Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ρελάνς με... τήβεννο από τον Γιώργο

http://www.e-tipos.com

Νέα πρόταση για την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προωθεί το ΠΑΣΟΚ


Ρελάνς με... τήβεννο από τον Γιώργο

Εισηγήσεις για πρόταση που θα αφορά την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης (του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων) από τη Βουλή με πλειοψηφία 2/3 μελετά ο Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση να πείσει την κοινή γνώμη ότι μάχεται και επιθυμεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου μελετούν πρωτοβουλίες οι οποίες αφενός θα πείσουν την κοινή γνώμη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί τα όσα λέει υπέρ της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και αφετέρου θα σταθούν ως θετικό αντίβαρο και στις καταγγελίες της κυβέρνησης για επένδυση του ΠΑΣΟΚ στη σκανδαλολογία. Στην Ιπποκράτους μελέτησαν με προσοχή και την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή (6/4) με το ίδιο περιεχόμενο και εκτιμούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε θετικό πρόσημο και στο πεδίο της κατάθεσης προτάσεων διακυβέρνησης, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δοκιμάζεται δημοσκοπικά αλλά και πολιτικά.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το σύστημα επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο» είχε σημειώσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προτείνοντας σύστημα επιλογής από την Ολομέλεια με πλειοψηφία 2/3. Που σημαίνει, πρακτικά, ότι το εκάστοτε κυβερνών κόμμα δεν θα μπορεί να αποφασίζει για την ηγεσία της Δικαιοσύνης χωρίς και τη σύμφωνη γνώμη δύο ή ενός κόμματος της αντιπολίτευσης. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόκειται σύντομα να μετατρέψει σε δέσμευση από την πλευρά του, αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Αυτό εννοούσε, λένε οι πληροφορίες του ΕΤ.Κ, ο κ. Παπανδρέου όταν προσφάτως σημείωσε ότι δεν φτάνει η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (που ούτως ή άλλως θα γίνει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση) για να αποκαταστήσουν οι θεσμοί την εικόνα τους έναντι της κοινής γνώμης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θετικοί σε μια τέτοια πρόταση είναι και πολλοί εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν βολιδοσκοπηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

«Ολα στο φως»
Την ίδια ώρα, με τακτική «γαία πυρί μειχθήτω» αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ τις υποθέσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση και αυτό αφορά και τις υποθέσεις που λόγω των εμπλεκόμενων στελεχών του το αφορούν περισσότερο (Siemens, C4I, αγορά πυραύλων Patriot κ.λπ.). «Αυτό που φοβόμαστε από ενδεχόμενες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Siemens είναι μόνο οι επιλεκτικές διαρροές εν όψει εκλογών», λέει με νόημα επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στον ΕΤ.Κ θυμίζοντας ότι «ο Γιώργος έλαβε έγκαιρα τις αποφάσεις του». Εννοεί δε ότι η Ιπποκράτους είναι προετοιμασμένη για αποκαλύψεις που αφορούν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις ευρωεκλογές ενώ «είναι στους πάντες γνωστό ότι οι μίζες της Siemens αφορούν στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων». Από εκεί και πέρα, ο Γ. Παπανδρέου θα συνεχίσει να λέει «όλα στα φως», καθώς θεωρεί ότι η τακτική «ανταλλαγής ενόχων» σε αυτό το σημείο θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές και λιγότερα κέρδη στο ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως, αυτό που τονίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα είναι ότι «ο συμψηφισμός που επιχειρεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πιάσει στον κόσμο». Στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού, πάντως, η Ιπποκράτους δεν αποκλείει να υπάρξει προ των εκλογών κίνηση από τον κ. Καραμανλή που στόχο θα έχει να αφαιρέσει από τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το επιχείρημα ότι κινείται σε γραμμή συγκάλυψης των σκανδάλων ή μη τιμωρίας των υπευθύνων και θα αφορά τα στελέχη της κυβέρνησης που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σκανδάλων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: