Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Στο χείλος της χρεοκοπίας Έκτακτη εισφορά υπέρ του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων ζητά η διοίκησή του



Eurokinissi
Νέα βάρη ενδέχεται να κληθούν να σηκώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι




Εκτακτη εισφορά μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και άλλα μέτρα για τη διάσωση του Ταμείου Πρόνοιας, που δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ και βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πρότεινε η διοίκησή του στην κυβέρνηση. Απορρίπτει τις προτάσεις αυτές η ΑΔΕΔΥ και ζητά επιχορήγηση του Ταμείου από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία πληρωμών, συσσωρεύοντας αιτήσεις περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που περιμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ.

Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά το πάγωμα των μισθών άνω των 1.700 ευρώ τον μήνα, αλλά και των συντάξεων άνω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είναι πολύ πιθανόν να υποστούν και την έκτακτη εισφορά για τη σωτηρία του Ταμείου, εφόσον τελικώς εφαρμοσθούν οι προτάσεις της διοίκησής του.

Το πρόβλημα του Ταμείου είχε αναγνωρίσει ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, ο οποίος πρότεινε ως λύση να δανειστεί το Ταμείο από την αγορά με την εγγύηση του Δημοσίου ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά η λύση αυτή δεν έχει προχωρήσει και η διοίκηση του Ταμείου σήκωσε τα χέρια ψηλά εμπρός στο αδιέξοδο.

Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία σειρά μέτρων για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου. Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση διαφωνώντας με το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου.

Ετσι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα εξής:

- Την καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα η έκτακτη εισφορά προτείνεται να καταβληθεί σε δόσεις σε διάστημα δύο έως τριών ετών. Με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι 1.100 ευρώ, κατά μέσον όρο ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει συνολικά 550 ευρώ.

- Την καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα επιδόματα διαμορφώνονται κατά μέσον όρο στα 400 ευρώ. Επομένως, κατά μέσον όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν 100 ευρώ τον χρόνο.

- Την καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος.

- Την υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ταμείο χρωστάει το εφάπαξ βοήθημα σε 15.300 εργαζομένους, ενώ το έλλειμμά του φθάνει στα 670 εκατ. ευρώ. Αν δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλλουν σήμερα αίτηση για εφάπαξ θα το πάρουν έπειτα από τρία χρόνια.

Τις προτάσεις απορρίπτει η ΑΔΕΔΥ, που μαζί με συνδικαλιστικά στελέχη του Ταμείου πραγματοποιούν το μεσημέρι συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας.

Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Ταμείου (ΤΠΔΥ και σημειώνει ότι «οι προτάσεις αυτές και η τυχόν αποδοχή τους, πέρα από το πάγωμα των αποδοχών, θα οδηγήσουν και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση επιχορήγηση του Ταμείου και να μη μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: