εμπορικός διευθυντής Πωλήσεων Τηλεπικοινωνιακών Φορέων του ΙCN για τη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στη Siemens AG. Το πρόβλημα που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε ήταν το υπερβολικό κόστος των προμηθειών, αφού η Siemens AG φαινόταν να έχει καταβάλει στο παράρτημά της στην Ελλάδα ποσό 20,271 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες σε ένα έτος που είχε τζίρο 54,585 εκατ. ευρώ!

«Οι αριθμοί με ανησύχησαν, καθώς μου είχε ειπωθεί ότι οι προμήθειες για τα έργα του ΟΤΕ θα ανέρχονταν σε 8% και δεν θα πλησίαζαν το 40%», λέει σήμερα ο Beyer στους ερευνητές της Devevoise, τονίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός για προμήθειες του έτους 2000-2001 ήταν μόλις 7,335 εκατ. ευρώ». Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του στον Ράινερ Νιντλ -διαχειριστή των «μαύρων ταμείων»- ο οποίος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται… Οπως του είπε, «τα ποσά είναι ακριβή και σχετίζονται με τον ΟΤΕ. Ο λόγος για τον οποίο το ύψος των καταβολών προμηθειών είναι τόσο μεγάλο ήταν ότι είχαν δοθεί προκαταβολές για τα επόμενα έτη». Για το δυναμικό του ΟΤΕ φρόντιζε άλλωστε και το νούμερο 2 της Siemens στην Ελλάδα, ο Πρόδρομος Μαυρίδης.

«Μου έλεγε συχνά ότι πλήρωνε συνεχώς 50-70 άτομα στον ΟΤΕ από το γενικό διευθυντή και κάτω», λέει στα στελέχη της Devevoise ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ, προσθέτοντας ότι η τακτική αυτή ακολουθήθηκε και μετά το 2004. Και επειδή από το «κάδρο» της διακίνησης των εκατομμυρίων δεν μπορεί να λείπει και μια θυρίδα, ο κ. Σίκατσεκ αποκαλύπτει:

«Ο Μαυρίδης διέθετε μία θυρίδα θησαυροφυλακίου και ένα λογαριασμό στην τράπεζα Paradeplatz UBS της Ζυρίχης, όπου ελάμβαναν χώρα υλικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε μετρητά. Θυμάμαι πολλές φορές να του δίνω μετρητά στη Ζυρίχη και να τον βλέπω να τα τοποθετεί στην τραπεζική του θυρίδα, η οποία βρισκόταν στην ίδια αίθουσα με εκείνη όπου κι εγώ διατηρούσα αντίστοιχη θυρίδα».

Η τσάντα του πιλότου
Στην Αθήνα, όπως και στο Μόναχο, ο κ. Σίκατσεκ συναντούσε κατά καιρούς και το νούμερο 1 της Siemens Hellas, Mιχάλη Χριστοφοράκο, αλλά και τον Πρόδρομο Μαυρίδη. Τι θυμάται από αυτές τις συναντήσεις; Την περίφημη τσάντα του πιλότου που κρατούσε ο κ. Χριστοφοράκος. Το περιεχόμενό της ήταν άλλωστε… αξέχαστο!

«Το 2004 τον είδα να φεύγει από μία συνάντηση με τον Μαυρίδη, σε ένα κεντρικό εστιατόριο του Movenpick στη Ζυρίχη, κρατώντας μια τσάντα πιλότου που περιείχε 2 εκατομμύρια ευρώ και να κατευθύνεται στο ξενοδοχείο του. Γνωρίζω ότι περιείχε αυτό το ποσό γιατί νωρίτερα την ίδια ημέρα είχα δώσει 1 εκατομμύριο σε μετρητά στον Μαυρίδη. Παρατήρησα ότι ο Μαυρίδης τα είχε προσθέσει σε άλλο 1 εκατομμύριο από τη θυρίδα του στη UBS που υπήρχε ήδη στην τσάντα του πιλότου», περιγράφει.

Μόνο που ο κ. Χριστοφοράκος δεν γέλασε καθόλου με το… αστειάκι του Γερμανού που του είπε: «Σε τσάκωσα!». Ο Σίκατσεκ πάντως εικάζει ότι, επειδή αυτό συνέβη το 2004, τα χρήματα τα χρειαζόταν ο Χριστοφοράκος για την καταβολή προμηθειών σχετικά με το έργο C4I.

Για τις πληρωμές του C4I ο κ. Σίκατσεκ εξηγεί ότι ο Χριστοφοράκος πιθανώς να τον πλησίασε για πρώτη φορά προκειμένου να του ζητήσει χρήματα προμηθειών το 2004, αφού η παράδοση του έργου είχε δρομολογηθεί για τα καλά. «Μου είπε ότι θα χρειαζόταν 10-15 εκατομμύρια ευρώ για να καταβληθούν προμήθειες σε τέσσερα υπουργεία -Εξωτερικών, Αμυνας, Πολιτισμού και Επικοινωνιών- βάσει υποσχέσεων που είχε δώσει κατά το χρόνο ανάληψης της σύμβασης».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι ο Μ. Χριστοφοράκος του είπε ότι δεν θα πραγματοποιούνταν καταβολές προμηθειών στην Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004», σημειώνοντας ότι αυτές όδευαν στα χέρια κρατικών αξιωματούχων.

Το 2005 -σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Σίκατσεκ ο οικονομικός διευθυντής της Siemens AG Μάικλ Κουτσενρόιτερ- τα υπουργεία δεν πραγματοποιούσαν πλέον πληρωμές για το C4I, γιατί είχε σταματήσει η καταβολή των προμηθειών. Ο Χριστοφοράκος είχε πει στον Κουτσενρόιτερ ότι έπρεπε να καταβάλει περισσότερες προμήθειες, προκειμένου ο «πελάτης» να πληρώσει τη Siemens.
Οσο για το πώς έφευγαν τα χρήματα από τη Siemens, o Ρ. Σίκατσεκ παραπέμπει στο «σύστημα Floriani». Του είχε δώσει το όνομα του χρηματοδότη και διαχειριστή που χρησιμοποιούσε για την εκτέλεση των καταβολών προμηθειών, Paolo Floriani.

Το πρόσωπο-κλειδί των «μαύρων ταμείων» κάνει λόγο στους ερευνητές της Debevoise για εικονικά τιμολόγια και εταιρίες-βιτρίνα που διαχειριζόταν ο Floriani, ο οποίος όμως, όπως λέει, ουδέποτε είχε έρθει σε επαφή με τον Χριστοφοράκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: