Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

«Δεν χρωστάω στα συμφέροντα»



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ.Παπαχρήστος
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε για πρώτη φορά το δίλημμα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»...
Η φράση «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι το νέο δίλημμα για τις εκλογές της 7ης Ιουνίου που θέτει από χθες το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να πιέσει ακόμη περισσότερο όσους από τους εκλογείς φλερτάρουν με την αποχή ή με τα μικρότερα κόμματα.
Το δίλημμα έθεσε για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο Ζάππειο, και απ΄ ό,τι φαίνεται (καθώς ο ίδιος το επανέλαβε σε όλες τις δυνατές εκδοχές του, στη διάρκεια της συνέντευξης) θα προταθεί στον εναπομείναντα χρόνο της προεκλογικής περιόδου. Το δίλημμα, που...
κινείται στη λογική «ούτε μια χαμένη ψήφος στις εκλογές», στόχο έχει και την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς απ΄ ό,τι διαφάνηκε από τις απαντήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων προτίθεται να θέσει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση Καραμανλή.

Ευρωεκλογές, το πρώτο βήμα
Οι ευρωεκλογές, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αλλαγή πορείας της χώρας», κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στην κάλπη, για να πουν «φτάνει πια» στην κυβέρνηση, και επανέλαβε ότι στην ουσία οι εκλογές του Ιουνίου είναι δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο κ. Παπανδρέου, που ζήτησε και πάλι την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποσυνέδεσε τη διενέργεια των εθνικών εκλογών από τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ έναντι του Κάρολου Παπούλια, αν ο τελευταίος προτίθεται να είναι και πάλι υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος τιμούν τον κ. Παπούλια, αλλά το συμφέρον της χώρας προηγείται. Προέβλεψε πάντως ότι λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2010.

Δέσμευση για αλλαγές
Δεσμεύθηκε ότι ως αυριανός πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος «να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος» και κάλεσε τους πολίτες να βάλουν με την ψήφο τους τέλος «στην ανομία και στον νόμο της ζούγκλας, στην σπατάλη και την ατιμωρησία που έχει επιφέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ.». Τόνισε ακόμη ότι «η χώρα θέλει αξιόπιστη κυβέρνηση», δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της χώρας και είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την εμπιστοσύνη του πολίτη και την κερδίζει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν κάθετος όταν ρωτήθηκε για τη στάση του απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα, και κυρίως εκείνα που ελέγχουν μέσα ενημέρωσης. Τόνισε πως είναι έτοιμος να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν χρωστάω σε κανέναν» και δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει κανόνες που θα γίνουν σεβαστοί από όλους.

Τάξη στα εργασιακά
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάλεσε τους πολίτες να μετάσχουν μαζικά στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, υποστήριξε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα κάνει αυτό ακριβώς που μπορεί για τη νέα γενιά που είναι άνεργη ή απειλείται από την ανεργία, επιβάλλοντας τάξη και κανόνες σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Δήλωσε αντίθετος στο πάγωμα των μισθών, ανέφερε πως τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα είναι στη βάση δίκαιης αναδιανομής των βαρών και πρόσθεσε πως το κόμμα του σκοπεύει να προβεί σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος με διάλογο. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μονιμοποιήσει τις χιλιάδες συμβασιούχους, ανέφερε ότι όταν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβασιούχοι πρέπει να είναι μόνιμοι. Ζήτησε ακόμη να σταματήσει «η λογική των κομματικών stage στο Δημόσιο».

Να ενταχθούν στην κοινωνία
Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια με τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει μεταναστευτική πολιτική, ότι δεν έχει αξιοποιήσει το μνημόνιο που είχε υπογράψει ο ίδιος με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των μεταναστών και υποστήριξε ότι δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική για το ποιος είναι πολιτικός πρόσφυγας και δικαιούται ασύλου. Για τους νόμιμους μετανάστες ανέφερε πως πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία, ενώ για τους λαθρομετανάστες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα ζήτησε να γίνει έλεγχος και είτε να γίνουν δεκτοί είτε να επαναπροωθηθούν.

Στον κ. Παπανδρέου υποβλήθηκε ερώτηση για τη διαδοχολογία στη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα για το ποιον προτιμάει για αντίπαλο, την Ντ. Μπακογιάννη ή τον Αντ. Σαμαρά, και απάντησε πως αντίπαλός του είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πώς θα αποτιμούσε την τυχόν συμμετοχή των λεγόμενων «βατοπεδινών» στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα αποτελούσε «ολική ομολογία ενοχής» και θα εξηγούσε ότι η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή για να παραγράψει το σκάνδαλο.


http://www.nonews-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: