Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ



28/5/2009

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε τα ακόλουθα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13 :

Ενώ τα περιβαλλοντικά ζητήματα αντιμετωπίζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία πεντέμισι χρόνια χωρίς σχεδιασμό, αλλά εξ ανάγκης, με «πυροσβεστικό» τρόπο η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική ορυμαγδού για τις προστατευόμενες περιοχές επισφραγίζει την καταστροφή τους με τη συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισής τους σε 13, με άλλοθι την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων και εξορθολογισμό της λειτουργίας του Δημοσίου!

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή είχε αναφερθεί στην προοπτική δημιουργίας νέων φορέων διαχείρισης.

Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση διαπίστωσε τώρα πως το κόστος της προστασίας της φύσης είναι εκείνο που έχει εκτροχιάσει τις δημόσιες δαπάνες της χώρας;

Ας μην γελιόμαστε, η προτεινόμενη «περικοπή εξόδων» δεν πρόκειται να συμβάλλει στην κάλυψη του δημοσιονομικού χρέους της χώρας, που η ίδια η Κυβέρνηση έχει διογκώσει. Απλά οι περιοχές αυτές είναι πιο εύκολα αναλώσιμες για την ανύπαρκτη οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ήδη έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι οι περισσότερες περιοχές Natura δεν έχουν συγκεκριμένα όρια και θεσμοθετημένες χρήσεις γης ούτε καν επιστημονικό φορέα που να μεριμνά για την προστασία τους. Για την απουσία αυτού του απαραίτητου πλαισίου υπάρχει σαφής πολιτική ευθύνη και αδράνεια.

Οι Φορείς Διαχείρισης που υπολειτουργούν χρηματοδοτούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από κοινοτικούς και όχι εθνικούς πόρους, τα μισά περίπου κονδύλια που έχουν προβλεφθεί από το Γ΄ ΚΠΣ για την υποστήριξη των φορέων έχουν ήδη χαθεί και οι ήδη λιγοστοί ΦΔ έχουν περιέλθει σε παρακμή.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Κυβέρνηση της ΝΔ υποστήριζε στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τη Βιοποικιλότητα που οργάνωσε στην Αθήνα ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας, ότι η προστασία της φύσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Υποθέτουμε ότι η χθεσινή ανακοίνωση έρχεται ως επισφράγισμα αυτής της προτεραιότητας…



Δεν υπάρχουν σχόλια: