-Συλλάβετε τον και φέρτε τον στην Ελλάδα
να δικαστεί για τις μίζες της Siemens!
.
Το πλήρες κείμενο της 48σελιδης μηνυτήριας αναφοράς με την οποία έξι Ελληνες δικηγόροι ζητούν την "άμεση άσκηση ποινικής δίωξης για κατ’ εξακολούθηση συμμετοχή σε κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία" του διαχειριστή των μαύρων ταμείων της Siemens Ρ. Σίκατσεκ αποκαλύπτει το Press-gr.
Όπως γράψαμε και νωρίτερα, οι δικηγόροι Ευάγγελος Γεωργακόπουλος, Γαρουφαήλ Κρανιδιώτης, Ιωάννης Μαγγανιάρης, Ιωάννης Μαντζουράνης, Αδαμάντιος Μπασαράς και Παναγιώτης Σπυρόπουλος για τον παραπάνω σκοπό ζητούν να κινηθούν οι διαδικασίες έκδοσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και επικαλούνται τις καταθέσεις του Σίκατσεκ τόσο στην εισαγγελία του Μονάχου όσο και στους Ελληνες εισαγγελείς όπου κάνει λόγο για λαδώματα πολιτικών κομμάτων και πολιτικών στην Ελλάδα.
Οι έξι νομικοί υποβάλουν το αίτημα να ασκηθεί ποινική δίωξη, να διαταχθεί η διενέργεια κυρίας ανάκρισης σε βάρος του Siekaczek και να εκδοθεί σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών "ώστε να συλληφθεί και προσαχθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα, που ομολογεί ότι διέπραξε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου".
Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στον Σίκατσεκ ότι δεν πρόκειται να διωχθεί στην Ελλάδα "δεν προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία" αλλά αντίθετα «οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις, που τελέσθηκαν στο έδαφος της επικράτειας, ακόμη και από αλλοδαπούς»...
Το πλήρες κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς είναι το ακόλουθο:
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
1. Του Ευάγγελου Γεωργακόπουλου του Δημητρίου, δικηγόρου Βόλου, κατοίκου Βόλου και στην οδό Γαλλίας, αριθμός 4.
2. Του Γαρουφαήλ Κρανιδιώτη του Μιλτιάδη, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών και στην οδό Σκούφου, αριθμός 12.
3. Του Ιωάννη Μαγγανιάρη του Νικολάου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών και στην οδό Μαυρομματαίων, αριθμός 29.
4. Του Ιωάννη Μαντζουράνη του Κωνσταντίνου, δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών και στην οδό Μαυρομματαίων, αριθμός 29.
5. Του Αδαμάντιου Μπασαρά του Δημητρίου, δικηγόρου Κορίνθου, κατοίκου Κορίνθου και στην οδό Περιάνδρου, αριθμός 13 – 15.
6. Του Παναγιώτη Σπυρόπουλου του Χρύσανθου, ασκούμενου δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών και στην οδό Δαφνομήλη, αριθμός 40.
ΚΑΤΑ
Του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, κατοίκου Μονάχου Γερμανίας και στη διεύθυνση Am Waldspitz 20b, 81375 Munchen.
Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
1. Στην από 16-11-2006 Έκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek στην Εισαγγελία του Μονάχου αναγράφονται, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα ακόλουθα:
«Όπως ανέφερα και χθες ο Ganswindt σε κάθε περίπτωση γνώριζε, γιατί πρώτον αυτός ήταν στο διοικητικό συμβούλιο υπεύθυνος για θέματα Compliance και ο ρόλος μου πολλές φορές είχε αποτελέσει θέμα στο τμήμα Compliance.
Εγώ ο ίδιος τουλάχιστον μία φορά πήγα στο Ganswindt και του ανακοίνωσα φιλικά ότι πρέπει να μειώσουμε μαζικά αυτές τις «πληρωμές προμηθειών», γιατί θα μπορούσαν να υπάρξουν ποινικά προβλήματα. Αυτό συνέβη στις αρχές του 2004.
Ο κύριος Ganswindt ρώτησε ποια συνολικά ποσά επρόκειτο να πάνε σε ποιες χώρες. Με την ευκαιρία αυτή ο κύριος Ganswindt άνοιξε την εγκατάσταση δημιουργίας θορύβου στο δωμάτιό του, η οποία εμποδίζει το να ακουσθούν οι συζητήσεις προς τα έξω. Του ήταν σαφές ότι έτρεχαν «πληρωμές προμηθειών». Στη συζήτηση αυτή ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες.
Του τις είπα και του περιέγραψα για παράδειγμα ότι επρόκειτο να διατεθούν περίπου 15 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, περίπου (σβησμένο) εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο σε (σβησμένο) και περίπου (σβησμένο) εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο σε (σβησμένο). Ο Ganswindt ήθελε να μιλήσει σχετικά με τους συνεργάτες του στις πωλήσεις και να συμπράξει στη μείωση αυτών των «πληρωμών προμηθειών» (Βλέπε σχετικόν 1).
2. Στην από 17-11-2006 Έκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek στο Ειρηνοδικείο του Μονάχου αναγράφονται, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα εξής:
«Η εταιρεία Placid Blue Corporation θα είναι για εσάς σχετικά νέα. Απλά αναφέρεται ήδη στα έγγραφα από το Λίχτενσταϊν.
Στην εταιρεία αυτή κατατίθετο κάθε χρόνο κατόπιν αιτήματος του κυρίου Χριστοφοράκου, ο κύριος Χριστοφοράκος είναι διευθυντής του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα, το 2% του πλήρους όγκου του κύκλου εργασιών της Siemens Com Griechenland, επομένως μαζί με των πρώην ICM ICN Griechenland. Η εταιρεία Placid Blue Corporation είναι μία εταιρεία με έδρα το Μονακό με λογαριασμό στην τράπεζα ABN Amrobank στο Μονακό.
Το λογαριασμό αυτό εδώ και πολλά χρόνια τον χρησιμοποιεί η ICN.
Όταν αυτές οι πληρωμές του 2% ήταν ξανά απαραίτητες, ο Χριστοφοράκος πήγαινε παλαιότερα στον Bernsau και μετά στον Kutschenreuter, οι οποίοι στη συνέχεια έδιναν εντολή για την πληρωμή.
Εκτιμώ ότι με αυτόν τον τρόπο διατίθεντο εδώ μεταξύ 1 και 4 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως.
Μια φορά κάποιος μου είπε, και μάλιστα πιθανότατα ο ίδιος ο κύριος Χριστοφοράκος, ότι παραλήπτες των χρημάτων αυτών, τα οποία διακινούνταν μέσω της Placid Blue Corporation, ήταν τα «πολιτικά κόμματα» στην Ελλάδα.
Από έναν λογαριασμό της BVI-Gesellschaften, την οποία διατηρούσε ο Floriani στην Ελβετία, διοχετεύθηκαν, απ’ όσο θυμάμαι, χρήματα σε μία εταιρεία Fairways. Τα χρήματα αυτά εκτιμώ ότι ήταν περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια Ευρώ, προφανώς χρησίμευσαν – σε κάθε περίπτωση με ενημέρωνε ο Χριστοφοράκος σχετικά – για τις πληρωμές προμηθειών σχετικά με το πρόγραμμα C4I της Αθήνας.
Το πρόγραμμα C4I ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα της Siemens. Τότε εξοπλίσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη τεχνολογία ασφαλείας. Ο Χριστοφοράκος είπε ότι έπρεπε να πληρώσει το Υπουργείο Αμύνης, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Αθλητισμού και ένα ακόμα Υπουργείο, για να δοθεί η ανάθεση στη Siemens και στην κοινοπραξία.
Δεν φαντάζομαι να έβαλε στην τσέπη του ο Χριστοφοράκος τα χρήματα αυτά, γιατί όταν πάγωσαν οι λογαριασμοί στην Ελβετία ο Χριστοφοράκος πήγε εντελώς απεγνωσμένος στον Kutschenreuter και του είπε ότι εκκρεμούν ακόμα υποχρεώσεις πληρωμών. Για το θέμα αυτό πρέπει να γνωρίζουν και ο κύριος Kutschenreuter και η κυρία Vera Mayer.
Η κυρία Vera Mayer είχε αναλάβει ένα μέρος των καθηκόντων μου ως διάδοχός μου.
Οι λοιποί διάδοχοι ήταν ο κύριος Hamann και ο κύριος Pieloth, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα αυτό.
Ο Kutschenreuter κατάφερε να ξεφορτωθεί τον Χριστοφοράκο και τότε ο Χριστοφοράκος πρέπει να ήταν τόσο απεγνωσμένος, ώστε ο ίδιος προμηθεύτηκε τιμολόγια συμβούλων, για να αξιοποιήσει πηγές χρημάτων. Όμως αυτό δεν το γνωρίζω επακριβώς. Το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί στα Υπουργεία για τη σχετική υπόθεση ανέρχονταν περίπου σε 10 εκατομμύρια Ευρώ.» (Βλέπε σχετικό 2).
3. Στην από 30-1-2007 Συμπληρωματική Έκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek στην Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος Βαυαρίας αναγράφονται, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα ακόλουθα:
«Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω ακόμη σχετικά με την υπόθεση αυτή, ότι από το «δοχείο» αυτό, στο οποίο πήγαιναν τα χρήματα αυτά, πληρώθηκαν προμήθειες σε συνάρτηση με το έργο C4I. Απ’ όσο γνωρίζω, οι προμήθειες ανέρχονταν σε 10 εκατομμύρια Ευρώ περίπου.» (Βλέπε σχετικό 3).
4. Στην από 6-2-2007 Συμπληρωματική Έκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek στην Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος Βαυαρίας αναγράφονται, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα εξής:
«Επισήμανση:
Οι κατωτέρω συμβάσεις συμβουλών συνάφθηκαν στο όνομα της εταιρείας Siemens με τις ακόλουθες εταιρείες:
Στις 15.09.2002 με την εταιρεία KRHOMA Handels GmbH σε συνάρτηση με το έργο C4I Σύστημα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
……………………………………………………………………………………………...
Απάντηση:
Τα ανωτέρω αναφερόμενα έργα ήταν πραγματικά. Οι συμβάσεις, οι οποίες συνάφθηκαν στη συνέχεια με τις ανωτέρω αναφερόμενες εταιρείες, είναι εικονικές συμβάσεις, δηλαδή, οι εταιρείες αυτές δεν παρείχαν ποτέ υπηρεσίες. Ο λόγος, για τον οποίο έπρεπε να συγκεντρώνονται χρήματα για δωροδοκίες, ήταν, ότι υπήρχαν συνεχώς σχετικές απαιτήσεις. Η ανάληψη ενός συγκεκριμένου έργου δεν ήταν δεδομένη, αλλά ήταν σαφές, ότι από ορισμένες χώρες, π.χ. Ελλάδα (10 εκατομμύρια Ευρώ), Νιγηρία, GUS, κ.λ.π., ζητούνταν ετησίως ένα ορισμένο ποσό για δωροδοκίες,
Έτσι δημιουργήθηκε κάποιο είδος «δοχείου περισυλλογής», από το οποίο λαμβάνονταν χρήματα σε περίπτωση ανάγκης. Δεν υπήρχε κανείς να με ελέγξει, πόσα χρήματα συγκεντρώνονταν, μέσω των ανωτέρω αναφερόμενων εταιρειών, ούτε και πόσα χρήματα παίρνονταν από το δοχείο αυτό, ούτε σε ποιόν δίνονταν τα χρήματα. Το ποιος πήρε χρήματα και πόσα, το συμφωνούσαν με τον κ. STOTZ.
Ήταν μια πολύ γενική συμφωνία, π.χ. όταν μιλούσαμε για την Ελλάδα, ήταν σαφές, ότι ο Μαυρίδης θα έπαιρνε αυτά που ζητούσε. Όταν, π.χ., μιλούσαμε για την Νιγηρία, ήταν σαφές, ότι τα χρήματα θα τα έπαιρνε ο Seidel. Σε ποιόν διανέμονταν τα χρήματα εντός των χωρών, δεν το γνωρίζω, ούτε συμφωνούνταν με τον STOTZ. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό θέλω να αναφέρω, ότι εμείς, δηλαδή ο κ. Stotz, και εγώ, γύρω στο 2003 είχαμε και οι δύο την ίδια γνώμη και συγκεκριμένα, πιστεύαμε, ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι πληρωμές προμηθειών στις χώρες GUS, διότι στις χώρες αυτές προβάλλονταν συνεχώς απαιτήσεις για πληρωμή μεγαλύτερων ποσών. Αυτό ίσχυε και για τις άλλες χώρες, Ελλάδα, Νιγηρία, κ.λ.π. Ο λόγος ήταν και το ότι η συγκέντρωση χρημάτων γινόταν ολοένα και δυσκολότερη.
Ερωτηθείς σχετικά:
Προτεραιότητα είχε φυσικά ο κ. Μαυρίδης, διότι στην Ελλάδα τις περισσότερες φορές υπήρχε κέρδος. Με δύο λόγια: το κέρδος ήταν αποφασιστικό και σύμφωνα με αυτό διανέμονταν τα χρήματα. Δεν είχαμε καθορίσει κάποιο ποσό για την κάθε χώρα.» (Βλέπε σχετικό 4).
5. Στην από 8-10-2008 Έκθεση Εξέτασης Μάρτυρα του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, ενώπιον του Ανακριτή του 4ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Ν.Ζαγοριανού, και του προισταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Π.Αθανασίου, που εδόθη στην Εισαγγελία του Μονάχου, αναγράφονται, μεταξύ άλλων, επί λέξει τα ακόλουθα:
«Αφού λοιπόν ο δρόμος μέσω των λογαριασμών του Ζαλτσμπουργκ ήταν πλέον κλειστός, έπρεπε να σκεφτούμε να βρούμε άλλους δρόμους.
Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούσαμε καταπιστευτικούς διαχειριστές, οι οποίοι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια στην Siemens AG και με τον τρόπο αυτό συγκέντρωναν χρήματα. Στη συνέχεια οι καταπιστευτικοί διαχειριστές διενεργούσαν εμβάσματα με τα χρήματα, που έπαιρναν ή παρέδιδαν σε εμάς μετρητά, όταν χρειάζονταν μετρητά.
Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνταν, σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Οι λόγοι της καταβολής των χρημάτων αυτών ήταν πολλοί και διάφοροι, μπορεί να πρόκειται για χρήματα που αφορούσαν δωροδοκίες, τα χρήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αγορά πληροφοριών, ή για την πληρωμή υπηρεσιών συμβούλων, καθόσον πολλοί σύμβουλοι δεν θέλουν στα παραστατικά της τράπεζας να εμφανίζονται ονομαστικά οι πραγματικοί τους εντολείς.
……………………………………………………………………………………………...
Ερωτηθείς σχετικά:
Είναι αλήθεια, ότι εκτός από τις πληρωμές του οκτώ τοις εκατό υπήρχαν και πληρωμές ύψους δύο τοις εκατό του τζίρου του Τομέα ICN στην Ελλάδα, τις οποίες ζητούσε αποκλειστικά ο Χριστοφοράκος, πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Siemens στην Ελλάδα.
……………………………………………………………………………………………...
Ερωτηθείς σχετικά:
Ρώτησα τον κ. Χριστοφοράκο, σε τι χρησιμεύουν πραγματικά τα χρήματα στο Μονακό, τα χρήματα, δηλαδή, τα οποία εμβάζονται στην εταιρεία Placid Blue. Ο κ. Χριστοφοράκος μου ανέφερε, ότι χρησιμεύουν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία, τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ερωτηθείς σχετικά:
Ναι, μπορεί κάποιοι υπουργοί να ήταν φιλοξενούμενοι της Siemens και η Siemens να αναλάμβανε εν μέρει και τα έξοδα διαμονής τους. Δεν γνωρίζω όμως ονόματα υπουργών.
Ερωτηθείς σχετικά:
Θα σας έλεγα πράγματι τα ονόματα, αν τα γνώριζα.
Ο κ. Χριστοφοράκος όμως δεν ανέφερε ποτέ τίποτα, εκτός από την πρόταση, ότι τα χρήματα χρησιμεύουν για την καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος συμπεριφέρονταν σχετικά με το θέμα αυτό πολύ συνωμοτικά.
……………………………………………………………………………………………...
Εγώ προσωπικά πίστευα ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τα κόμματα και ο κ. Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.
Αντίθετα, ο κ. Bernsau, πρώην προϊστάμενός μου, στη δίκη μου ανέφερε, ότι πίστευε, ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τους πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, ενώ αντίθετα ο κ. Μαυρίδης αναλαμβάνει την μεσαία και κατώτερη διοίκηση.
Ερωτηθείς σχετικά:
Αυτά που μου έλεγε ο κ. Μαυρίδης, τα πίστευα.
Ερωτηθείς σχετικά:
Μπορεί πάντως, και πριν από την εποχή, που εργαζόμουν στην εταιρεία, κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, να έπαιρναν χρήματα. Απ’ όσο θυμάμαι, στα έγγραφα, τα οποία παρέδωσα στην Εισαγγελία, υπάρχουν και παλιές υποθέσεις, που αφορούν την εταιρεία Placid Blue.
……………………………………………………………………………………………...
11. Πόσα χρήματα διατέθηκαν συνολικά για δωροδοκίες στην Ελλάδα και πότε;
Απάντηση:
Όπως περιέγραψα παραπάνω αναλυτικά, δεν μπορώ να σας δώσω καμία απάντηση στην ερώτηση αυτή, γιατί δεν γνώριζα, για ποιο σκοπό ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος χρησιμοποιούσαν τα χρήματα. Απ’ όσο θυμάμαι, και εκτιμώντας χονδρικά, στα δύο πρόσωπα αυτά διέθετα ετησίως 10 - 15 εκατομμύρια Ευρώ και μπορεί κάλλιστα να τα χρησιμοποίησαν για νόμιμους σκοπούς.
14. Γνωρίζετε, αν Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, υπουργοί ή πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από την Siemens Ελλάδος ή Γερμανίας ή της SAIC για το C4I;
Απάντηση:
Όχι.
Αυτό όμως που έγινε ήταν, ότι ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε, ότι χρειάζεται περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ για το έργο αυτό, επειδή θα έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία.
Ο κ. Χριστοφοράκος μου παρέδωσε μετά ένα σημείωμα, στο οποίο ήταν γραμμένος ο αριθμός λογαριασμού της εταιρείας Fairways και εγώ έμβασα στο λογαριασμό αυτό, όπως ήδη προανέφερα, περίπου 1,5 εκατομμύρια Ευρώ. Εγώ θεώρησα, δηλαδή, ότι τα χρήματα αυτά ήταν για το έργο C4I.» (Βλέπε σχετικό 5).
6. Από τη με αριθμό 5 KLs 563 Js 45994/07 Απόφαση του 5ου Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου του Μονάχου, σαφώς προκύπτει ότι ο (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek κατεδικάσθη από το προειρημένο Γερμανικό Ποινικό Δικαστήριο για το έγκλημα της απιστίας κατά συρροήν και του επεβλήθη συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματική ποινή.
Κατ’ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, συνάγεται ότι ο (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek ουδέποτε εδιώχθη ή κατεδικάσθη στη Γερμανία για το έγκλημα της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών ή για το έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας, που αποδίδεται στους έλληνες συμμετόχους του, ήτοι στα στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.», τα οποία φέρονται ότι εδωροδοκήσαν πολιτικά πρόσωπα, αλλά και δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους στην Ελλάδα, και συγκεκριμένως στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας με την επωνυμία «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002/15-12-1997 και των σχετιζόμενων με αυτήν από 15-11-1999, 4-8-2000, 7-11-2000, 18-7-2001 και 29-7-2002 εκτελεστών παραγγελιών, καθώς και υπουργούς, διοικητικά στελέχη και δημοσίους υπαλλήλους 4 υπουργείων, που είχαν αρμοδιότητα στη σύναψη της συμφωνίας για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004.
7. Από τα προεκτεθέντα αποσπάσματα μαρτυρικών καταθέσεων και απολογιών του μηνυομένου αναντιρρήτως προκύπτει ότι ενέκρινε τις συμφωνίες προμηθειών και λοιπών παροχών - αντιπαροχών και απέστελλε χρηματικά ποσά στους Έλληνες συνεργούς του για περαιτέρω μεταβίβαση στα πολιτικά πρόσωπα και στους άλλους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους.
8. Συν τοις άλλοις επισημαίνεται ότι όλες οι σχετικές με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων στην Ελλάδα ομολογίες του μηνυομένου στους αρμοδίους Γερμανούς και Έλληνες προανακριτικούς και ανακριτικούς υπαλλήλους δεν γίνονται ούτε οικεία βουλήσει ούτε πριν εξετασθεί οπωσδήποτε για τις πράξεις, που αναγγέλλει στα αρμόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα. Και αυτό, γιατί οι κρίσιμες αποκαλύψεις και παραδοχές του μηνυομένου αρχίζουν μετά την αιφνίδια σύλληψή του από τις γερμανικές διωκτικές αρχές και δη είτε στη διάρκεια της προσωρινής κράτησής του είτε μετά την απαγγελία των εναντίον του ποινικών κατηγοριών και σε κάθε περίπτωση υπό το βάρος της ήδη, έστω και μερικώς, αποκαλυφθείσης αξιόποινης δράσης του και επί τη προόψει νέων αποκαλύψεων από άλλους συμμετόχους στις αποδιδόμενες σε αυτόν εγκληματικές πράξεις και ενόψει της συλλογής και αξιολόγησης σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων.
Σημειωτέον ότι και η μαρτυρική κατάθεση του μηνυομένου ενώπιον των ελληνικών δικαστικών αρχών στο Μόναχο την 8-10-2008, έγινε υπό το βάρος:
i) των συντριπτικών εναντίον του μηνυομένου αποκαλύψεων για την εγκληματική δραστηριότητά του, τόσον στα Μ.Μ.Ε. όσον και στο πλαίσιο της διενεργηθείσης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Π.Αθανασίου, προκαταρκτικής εξέτασης,
ii) της προηγηθείσης καταδίκης του για απιστία κατά συρροή από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο του Μονάχου, και τέλος
iii) με την ρητώς εκπεφρασμένη υπόσχεση των δύο ελλήνων δικαστικών λειτουργών ότι δεν πρόκειται να διωχθεί στην Ελλάδα, καίτοι αυτού του είδους οι συμφωνίες δεν προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.
Με άλλες λέξεις, δεν συντρέχουν οι δύο βασικές ουσιαστικές προϋποθέσεις επίκλησης προσωπικού λόγου απαλλαγής από την ποινή κατ’ εφαρμογή της διάταξης της § 3 του άρθρου 236 Π.Κ., δηλαδή «αυθόρμητη, ελεύθερη και οικεία βουλήσει αναγγελία στις αρμόδιες αρχές», καθώς και «πριν από οποιαδήποτε εξέτασή του».
9. Περαιτέρω υπογραμμίζεται ότι όλα τα προπαρατιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία οπωσδήποτε συνιστούν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την κίνηση ποινικής δίωξης, προέκυψαν στο στάδιο της ήδη διενεργηθείσης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Π. Αθανασίου, και προ πολλών μηνών περατωθείσης προκαταρκτικής εξέτασης, όπερ σημαίνει ότι είναι ήδη γνωστά στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και στον διενεργούντα κυρία ανάκριση 4ο Ειδικό Ανακριτή Αθηνών, κ. Ν. Ζαγοριάνο, της προσοχής των οποίων προφανώς διέλαθεν η κίνηση της ποινικής δίωξης κατά του μηνυομένου, μολονότι κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών ως εισαγγελέως και ανακριτή επληροφορήθησαν και τις επίμαχες εγκληματικές πράξεις και τα αποδεικτικά στοιχεία, που συγκροτούν τις απαιτούμενες από το νόμο επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση ποινική δίωξης σε βάρος του μηνυομένου.
Άρα ούτε απαιτείται ούτε προσήκει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης πριν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του μηνυομένου, αφού ήδη έχει διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση, εξ ης προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής του μηνυομένου, δι ό και επιβάλλεται η άμεση άσκηση ποινικής δίωξης για κατ’ εξακολούθηση συμμετοχή σε κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 1608/1950 και η – χωρίς άλλη καθυστέρηση - ανάθεση κυρίας ανάκρισης στον αρμόδιο ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών.
ΙΙ. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Α.1 Στις διατάξεις του άρθρου 236 Π.Κ. προβλέπεται ότι:
«1. Όποιος υπόσχεται ή παρέχει σε υπάλληλο, άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσης ωφελήματα για τον εαυτό του ή για τρίτο, για ενέργεια ή παράλειψη του μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στα καθήκοντα του ή αντίκειται σε αυτά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.
2. Αν η αξία των ωφελημάτων υπερβαίνει το συνολικό ποσό των εβδομήντα τριών χιλιάδων (73.000) ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
3. Η πράξη μένει ατιμώρητη, αν αυτός με δική του θέληση και πριν εξετασθεί οπωσδήποτε για την πράξη την αναγγείλει στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή σε οποιονδήποτε ανακριτικό υπάλληλο ή άλλη αρμόδια αρχή, εγχειρίζοντας έγγραφη αναφορά ή προφορικά οπότε συντάσσεται σχετική έκθεση. Στην περίπτωση αυτή το δώρο ή τα ωφελήματα που τυχόν κατασχέθηκαν ή έχουν παραδοθεί στον ανακριτή αποδίδονται σε αυτόν που το έδωσε και δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση αυτή η διάταξη του άρθρου 238.».
Στη διάταξη της § 1 του άρθρου 1 του Ν.1608/1950 ορίζεται ότι:
«Στον ένοχο των αδικημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 216, 218, 235, 236, 237, 242, (256), 258, 372, 375 και 386 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά στρέφονται κατά του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή κατά άλλου νομικού προσώπου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα και το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο ή στα πιο πάνω νομικά πρόσωπα υπερβαίνει το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών, επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης και, αν συντρέχουν ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, ιδίως αν ο ένοχος εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος ή το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.».
Στη διάταξη της § 1 του άρθρου 1 του Ν.3251/2004 προβλέπεται ότι:
«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι απόφαση ή διάταξη δικαστικής αρχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής `Ένωσης, που εκδίδεται με σκοπό τη σύλληψη και την προσαγωγή προσώπου, το οποίο ευρίσκεται στο έδαφος άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής `Ένωσης, εφόσον το πρόσωπο αυτό ζητείται από τις αρμόδιες αρχές του κράτους έκδοσης του εντάλματος στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας: α) προκειμένου σε πρόσωπο στο οποίο ήδη έχει αποδοθεί η αξιόποινη πράξη να ασκηθεί ποινική δίωξη, ή β) να εκτελεστεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία στερούν την ελευθερία.».
Στη διάταξη του άρθρου 4 του Ν.3251/2004 ορίζεται ότι:
«Αρμόδια δικαστική αρχή έκδοσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης είναι ο εισαγγελέας εφετών, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται η κατά τόπον αρμοδιότητα: α) για την εκδίκαση της αξιόποινης πράξης για την οποία ζητείται η σύλληψη και η προσαγωγή του εκζητουμένου ή β) για την εκτέλεση της ποινής ή του μέτρου ασφαλείας, τα οποία στερούν την ελευθερία.».
Στη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.3251/2004 προβλέπεται ότι:
«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδίδεται για πράξεις, οι οποίες τιμωρούνται κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα μηνών ή σε περίπτωση που έχει ήδη επιβληθεί ποινή ή μέτρο ασφαλείας, τα οποία στερούν την ελευθερία για απαγγελθείσες καταδίκες διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.».
Στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3251/2004 ορίζεται ότι:
«1. Υπό την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 11 έως 13 του παρόντος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκτελείται εφόσον: α) Η αξιόποινη πράξη, για την οποία έχει εκδοθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, συνιστά έγκλημα σύμφωνα και με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους, ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού, το οποίο τιμωρείται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος με στερητική της ελευθερίας ποινή ή με στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Στις περιπτώσεις που η αξιόποινη πράξη συνιστά έγκλημα σχετικά με φόρους, τέλη, τελωνεία και συνάλλαγμα δεν αποτελεί λόγο άρνησης εκτέλεσης του εντάλματος η διαπίστωση ότι το Ελληνικό Κράτος δεν επιβάλλει ιδίου τύπου φόρους ή τέλη ή δεν προβλέπει ιδίου τύπου ρύθμιση για φόρους, τέλη, τελωνεία και συνάλλαγμα με εκείνη του κράτους μέλους έκδοσης του εντάλματος. β) Τα δικαστήρια του κράτους έκδοσης του εντάλματος καταδίκασαν τον εκζητούμενο σε ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικό της ελευθερίας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών για αξιόποινη πράξη, την οποία και οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι χαρακτηρίζουν ως πλημμέλημα ή ως κακούργημα.
2. Η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης επιτρέπεται, χωρίς έλεγχο του διττού αξιόποινου, για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές ορίζονται από το δίκαιο του κράτους έκδοσης του εντάλματος, εφόσον τιμωρούνται στο κράτος αυτό με στερητική της ελευθερίας ποινή ή στερητικό της ελευθερίας μέτρο ασφαλείας, το ανώτατο όριο των οποίων είναι τουλάχιστον τριών ετών: α) εγκληματική οργάνωση, β) τρομοκρατικές πράξεις, γ) εμπορία ανθρώπων και σωματεμπορία, δ) προσβολές κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εκ μετάλλευση της γενετήσιας ζωής ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, ε) παράνομη εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, στ) παράνομη εμπορία και διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, ζ) εγκλήματα διαφθοράς και δωροδοκίας, η) εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, θ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ι) εγκλήματα σχετικά με το νόμισμα, περιλαμβανομένου του ευρώ, ια) εγκλήματα σχετικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ιβ) εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου του παράνομου εμπορίου απειλούμενων ζωικών ειδών και του παράνομου εμπορίου απειλούμενων φυτικών ειδών και φυτικών ποικιλιών, ιγ) παροχή βοήθειας για παράνομη είσοδο και διαμονή στη χώρα, ιδ) ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, ιε) παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, ιστ) απαγωγή, παράνομη κατακράτηση, αρπαγή και ομηρία, ιζ) ρατσισμός και ξενοφοβία, ιη) οργανωμένες ή ένοπλες ληστείες και κλοπές, ιθ) παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, περιλαμβανομένων των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης, κ) απάτη, κα) εκβίαση, κβ) παράνομη απομίμηση και πειρατεία προϊόντων, κγ) πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων και εμπορία πλαστών εγγράφων, κδ) πλαστογραφία μέσων πληρωμής, κε) λαθρεμπορία ορμονικών ουσιών και άλλων αυξητικών παραγόντων, κστ) λαθρεμπορία πυρηνικών και ραδιενεργών ουσιών, κζ) εμπορία κλεμμένων οχημάτων, κη) βιασμός, κθ) εμπρησμός με πρόθεση, λ) εγκλήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λα) αεροπειρατεία και πειρατεία, λβ) δολιοφθορά.».
ΙΙΙ. Επειδή, κατά τα ιστορούμενα στα υπό στοιχεία Ι.1-9 Κεφάλαια του Ιστορικού Μέρους της κρινόμενης Μηνυτήριας Αναφοράς μας, τα χρηματικά ποσά, που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων στην Ελλάδα, εζητήθησαν από - ήδη κατηγορουμένους στην Ελλάδα για το προβλεπόμενο στις διατάξεις του άρθρου 236 Π.Κ. έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας με τη συνδρομή των ιδιαιτέρως επιβαρυντικών περιστάσεων της διάταξης της § 1 του άρθρου 1 του Ν.1608/1950 - στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» και κατεβλήθησαν από τον μηνυόμενο (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, στο πλαίσιο της ιδιότητάς του ως διαχειριστή των μαύρων ταμείων της μητρικής εταιρείας με την επωνυμία «Siemens A.G.» σε διεθνές επίπεδο και μετέπειτα Διευθυντή της Εμπορικής Διεύθυνσης του Τομέα Δίκτυα Μεταφοράς (Transport Networks), που από 1-10-1998 μετονομάσθηκε σε Τομέα Δικτύων Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICN),
Επειδή στο πλαίσιο διεξαγόμενης στην Ελλάδα κυρίας ανάκρισης για την υπόθεση του "σκανδάλου ΣΗΜΕΝΣ", ασκήθηκε δίωξη σε στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», τα οποία παρεπέμφησαν στην κύρια ανάκριση, με την κατηγορία ότι:
«Α. Στην Αθήνα κατά το χρονικό διάστημα από 13.2.1998 έως Σεπτέμβριο του έτους 2003, τυγχάνοντας α) Γενικός Διευθυντής τομέα τηλεπικοινωνιών (1ος 1965 – 10ος 1998) και β) Μέλος Δ.Σ. SIEMENS ΑΕ (4-10-1995 έως 6-10-1998), ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορούμενους σου, Μιχαήλ Χριστοφοράκο: Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της SIEMENS ΑΕ από 9ο 1997 – 12ο 2007, Πρόδρομο Μαυρίδη : α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN, ICM, SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999 – 2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998 -2006), Χρίστο Καραβέλα: α) Οικονομικό Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών (8ος – 1967 – 10ος 1974) και β) Γενικό Οικονομικό Διευθυντή τμήματος Τηλεπικοινωνιών (12ος 1996 – 8ος 1998), Αλέξανδρο Αθανασιάδη: α) Γενικό Οικονομικό Διευθυντή του τμήματος σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998) και β) Γενικό Οικονομικό Διευθυντή τμήματος σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (10ος 2000 – 9ο 2006), Εμμανουήλ Σταυριανό: α) Εργαζόμενο στις πωλήσεις (11ος 1969 – 12ο 1973), β) Διευθυντή Τμήματος τηλεπικοινωνιών (1ος 1974 – 5ο 1990), γ) Διευθυντή πωλήσεων τηλεπικοινωνιών (6ος 1990 – 9ο 1994) και δ) Προϊστάμενο Τμήματος τηλεπικοινωνιών (10ος 1994 – 4ο 1999) και Wolker Yung: α) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της SIEMENS AG (υπεύθυνος τμημάτων τηλεπικοινωνιών της μητρικής εταιρείας( (1991 – 2003) β) Μέλος ΔΣ SIEMENS ΑΕ (30-4-1992 έως 4-10-1995) και γ) Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της SIEMENS ΑΕ (21-10-1999 έως 10-10-2003), με περισσότερες από μια πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, υποσχέθηκες και παρείχες σε υπάλληλο, άμεσα ή με την μεσολάβηση τρίτου, οποιασδήποτε φύσεως ωφελήματα για τον εαυτό του ή για τρίτο, προκειμένου ο υπάλληλος, κατά παράβαση των καθηκόντων του, να προβεί σε ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στα καθήκοντα του ή αντίκειται σε αυτά. Την ανωτέρω πράξη τέλεσες σε βάρος νομικού προσώπου του άρθρου 263Α του ΠΚ, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που έχει ιδρυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, υπό τη μορφή ανωνύμου εταιρείας και ασκεί επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, και το όφελος που επεδίωξες και πέτυχες και η ζημιά που προξένησες σε βάρος του υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Ειδικότερα στον ως άνω τόπο και χρόνο και υπό την παραπάνω αναφερομένη ιδιότητα σου, με περισσότερες από μια πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος της περιουσίας του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. «ΟΤΕ Α.Ε.», που έχει ιδρυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και ασκεί επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας (υπ΄ αριθμ. 88498/1996 Κ.Υ.Α. Υπουργών Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Μεταφορών & Επικοινωνιών – ΦΕΚ 1165/27-12-1996), υποσχέθηκες και παρείχες στα ανώτατα στελέχη – υπαλλήλους του παραπάνω Ν.Π.Ι.Δ. Δημήτριο Παπούλια, Πρόεδρο ΔΣ του προαναφερόμενου Ν.Π.Ι.Δ., Γεώργιο Σκαρπέλη, Γενικό Διευθυντή του τομέα Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος, Γεώργιο Χρυσολούρη και Γεώργιο Ορφανό, Σύμβουλοι του Δ.Σ. του προαναφερόμενου Ν.Π.Ι.Δ., Χρήστο Καζαντζή και Ευάγγελο Κυριαζή Γενικοί Διευθυντές της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού Προγραμματισμού, Βασίλειο Κούτρη, Διευθυντή Δικτύων, Βασίλειο Τσακωνιάτη, Διευθυντή Διαχείρισης Δικτύου, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Διευθυντή Κέντρων και Λάμπρο Παπαδημάτο, Διευθυντή Προμηθειών Υλικού, ωφελήματα και μάλιστα τα παρακάτω αναφερόμενα χρηματικά ποσά, που εκταμιεύθηκαν από λογαριασμούς της εταιρείας με την επωνυμία «SIEMENS AG», μητρικής της εταιρείας «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», τα οποία προήλθαν από τους ετήσιους τζίρους του τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», προκειμένου, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, να μη ζημιώνουν την περιουσία του παραπάνω Οργανισμού, να εισηγηθούν την κατάρτιση και να επιτευχθεί η υπογραφή και στη συνέχεια η εκτέλεση της προγραμματικής συμφωνίας 8002/1997 μεταξύ των εταιρειών ΣΗΜΕΝΣ – ΤΗΛΕ Α.Ε. – ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. και του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. (Ο.Τ.Ε.)» για την κάλυψη των αναγκών του ανωτέρω Οργανισμού, όπως αυτές περιγράφονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Β.Ρ.) 1997 – 2000 για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του (αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών από την προμηθεύτρια εταιρεία ΣΗΜΕΝΣ – ΤΗΛΕ Α.Ε. – ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε., προκαλώντας έτσι ζημία σε βάρος του προαναφερθέντος οργανισμού ζημία, η οποία προήλθε από την μετακύλιση των παρακάτω αναφερόμενων ωφελημάτων – χρηματικών ποσών στην αξία του κόστους των εκτελεστών παραγγελιών, με τις οποίες εκτελέστηκε η ανωτέρω προγραμματική συμφωνία, κατά τα οποία αυξήθηκε το κόστος αυτών.
Πιο συγκεκριμένα οι συγκατηγορούμενοι σου, ανώτερα στελέχη του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Ο.Τ.Ε. Α.Ε., που ιδρύθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και ασκεί επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, Γεώργιος Σκαρπέλης, Γενικός Διευθυντής του τομέα Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος, Γεώργιος Χρυσολούρης και Γεώργιος Ορφανός, Σύμβουλοι του Δ.Σ. του προαναφερόμενου Ν.Π.Ι.Δ., Χρήστος Καλαντζής και Ευάγγελος Κυριαζής Γενικοί Διευθυντές της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού Προγραμματισμού, Βασίλειος Κούτρης, Διευθυντής Δικτύων, Βασίλειος Τσακωνιάτης, Διευθυντής Διαχείρισης Δικτύου, Κωνσταντίνος Γκόγκας, Διευθυντής Κέντρων και Λάμπρος Παπαδημάτος, Διευθυντής Προμηθειών Υλικού, ορίστηκαν με τις υπ΄ αριθμ. 2512/28-5-1997 και 2523/31-7-1997 αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του παραπάνω αναφερόμενου Ν.Π.Ι.Δ. μέλη της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για σύναψη προγραμματικών συμφωνιών, για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού, όπως αυτές περιγράφονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο (Β.Ρ.) 1997 – 2000 και στο Έκτακτο Επενδυτικό Πρόγραμμα 1997 – 1998 (Fast Track – F.T.) αποτελούμενης από τους παραπάνω αναφερόμενους συγκατηγορούμενους σου – στελέχη του Ο.Τ.Ε. Α.Ε., προκειμένου να διαπραγματευθούν τις προϋποθέσεις πιθανής σύναψης προγραμματικών συμφωνιών για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού (ως άνω Ν.Π.Ι.Δ.), μεταξύ άλλων, με την εταιρία με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕ Α.Ε. – ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», συνετάχθη δε, προς τούτο το, με ημερομηνία 7-12-1997, πρακτικό (Εισήγηση) της Επιτροπής, σύμφωνα με το οποίο: «….4. Οι Οίκοι …. και ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕ Α.Ε. υπέβαλαν τις αναλυτικές προσφορές τους στις καθ΄ ύλη αρμόδιες υπηρεσιακές λειτουργίες του Οργανισμού. Με τις προτάσεις αυτές οι δύο Οίκοι προσέφεραν υλικά ή και συστήματα (εξυπηρέτησης πελατών, Τιμολόγησης κ.α.), τα οποία παρότι δεν είχαν αναλυτικά διατυπωθεί από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, συμβάλλουν σημαντικότατα στην αύξηση της λειτουργικότητας και κυρίως της αποδοτικότητας του Δικτύου. Η Επιτροπή ζήτησε από τις υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις πιο πάνω προτάσεις των Οίκων και να εισάγουν το θέμα προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τον πίνακα των υπό προμήθεια υλικών και να εκφράσει τις βασικές κατευθύνσεις της τελικής διαπραγμάτευσης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στη Συνεδρίασή του στις 2/12/97 συζήτησε τη σκοπιμότητα και το αντικείμενο των προγραμματικών συμφωνιών για την ψηφιακοποίηση του δικτύου και αφού έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή ζήτησε να προχωρήσει σε τελικές διαπραγματεύσεις με τους Οίκους με την υποστήριξη των καθ΄ ύλη αρμοδίων Υπηρεσιών. Οι βασικές κατευθύνσεις – επιδιώξεις διαπραγματεύσεις που τέθηκαν από την Επιτροπή είναι οι εξής: α. Για τα υλικά που υπάρχουν τιμές από παλαιότερες Προμήθειες θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για επίτευξη τιμών χαμηλότερων των αρχικών για τους εξής λόγους: 1. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνεισφέρει στη μείωση της τιμής των Ηλεκτρονικών Υλικών. 2. Ο μεγάλος όγκος της επικείμενης παραγγελίας δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και χαμηλότερο κόστος. 3. Οι προγραμματικές συμφωνίες μηδενίζουν τα έξοδα διαγωνισμών. 4. Οι Μακροχρόνιες Συμφωνίες επιτρέπουν καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγικής διαδικασίας. β. Για όλα τα υλικά θα πρέπει να ισχύει σταθερότητα τιμών για το 1998 και οι τύποι αναπροσαρμογής θα πρέπει να αρχίζουν από το 1999. γ. Για τα είδη των υλικών που δεν έχουν προμηθευτεί από τον ΟΤΕ με διαγωνιστικές διαδικασίες ή δεν υπάρχουν συγκριτικά τμήματα, οι τιμές που θα συμφωνηθούν θα πρέπει να είναι οι ανώτατες προσωρινές τιμές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και θα ελεγχθούν με τους Μηχανισμούς και τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στους όρους (Ανάλυση Κόστους, Έρευνα Αγοράς, Επιτροπή Αξιολόγησης, κ.λ.π.) των Προγραμματικών Συμφωνιών. δ. Για να μην δημιουργηθεί καμία σύγχυση ως προς τις εκπτώσεις και το πραγματικό τίμημα να επιδιωχθεί η διατήρηση του ιδίου τρόπου πληρωμής. 7. Η Επιτροπή στα πλαίσια των άνω κατευθύνσεων με την ενεργό συμμετοχή των καθ΄ ύλη αρμόδιων υπηρεσιών προχώρησε στις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δύο Οίκους τα αναλυτικά αποτελέσματα των οποίων εμφανίζονται στους συνημμένους Πίνακες. Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τους τύπους αναπροσαρμογής και τον τρόπο πληρωμής ….. εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων οδηγούν σε συμφέρουσες τιμές προμήθειας των αναγκαίων εξοπλισμών για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και του Εκτάκτου Προγράμματος 1997/98 – 2002 καθ΄ όσον επιτυγχάνονται επιμέρους κατ΄ αντικείμενο, αλλά και συνολικά τιμές αρκετά κατώτερες των υφισταμένων τιμών αναφοράς του ΟΤΕ, κυρίως δε, στις Ψηφιακές παροχές που αποτελούν και το μεγάλο όγκο του υπό προμήθεια εξοπλισμού. Εάν δε, ληφθεί υπόψη ότι οι ως άνω επιτευχθείσες τιμές είναι ανώτατες προσωρινές τιμές (μη λαμβανομένων υπόψη των τύπων αναπροσαρμογής) και υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση, σύμφωνα με το πλαίσιο των Προγραμματικών Συμφωνιών, τότε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα ικανοποιητικό και ομόφωνα συμφωνεί να αποτελέσει αντικείμενο προγραμματικών Συμφωνιών. Μετά τα πιο πάνω η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων προτείνει την υποβολή των ως άνω αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση και λήψη σχετικής απόφασης…». Αποτέλεσμα της ως άνω Εισηγήσεως, των παραπάνω αναφερομένων στελεχών του ανωτέρω Οργανισμού, ήταν να εγκριθεί, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ανωνύμου εταιρείας, που είχε ιδρυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο με την επωνυμία «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» και ασκεί επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, με την υπ΄ αριθμ. 2544/9-12-1997 απόφασή του, η σύναψη Προγραμματικής Συμφωνίας, με τους παραπάνω Οίκους (ΣΗΜΕΝΣ – ΤΗΛΕ Α.Ε. και ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.), πενταετούς διάρκειας (1998 – 2002), με την πρώτη εκτελεστή παραγγελία 1998 – 1999, εξουσιοδοτήθηκε δε, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ως άνω εταιρίας (ΟΤΕ Α.Ε.) συγκατηγορούμενος σας Δημήτριος Παπούλιας, να υπογράψει με τους εκπροσώπους της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. (μετονομασθείσα σε ΣΗΜΕΝΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.) και ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», LUDWIG JASPER και Νικόλαο Τάτσικα (ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.) και Ηλία Γεωργίου (ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.), 1) Την υπ΄ αριθμ. 8002/15-12-1997 προγραμματική συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε στις 23-12-1997 από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιο Μαντέλη και την πρώτη εκτελεστή παραγγελία (υπ΄ αριθμ. 8002/15-12-1997) συνολικού ποσού ύψους 89.260.000.000 δρχ., 2) Την υπ΄ αριθμ. 8002/15-11-1999 δεύτερη εκτελεστή παραγγελία, συνολικού ποσού ύψους 41.763.000.000 δρχ., 3) Την υπ΄ αριθμ. 8002/4-8-2000 τρίτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού ύψους 26.030.000.000 δρχ., 4) Την υπ΄ αριθμ. 8002/7-11-2000 τέταρτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού 38.463.000.000 δρχ., 5) Την υπ΄ αριθμ. 8002/18-7-2001 πέμπτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού ύψους 29.430.000.000 δρχ. και 6) Την υπ΄ αριθμ. 8002/29-7-2002 έκτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού ύψους 11.283.595.500 δρχ. Στην ως άνω αναφερόμενη προγραμματική συμφωνία (υπ’ αριθμ. 8002/15-12-1997 μεταξύ των δύο μερών (προμηθευτή και αγοραστή) συμφωνήθηκαν και διατυπώθηκαν τρεις ρήτρες για τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του παραπάνω Οργανισμού – αγοραστή και πιο συγκεκριμένα 1. στο άρθρο 8 η ρήτρα της ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ σύμφωνα με την οποία εάν ο αγοραστής λάβει καλή τη πίστη (bona fide) προσφορά από αναγνωρισμένους κατασκευαστικούς Οίκους Τηλεπικοινωνιακού υλικού και λογισμικού που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες συνδεδεμένες οικονομικά με αυτήν για συγκεκριμένο υλικό, λογισμικό ή και υπηρεσίες, τα οποία αποτελούν οργανική ενότητα του αντικειμένου της παρούσας Προγραμματικής Συμφωνίας και η συγκριτική τιμή της προσφοράς σε σχέση με τις Τεχνικές Προδιαγραφές, τις παρεχόμενες δυνατότητες, την ποιότητα, την ποσότητα ή και άλλους όρους, είναι πιο ευνοϊκή απ’ αυτήν του Προμηθευτή ο Αγοραστής θα καλέσει τον Προμηθευτή να προσφέρει τους ισοδύναμους αυτούς όρους, η τυχόν αναθεωρηθείσα προσφορά του Προμηθευτή θα ευθυγραμμίζεται με την προσφορά των Τρίτων, ο Προμηθευτής θα έχει χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, από την έγγραφη γνωστοποίησή του από τον Αγοραστή περί της υποβολής της προσφοράς, είτε να αποδεχθεί είτε όχι τους όρους και τις συνθήκες της εν λόγω προσφοράς, σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των μερών, κατά τα ανωτέρω, η τιμή και όροι της προσφοράς των τρίτων θα ισχύει από την ημερομηνία επιτεύξεως της συμφωνίας, εάν ο Προμηθευτής δεν ανταποκριθεί ή δεν ενημερώσει τον Αγοραστή για την περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος, εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος του ενός (1) μηνός, ο Αγοραστής αυτομάτως αποδεσμεύεται της υποχρέωσής του να αγοράσει τον αναφερόμενο στην παρούσα Προγραμματική Συμφωνία εξοπλισμό από τον Προμηθευτή όσον αφορά την ποσότητα που αντιστοιχεί με αυτήν του συγκρίσιμου υλικού ή και λογισμικού που έχει προσφερθεί από Τρίτους, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει διαφωνία μεταξύ των μερών η διαφορά θα επιλύεται σύμφωνα με το Άρθρο 39 (Επίλυση Διαφορών και Εφαρμοστέο Δίκαιο), σε περίπτωση που η Επιτροπή Αξιολόγησης ή η διαιτησία αποφανθούν τελεσίδικα ότι, αφενός μεν η προσφορά των Τρίτων είναι καλή τη πίστη, αφετέρου δε, η συγκριτική τιμή της είναι ευνοϊκότερη από αυτήν του Προμηθευτή, ο Προμηθευτής υποχρεούται να εφαρμόσει την ως άνω απόφαση, άλλως η Σύμβαση για το συγκεκριμένο αντικείμενο λύεται, 2. στο άρθρο 9 η ρήτρα του ΠΛΕΟΝ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΠΕΛΑΤΗ σύμφωνα με την οποία 9.1. Ο Προμηθευτής, ανεξάρτητα από τους όρους και τη διαδικασία προσδιορισμού των τιμών, που συμφωνούνται στην παρούσα Προγραμματική Συμφωνία, αναλαμβάνει να παρέχει την πλέον ευνοϊκή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες συνδεδεμένες οικονομικά με αυτήν μεταχείριση σε σχέση με την τιμή/ποιότητα, συνθήκες/όρους, ήτοι να προμηθεύει τον Αγοραστή με Υλικό – Λογισμικό σε ισοδύναμες τιμές και πάντως όχι υψηλότερες και σε συνθήκες όχι λιγότερο ευνοϊκές από αυτές υπό τις οποίες το ίδιο Υλικό – Λογισμικό της αυτής ποιότητας παρέχονται από τον Προμηθευτή σε οποιοδήποτε πελάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες συνδεδεμένες με αυτήν, 9.2. η ισοδύναμη τιμή για το Υλικό – Λογισμικό όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις συνθήκες της παρούσας Προγραμματικής Συμφωνίας, θα είναι η καλύτερη τιμή βάσει των συνθηκών αυτών, 9.3. ο Προμηθευτής υποχρεούται να παρέχει στον Αγοραστή τεκμηριωμένα στοιχεία για την παροχή εκ μέρους του Προμηθευτή της πλέον ευνοϊκής μεταχείρισης στα πλαίσια του παρόντος άρθρου, 9.4. εάν ο Αγοραστής διαπιστώσει τεκμηριωμένα την ύπαρξη μιας ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με την ποιότητα / τιμή / συνθήκες / όρους από τον Προμηθευτή σε οποιοδήποτε Πελάτη της Ευρωπαϊκής ένωσης ή σε χώρες συνδεδεμένες οικονομικά με αυτήν και τα μέρη διαφωνούν στην ύπαρξη μιας τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης ή στο γεγονός κατά πόσον υφίστανται οι ως άνω ευνοϊκές συνθήκες και όροι, η διαφωνία θα επιλυθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 39 (Επίλυση Διαφορών και Εφαρμοστέο Δίκαιο) της παρούσας και 3. στο άρθρο 10 η ρήτρα του ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – σύμφωνα με την οποία ο Αγοραστής δικαιούται να προβαίνει σε κοστολογικό έλεγχο του υπό προμήθεια εξοπλισμού της παρούσας Συμφωνίας, ο ως άνω έλεγχος θα διενεργείται από τις Υπηρεσίες του Αγοραστή ή από ανεξάρτητους Οίκους διεθνούς κύρους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον ως άνω έλεγχο ότι η τιμή του εξοπλισμού είναι μικρότερη απ’ αυτήν που συμφωνήθηκε με την παρούσα Προγραμματική Συμφωνία τότε ως οριστική τιμή θα λαμβάνεται αυτή που προέκυψε από τον κοστολογικό έλεγχο σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στα Άρθρα 8 της συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, ο Προμηθευτής υποχρεούται να τηρεί και να διατηρεί, για όλο τον εξοπλισμό της παρούσας Προγραμματικής Συμφωνίας σχετικά βιβλία, παραστατικά, λογαριασμούς όσον αφορά στο κόστος και στην τιμολόγηση αυτών, σε οποιαδήποτε μορφή (έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή) για διάστημα έξι (6) ετών από την τελευταία πληρωμή αυτών, προκειμένου να ελεγχθεί το κόστος ή τα στοιχεία τιμών και να διεξαχθούν συγκρίσεις τιμών (σε σχέση με άλλες προσφορές και σε συνδυασμό με τον όρο του πλέον ευνοούμενου Πελάτου) και ειδικότερα προκειμένου να αξιολογηθεί η ακρίβεια και η πληρότητα του κόστους ή των στοιχείων τιμών, οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια ισχύος της παρούσας Προγραμματικής Συμφωνίας, ο Προμηθευτής θα παρέχει στον Αγοραστή το δικαίωμα του ελέγχου και εξέτασης των εν λόγω βιβλίων, παραστατικών, λογαριασμών για όλα τα κόστη και τις τιμές που απαιτούνται να φυλάσσονται και να διατηρούνται σύμφωνα με το παρόν Άρθρο, ο Αγοραστής ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί του διατηρούν το δικαίωμα να εξετάζουν και ελέγχουν τα εν λόγω βιβλία, παραστατικά και λογαριασμούς, που πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών μετά από σχετική ειδοποίηση εκ μέρους του Αγοραστή, τα έξοδά του ως άνω ελέγχου βαρύνουν τον Αγοραστή, εάν κατά την διεξαγωγή του εν λόγω ελέγχου διαπιστωθεί ότι δόθηκαν ανακριβείς πληροφορίες από τον Προμηθευτή στον Αγοραστή, τότε το κόστος αυτού του ελέγχου θα βαρύνει τον Προμηθευτή, του Αγοραστή δικαιουμένου να ασκήσει οποιαδήποτε από τα δικαιώματά του που απορρέουν από την παρούσα Προγραμματική Συμφωνία σωρευτικά. Ωστόσο, τόσο εσύ και οι παραπάνω συγκατηγορούμενοί σου, στελέχη της προμηθεύτριας εταιρείας, όσο και οι παραπάνω συγκατηγορούμενοί σου, στελέχη – υπάλληλοι του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Ο.Τ.Ε. Α.Ε., παραβαίνοντας τα καθήκοντά τους, κατά την εκτέλεση των προαναφερομένων υπ’ αριθμ. : α) 8002/1/15-12-1997, συνολικού ποσού 89.260.000.000 δρχ., β) 8002/2/15-11-1999, συνολικού ποσού 41.760.000.000 δρχ. και γ) 8002/3/4-8-2000, συνολικού ποσού 26.030.000.000 δρχ., 4) Την υπ’ αριθμ. 8002/4/7-11-2000 τέταρτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού 38.463.000.000 δρχ., 5) Την υπ’ αριθμ. 8002/5/18-7-2001 πέμπτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού ύψους 29.340.000.000 δρχ. και 6) Την υπ’ αριθμ. 8002/6/29-7-2002 έκτη εκτελεστή παραγγελία συνολικού ποσού ύψους 11.283.595.500 δρχ. εκτελεστών παραγγελιών, στα πλαίσια της υλοποίησης της παραπάνω σύμβασης πλαίσιο – προγραμματικής συμφωνίας, ενεργώντας από κοινού, με πρόθεση, δεν ενεργοποιήσατε τις αναφερόμενες στα παραπάνω άρθρα (8-10) ρήτρες, που είχαν τεθεί για την διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» και ήταν μη συμφέρουσες για την αντισυμβαλλόμενη εταιρία (ΣΗΜΕΝΣ – ΤΗΛΕ Α.Ε. και ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.) με αποτέλεσμα το κόστος αυτών να ξεπεράσει κατά πολύ το 1.000.000.000 DEM και κατά συνέπεια το προϋπολογισμένο κόστος αυτής σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Ο.Τ.Ε. Α.Ε.. Για την ως άνω Εισήγηση, την υπογραφή της προαναφερόμενης σύμβασης πλαίσιο, την υλοποίηση των εκτελεστών παραγγελιών, καθώς και για την παράλειψη ενεργοποίησης των ρητρών, που αναφέρονται στα παραπάνω άρθρα (8-10) της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002/1997, ενεργώντας από κοινού με τους παραπάνω συγκατηγορούμενούς σου – στελέχη της εταιρείας ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε., υποσχέθηκες και παρείχες στα ανώτατα στελέχη – υπαλλήλους του παραπάνω Ν.Π.Ι.Δ. Δημήτριο Παπούλια, Πρόεδρο ΔΣ ΟΤΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γεώργιο Σκαρπέλη, Γενικό Διευθυντή του τομέα Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος, Γεώργιο Χρυσολούρη και Γεώργιο Ορφανό, Σύμβουλοι του Δ.Σ. του προαναφερόμενου Ν.Π.Ι.Δ., Χρήστο Καζαντζή και Ευάγγελο Κυριαζή Γενικοί Διευθυντές της Υποδιεύθυνσης Τεχνικού Προγραμματισμού, Βασίλειο Κούτρη, Διευθυντή Δικτύων, Βασίλειο Τσακωνιάτη, Διευθυντή Διαχείρισης Δικτύου, Κωνσταντίνο Γκόγκα, Διευθυντή Κέντρων και Λάμπρο Παπαδημάτο, Διευθυντή Προμηθειών Υλικού, ωφελήματα και μάλιστα τα παρακάτω αναφερόμενα χρηματικά ποσά, για το πρόγραμμα ΟΝ – Ο.Τ.Ε. και την προγραμματική συμφωνία 8002/15.12.1997, κόστους ύψους 1.012.000.000 DEM και κόστους ύψους 225.000.000 DEM μετά την επέκταση της ανωτέρω σύμβασης πλαίσιο που έγινε το 2001, με βάση την από 5.6.1997 συμφωνία μεταξύ της ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ και της Siemens AG και την από 19.1.1998 αναγγελία προς την τελευταία της δεσμεύσεως της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. για καταβολή των ωφελημάτων – χρηματικών ποσών αυτών προς τα στελέχη του ΟΤΕ ΑΕ, συμφωνία 8%, καθώς και με βάση τη συμφωνία 2%. Ειδικότερα με βάση τη Συμφωνία 8% μεταξύ SIEMENS AG και της SIEMENS AE, η οποία υπήρχε πολύ πριν την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας 8002, μεταξύ του ΟΤΕ και της SIEMENS AE και της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, η οποία υπογράφηκε στις 15-12-1997 και εγκρίθηκε στις 23-12-1997 από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιο Μαντέλη, σύμφωνα με την οποία έλαβαν χώρα παροχή ωφελημάτων, ήτοι καταβολές χρηματικών ποσών, από τη ΣΙΕΜΕΝΣ Α.Ε., προς τα στελέχη του ΟΤΕ ΑΕ, σχετιζομένων με την εισήγηση για την κατάρτιση και τη υπογραφή της παραπάνω προγραμματικής συμφωνίας, καθώς και με την διαδοχική εκτέλεση αυτής για τα έτη 1997-2002, ισόποσων με το 8% του ετήσιου τζίρου των πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της SIEMENS Ελλάδος με τον ΟΤΕ. Οι καταβολές αυτές έγιναν με βάση έγγραφο προσανατολισμού (grundsatzpapier) με ημερομηνία 19-1-1998, το οποίο συντάχθηκε από τον συγκατηγορούμενό σου Χρίστο Καραβέλα, α) Οικονομικό Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών (8ος 1967 – 10ος 1974) και β) Γενικό Οικονομικό Διευθυντή τμήματος Τηλεπικοινωνιών (12ος 1996-8ος 1998) εστάλη στη SIEMENS AG και εγκρίθηκε από τους Reiner Niedl (Εμπορικό Διευθυντή Πωλήσεων Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας του τομέα τηλεπικοινωνιών της SIEMENS AG από 1995-1998) και από τον Ludwig Jasper (επικεφαλής πωλήσεων του τομέα τηλεπικοινωνιών για τη Νότια Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική έως το 1998). Οι καταβολές σε εκτέλεση του παραπάνω εγγράφου προσανατολισμού πραγματοποιούνταν κατόπιν αιτημάτων καταβολών προερχόμενα από τους συγκατηγορούμενούς σου Χρίστο Καραβέλα και αργότερα από τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τα οποία υποβάλλονταν στον Wolfgang Rudolf (Εμπορικός Διευθυντής Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ρευστών διαθεσίμων του τμήματος τηλεπικοινωνιών [ON, ICN] στη SIEMENS AG[1992-2002]) και ο οποίος προχωρούσε στη συνέχεια στην εκτέλεση των αιτημάτων αυτών είτε μέσω εμβάσματος από μη καταγεγραμμένο τραπεζικό λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG, είτε με μετρητά , τα οποία ελάμβανε από ταμείο της εταιρείας στο Μόναχο και στη συνέχεια μεταβιβάζονταν σε υπάλληλο της τοπικής εταιρείας στην Ελλάδα. Τα ωφελήματα αυτά, ήτοι τα κατωτέρω αναφερόμενα χρηματικά ποσά ήταν αναγκαία για την εξασφάλιση της παραπάνω αναφερόμενης σύμβασης με τον ΟΤΕ και για την περαιτέρω τμηματική εκτέλεση αυτής, το δε κόστος αυτών συνυπολογίστηκε στο τελικό κόστος της παραπάνω αναφερόμενης σύμβασης και προσαύξησε κατά το ποσό αυτών το κόστος αυτής για τον πελάτη – αγοραστή ΟΤΕ ΑΕ με αντίστοιχη ζημία αυτού και κατ’ επέκταση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια εσύ και οι συγκατηγορούμενοί σου, ενεργώντας από κοινού, διευθετήσατε περαιτέρω και πραγματοποιήσατε την καταβολή των διαφόρων χρηματικών ποσών – ωφελημάτων προς τους αρχικούς παραλήπτες αυτών. Μετά δε την αντικατάσταση του Χρίστου Καραβέλα το 1999, λόγω συνταξιοδότησής του και αποχώρησής του από την εταιρεία SIEMENS AE το 1998, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, σε τροποποίηση του παραπάνω αναφερόμενου εγγράφου προσανατολισμού του Ιανουαρίου 1998, ζήτησε από τη μητρική εταιρεία SIEMENS ορισμένα από τα ωφελήματα – χρηματικά ποσά, που αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφο να γίνουν προς άλλους παραλήπτες, πράγμα που έγινε, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέδωσαν τα ποσά αυτά στους τελικούς αποδέκτες αυτών, οι οποίοι ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ Α.Ε. και ενεπλάκησαν τόσο στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας 8002/1997 όσο και στην εκτέλεση αυτής με τις επιμέρους εκτελεστές παραγγελίες. Με βάση τη ξεχωριστή Συμφωνία 2% μεταξύ της SIEMENS AG και της SIEMENS έλαβαν χώρα παροχές ωφελημάτων, ήτοι καταβολές χρηματικών ποσών, από τη ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. προς τα στελέχη του ΟΤΕ ΑΕ, σχετιζομένων με την εισήγηση για την κατάρτιση και την υπογραφή της παραπάνω προγραμματικής συμφωνίας, καθώς και με την διαδοχική εκτέλεση αυτής για τα έτη 1997-2002 μέσω των εκτελεστών παραγγελιών, ισόποσων με το 2% του ετήσιου τζίρου των πωλήσεων από την επιχειρηματική δραστηριότητα της SIEMENS Ελλάδος με τον Ο.Τ.Ε. Α.Ε. σε λογαριασμούς που είχαν καθοριστεί από τον Μιχαήλ Χριστοφοράκο, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της SIEMENS AE από 9ο 1997 – 12ο 2007. Τα αιτήματα τα οποία απηύθυνε ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος παραλαμβάνονταν από τον Michael Kutschenreuter, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Οικονομικού Διευθυντή του Τομέα τηλεπικοινωνιών στη SIEMENS Γερμανίας από τον Απρίλιο του 2001 και αυτός στη συνέχεια τα παρέδιδε στον Reinhard Siekaczek. Πιο συγκεκριμένα, για τον ως άνω σκοπό, με τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο, καταβλήθηκαν τα παρακάτω αναφερόμενα χρηματικά ποσά – ωφελήματα, μετά από αίτημα δικό σου και των παραπάνω αναφερομένων συγκατηγορούμενών σου στελεχών της ΣΗΜΕΝΣ ΑΕ., με τους οποίους ενήργησες από κοινού στους κατωτέρω αναφερόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχαν ανοιχθεί για το σκοπό αυτό από εσένα, τους λοιπούς συγκατηγορούμενούς σου, στελέχη της ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε., αλλά και από τρίτους καθ’ υπόδειξη δική σας, τα οποία τελικώς κατέληγαν στους τελικούς αποδέκτες αυτών, που ήταν οι παραπάνω αναφερόμενοι συγκατηγορούμενοί σου στελέχη του Ο.Τ.Ε. Α.Ε.:
I) Ο Wolfgang Rudolph (Εμπορικός Διευθυντής Διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ρευστών διαθεσίμων του τμήματος τηλεπικοινωνιών [ON, ICN] στη SIEMENS AG [1992-2002]) ανέλαβε από το κεντρικό ταμείο της εταιρείας SIEMENS AG στο Μόναχο τα ακόλουθα χρηματικά ποσά:
1) 30 Ιουλίου 1999, 356.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 182.015,25 Ευρώ
και
2) 6 Αυγούστου 1999, 44.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 22.496,27 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 9833-3320-03895-1 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας Bank Leu στη Ζυρίχη με αποδέκτη «GRUVI ROKA» κάτοχος βέβαια και δικαιούχος του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Χρήστος Καραβέλας, α) Οικονομικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών (8ος 1967 – 10ος 1974) και β) Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Τμήματος Τηλεπικοινωνιών (12ος 1996 – 8ος 1998), και η Μάρθα Καραβέλα σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα
3) 16 Ιουνίου 1999, 250.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 127.819,70 Ευρώ,
4) 6 Ιουλίου 1999, 200.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 102.255,76 Ευρώ,
5) 21 Ιουλίου 1999, 10.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 5.112,79 Ευρώ,
6) 30 Ιουλίου 1999, 250.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 127.819,70 Ευρώ,
7) 6 Αυγούστου 1999, 250.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 127.819,70 Ευρώ,
8) 6 Αυγούστου 1999, 40.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 20.451,15 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 480028-60Τ τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας Schwelzerische Bankgesellschaft της Ζυρίχης με δικαιούχο την Αντωνία Μάρκου και πληρεξούσιο αυτής για τη διαχείριση και κίνηση του λογαριασμού εσένα, ο οποίος ήσουν α) Γενικός Διευθυντής τομέα τηλεπικοινωνιών (1ος 1965 – 10ος 1998) και β) Μέλος ΔΣ SIEMENS AE (4-10-1995 έως 6-10-1998) μέχρι τις 20-3-2003, οπότε ο λογαριασμός αυτός έκλεισε και έληξε ταυτόχρονα και η ισχύς του ανωτέρω πληρεξουσίου, τα δε υπόλοιπα ποσά του μεταφέρθηκαν με εντολή σου στον προσωπικό σου λογαριασμό 350 789 604 που τηρείς στην τράπεζα UBS Ζυρίχης στις 23-3-2003 (3.853,27 Ευρώ),
9) 6 Αυγούστου 1999, 100.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 51.127,88 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 996094 λογαριασμό της τράπεζας CREDIT SUISSE Ζυρίχης ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
10) 13 Νοεμβρίου 2000, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ,
11) 14 Νοεμβρίου 2000, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ,
τα οποία παραδόθηκαν σε μετρητά από τον ανωτέρω στον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
12) 15 Νοεμβρίου 2000, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57
Ευρώ,
τα οποία παραδόθηκαν σε μετρητά από τον ανωτέρω στον Reiner Niedl (Εμπορικό Διευθυντή Πωλήσεων Νότιας Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας του τομέα τηλεπικοινωνιών της SIEMENS AG από 1995-1998), ο οποίος στη συνέχεια τα παρέδωσε στον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
13) 7 Οκτωβρίου 1999, 350.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 178.947,57 Ευρώ,
14) 17 Ιανουαρίου 2000, 350.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 178.947,57
Ευρώ,
τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 45368 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Commerzbank της Ζυρίχης ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση
II) Έμβασμα με ανοιχτή επιταγή της τράπεζας DRESNER BANK από τον υπ’ αριθμ. 3000011 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG ποσού 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ πληρωτέα στον κομιστή, η οποία κατατέθηκε στον υπ’ αριθμ. 61598 λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα RAIFFEISEN ZENTRAKASSE TIROL στο Ίνσμπουργκ στις 20.2.1998, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κύρια ανάκριση.
III) Εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 3500013870399 τραπεζικό λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG, με δικαιούχο τον Wolfgang Rudolph, στον οποίο μεταφέρθηκαν με 4 επιταγές πληρωτέες στον κομιστή συνολικού ποσού 13.662.723 DEM ή (Rate 1,9558801) 6.985.460,41 Ευρώ της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 13.662.723 DEM ή (Rate 1,9558801) 6.985.460,41 Ευρώ ως εξής:
1) 1-12-2000, 3.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.533.836,35 Ευρώ, ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 72.530.874 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας SOCIETE GENERALE BANK & TRUST στο Μόντε Κάρλο με αποδέκτη τον Gerard Rodriguez, κάτοχος βέβαια και δικαιούχος του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Πρόδρομος Μαυρίδης, α) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
2) 21-12-2000, 4.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 2.300.754,53 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε μέσω του υπ’ αριθμ. 447-106-77297 τραπεζικού λογαριασμού της τράπεζας STANDARD CHARTERED BANK του Χονγκ Κόνγκ με δικαιούχο την εταιρεία Icom Investment Pte Ltd στον υπ’ αριθμ. 8005582 λογαριασμό της τράπεζας DRESNER BANK Γενεύης, δικαιούχος του οποίου είναι ο συγκατηγορούμενός σου Πρόδρομος Μαυρίδης, α) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
3) 21-12-2000, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918,18 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 835835 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με αποδέκτη τον «FRANZ» δικαιούχος δε του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Γεώργιος Σκαρπέλης, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής τηλεπικοινωνιακού συστήματος του ΟΤΕ, μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε 31-7-1997 δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2523/31-7-1997 απόφασης του ΔΣ του ΟΤΕ, η οποία διαπραγματεύθηκε με τους οίκους ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ και SIEMENS ΤΗΛΕ ΑΕ τις προϋποθέσεις σύναψης προγραμματικών συμφωνιών για την κάλυψη αναγκών του οργανισμού, την προετοιμασία αναλυτικής περιγραφής του αντικειμένου της προμήθειας, τη διαμόρφωση σχεδίου πλαισίου των προγραμματικών συμφωνιών και την υποβολή εισήγησης στο ΔΣ του οργανισμού με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών αυτού.
IV) Εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 3500014860647 τραπεζικό λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG, στον οποίο μεταφέρθηκαν με 12 ανοιχτές επιταγές συνολικού ποσού 81.002.277 DEM ή (Rate 1,9558801) 41.414.745,72 Ευρώ της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 81.002.277 DEM ή (Rate 1,9558801) 41.414.745,72 Ευρώ ως εξής:
1) 23-2-1998, 2.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.278.196,96 Ευρώ,
2) 14-2-2000, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ και
3) 16-3-2000, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 835835 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με αποδέκτη τον «FRANZ» δικαιούχος δε του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Γεώργιος Σκαρπέλης, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής τηλεπικοινωνιακού συστήματος του ΟΤΕ, μέλος επιτροπής που συγκροτήθηκε 31-7-1997 δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2523/31-7-1997 απόφασης του ΔΣ του ΟΤΕ, η οποία διαπραγματεύθηκε με τους οίκους ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ και SIEMENS ΤΗΛΕ ΑΕ τις προϋποθέσεις σύναψης προγραμματικών συμφωνιών για την κάλυψη αναγκών του οργανισμού, την προετοιμασία αναλυτικής περιγραφής του αντικειμένου της προμήθειας, τη διαμόρφωση σχεδίου πλαισίου των προγραμματικών συμφωνιών και την υποβολή εισήγησης στο ΔΣ του οργανισμού με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών αυτού,
4) 30-10-1998, 500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 255.639,39 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 996094 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας CREDIT SUISSE Ζυρίχης ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
5) 6-11-1998, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 480028-60Τ τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας Schwelzerische Bankgesellschaft της Ζυρίχης με δικαιούχο και αποδέκτη την Αντωνία Μάρκου και πληρεξούσιο αυτής για τη διαχείριση και κίνηση του λογαριασμού εσένα, ο οποίος ήσουν α) Γενικός Διευθυντής τομέα τηλεπικοινωνιών (1ος 1965 – 10ος 1998) και β) Μέλος ΔΣ SIEMENS AE (4-10-1995 έως 6-10-1998) μέχρι τις 20-3-2003, οπότε ο λογαριασμός αυτός έκλεισε και έληξε ταυτόχρονα και η ισχύς του ανωτέρω πληρεξουσίου, τα δε υπόλοιπα ποσά του μεταφέρθηκαν με εντολή σου στον προσωπικό σου λογαριασμό 350 789 604 που τηρείς στην τράπεζα UBS Ζυρίχης στις 23-3-2003 (3.853,27 Ευρώ),
6) 9-12-1998, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ και
7) 22-7-1999, 600.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 306.767,27 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 9833-3320-03895-1 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας Bank Leu στη Ζυρίχη με αποδέκτη «GRUVI ROKA» κάτοχος βέβαια και δικαιούχος του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Χρήστος Καραβέλας, α) Οικονομικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών (8ος 1967 – 10ος 1974) και β) Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Τμήματος Τηλεπικοινωνιών (12ος 1996 – 8ος 1998), και η Μάρθα Καραβέλα σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα,
8) 30-10-1998, 3.700.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.891.731,50 Ευρώ,
9) 12-6-1998, 3.300.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.687.219,99 Ευρώ,
10) 5-11-1998, 4.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 2.045.115,14 Ευρώ και
11) 9-12-1998, 3.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.789.475,75 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 1017-3975 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας BARCLAY PRIVATE BANK LTD Λονδίνου με αποδέκτη την εταιρεία NORTHPART INVESTMENT κάτοχος του ανωτέρω λογαριασμού, η οποία ανήκει στον συγκατηγορούμενό σου Χρίστο Καραβέλα, α) Οικονομικός Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών (8ος 1967 – 10ος 1974) και β) Γενικός Οικονομικός Διευθυντής Τμήματος Τηλεπικοινωνιών (12ος 1996 – 8ος 1998), και η Μάρθα Καραβέλα σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα,
12) 9-12-1998, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 61598 λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISEN ZENTRAKASSE TIROL στο Ίνσμπουργκ, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
13) 5-11-1998, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 894130 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με αποδέκτη «Νίκος» και πραγματικό δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Εμμανουήλ Σταυριανό, α) Εργαζόμενο στις πωλήσεις (11ος 1969 – 12ο 1973), β) Διευθυντή Τμήματος τηλεπικοινωνιών (1ος 1974 – 5ο 1990), γ) Διευθυντή πωλήσεων τηλεπικοινωνιών (6ος 1990 – 9ο 1994) και δ) Προϊστάμενο Τμήματος τηλεπικοινωνιών (10ος 1994 – 4ο 1999),
14) 13-2-1998, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 830026 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με αποδέκτη «SAMOS» και πραγματικό δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Ηλία Γεωργίου, α) Γενικό Διευθυντή τομέα τηλεπικοινωνιών (1ος 1965 – 10ος 1998) και β) Μέλος ΔΣ SIEMENS AE (4-10-1995 έως 6-10-1998),
15) 12-6-1998, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 996303 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE Ζυρίχης, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
16) 30-10-1998, 1.800.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 920.301,81Ευρώ και
17) 6-3-1998, 1.700.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 869.173,93 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 997606 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE Ζυρίχης, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
18) 6-3-1998, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 9319 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα BANKHOFMANN Ζυρίχης, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
19) 13-2-1998, 1.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 511.278,78 Ευρώ
τo οποίo εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 45368 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα COMMERZBANK AG Ζυρίχης ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
20) 13-2-1999, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 8657 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα BANKHOFMANN Ζυρίχης ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
21) 23-2-1998, 2.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.278.196,96 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 246652 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISEN ZENTRAKASSE TIROL στο Ίνσμπουργκ, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
22) 23-2-1998, 1.500.000 000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 997386 τραπεζικό λογαριασμό της CREDIT SUISSE Ζυρίχης, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
23) 22-7-1999, 900.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 460.150,91 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 68106 τραπεζικό λογαριασμό της RAIFFEISEN-LANDESBANK TIROL στο Ίνσμπουργκ, ο δικαιούχος του οποίου δεν έχει ανακαλυφθεί από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση,
24) 12-7-2000, 3.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.533.836,35 Ευρώ και
25) 16-3-2000, 500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 255.639,39 Ευρώ
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 14.874.895 (W.P.6179527) τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN, ICM, SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999 – 2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998 -2006),
V) Εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 6/50.010.620 τραπεζικό λογαριασμό που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND TIROL στο Ίνσμπουργκ, στον οποίο μεταφέρθηκε με μία ανοιχτή επιταγή ποσό 7.201.188 DEM ή (Rate 1,9558801) 3.681.814,65 Ευρώ της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND TIROL στο Ίνσμπουργκ μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 7.201.188 DEM ή (Rate 1,9558801) 3.681.814,65 Ευρώ ως εξής:
1) 24-5-2000, 2.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.278.196,96 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 14.874.895 (W.P.6179527) τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006), και
2) 24-5-2000, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 72.530.874 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας SOCIETE GENERALE BANK & TRUST στο Μόντε Κάρλο με αποδέκτη τον Gerard Rodriguez, κάτοχος βέβαια και δικαιούχος του λογαριασμού αυτού είναι ο συγκατηγορούμενός σου Πρόδρομος Μαυρίδης, α) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικός Διευθυντής τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικός Διευθυντής της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
VI) Εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 3500011858594 τραπεζικό λογαριασμό που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG , στον οποίο μεταφέρθηκαν με μία ανοιχτή επιταγή ποσό 5.264.412 DEM ή (Rate 1,9558801) 2.691.582,17 Ευρώ της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 5.264.412 DEM ή (Rate 1,9558801) 2.691.582,17 Ευρώ ως εξής:
15-9-1998, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 9839 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας BANK LEU Ζυρίχης με αποδέκτη τον «GABRIEL CROKER» ο δε δικαιούχος και κάτοχος του λογαριασμού δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα από τη διενεργηθείσα κυρία ανάκριση.
VΙΙ) Εμβάσματα από μη καταγεγραμμένο λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό σε τραπεζικό ίδρυμα επ’ ονόματι SIEMENS AG σε λογαριασμούς, που υποδείχθηκαν από τον συγκατηγορούμενό σου Μιχαήλ Χριστοφοράκο, υπό την παραπάνω ιδιότητά του, με τον οποίο έδρασες από κοινού, στα πλαίσια της προπεριγραφομένης συμφωνίας του 2%, τα οποία έλαβαν χώρα για τον παραπάνω σκοπό ως εξής:
1) 8-12-1998, 500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 255.639,39 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 0835-738589-6 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Credit Suisse με δικαιούχο και κάτοχο τον Μιχαήλ Βόγια,
2) 4-2-1999 500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 255.639,39 Ευρώ,
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 41.12.29.486 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα ABN AMRO BANK NV Rotterdam / Niederland με δικαιούχο και κάτοχο τον Ιωάννη Πιταούλη,
3) 5-1-2000, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ και
4) 29-6-2000, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 100 679 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Credit Foncier de Monaco με δικαιούχο και κάτοχο την εταιρεία SANDYBURY INVESTMENT LTD με πληρεξούσιο αυτής έχοντας δικαίωμα
υπογραφής τον Γεώργιο Καλδή,
5) 6-8-2001, 2.634.600 DEM ή 1.347.024 €,
6) 24-4-2002, 1.669.660 €,
7) Μάρτιο 2003, 500.000 €,
8) Απρίλιο 2003, 500.000 €,
9) Ιούνιο 2003, 500.000 €,
10) Σεπτέμβριο 2003, 450.000 € και
11) Σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία από τη μέχρι σήμερα διενεργηθείσα κυρία ανάκριση, παντός εντός του έτους 2003, 1.376.000 €,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 11.24.854 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα ABN AMRO BANK Μονακό με δικαιούχο και κάτοχο την εταιρεία Placid Blue Corporation και τελικό δικαιούχο τον Γεώργιο Καλδή.
Επιπλέον των παραπάνω αναφερομένων ωφελημάτων – χρηματικών ποσών, που περιήλθαν από εσάς με τις παραπάνω ιδιότητές σας, στους παραπάνω συγκατηγορούμενούς σας στελέχη του ΟΤΕ ΑΕ, έλαβαν χώρα και παροχές ωφελημάτων – χρηματικών ποσών στα παρακάτω στελέχη του ΟΤΕ ΑΕ και στα πλαίσια της επέκτασης της προγραμματικής συμφωνίας 8002/1997 μεταξύ του ΟΤΕ ΑΕ και «ΣΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. (μετονομασθείσα σε ΣΗΜΕΝΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.) και ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.» με βάση την από 19.3.2001 αναγγελία των καταβολών οι οποίες έπρεπε να διενεργηθούν μετά από ειδοποίηση της μητρικής Siemens που έγινε από εσένα και τους συγκατηγορούμενούς σου με τους οποίους ενήργησες από κοινού. Ειδικότερα:
α) εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 3500013870399 τραπεζικό λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG, με δικαιούχο τον Wolfgang Rudolf, στον οποίο μεταφέρθηκαν, με 6 επιταγές στον κομιστή της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου το συνολικό ποσό των 17.300.505 DEM ή (Rate 1,9558801) 8.845.381,17 Ευρώ από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσόν των 17.300.505 DEM ή (Rate 1,9558801) 8.845.381,17 Ευρώ ως εξής:
1) 25-5-2001, 250.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 127.819,70 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 14859599 (WP 6187256) τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με κάτοχο και δικαιούχο τον Γεώργιο Αυλωνίτη, υπάλληλο του Ο.Τ.Ε. Α.Ε.,
2) 25-5-2001, 3.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.533.836,35 Ευρώ ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 14858393 (WP 6185524) τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με κάτοχο και δικαιούχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
3) 25-5-2001, 250.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 127.819,70 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 17245085 (WP 6183651) τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με κάτοχο και δικαιούχο τον Παναγιώτη Νικάκη, υπάλληλο του Ο.Τ.Ε. Α.Ε.,
4) 25-5-2001, 1.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 766.918 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 835835 τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με αποδέκτη τον «FRANZ» και κάτοχο και δικαιούχο τον συγκατηγορούμενό σου Γεώργιο Σκαρπέλη, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής τηλεπικοινωνιακού συστήματος του ΟΤΕ, μέλος της επιτροπής που συγκροτήθηκε 31-7-1997 δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2523/31-7-1997 απόφασης του ΔΣ του ΟΤΕ, η οποία διαπραγματεύθηκε με τους οίκους ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ και SIEMENS ΤΗΛΕ ΑΕ τις προϋποθέσεις σύναψης προγραμματικών συμφωνιών για την κάλυψη αναγκών του οργανισμού, την προετοιμασία αναλυτικής περιγραφής του αντικειμένου της προμήθειας, τη διαμόρφωση σχεδίου πλαισίου των προγραμματικών συμφωνιών και την υποβολή εισήγησης στο ΔΣ του οργανισμού με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών αυτού,
5) 25-5-2001, 5.500.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 2.812.033,31 Ευρώ και
13-9-2001, 2.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 1.022.557,57 Ευρώ,
ποσά τα οποία εμβάστηκαν στον υπ’ αριθμ. 14.874.895 τραπεζικό λογαριασμό (WP 6179527) της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
β) εμβάσματα από τον υπ’ αριθμ. 3500000088021 τραπεζικό λογαριασμό, που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG, στον οποίο μεταφέρθηκαν, με 2 επιταγές στον κομιστή της τράπεζας DEUTCSHE BANK Μονάχου, το συνολικό ποσό των 2.306.910 € από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα RAIFFEISENVERBAND SALZBURG μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 2.306.910 Ευρώ ως εξής:
1) 12-2-2002, 950.000 Ευρώ ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 17.264.870 τραπεζικό λογαριασμό (WP 6185524) της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
2) 12-2-2002, 1.350.000 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 17.264.920 τραπεζικό λογαριασμό (WP 6179527) της τράπεζας RAIFFEISENVERBAND SALZBURG με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
γ) εμβάσματα από τον μη προκύψαντα μέχρι σήμερα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού που τηρείτο για το σκοπό αυτό στην τράπεζα UBS AG της Ζυρίχης, στον οποίο μεταφέρθηκαν, με μία επιταγή στον κομιστή της τράπεζας DEUTSCE BANK Μονάχου, το ποσό των 1.615.432 Ευρώ, από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα, από τον ως άνω λογαριασμό στην τράπεζα UBS AG της Ζυρίχης μεταφέρθηκε σε μετρητά το ποσό των 1.615.432 Ευρώ ως εξής:
1) σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία κατά την ανάκριση πάντως εντός του έτους 2002 και πιο συγκεκριμένα εντός του χρονικού διαστήματος από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2002, 300.000 Ευρώ τα οποία εμβάσθηκαν στον υπ’ αριθμ. 1100173 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας ABN-AMRO BANK Ν.V. στο Μόντε Κάρλο με δικαιούχο και κάτοχο την εταιρεία Ashby Asset Management SA,
2) σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία κατά την ανάκριση πάντως εντός του έτους 2002 και πιο συγκεκριμένα εντός του χρονικού διαστήματος από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2002, 300.000 Ευρώ τα οποία εμβάσθηκαν στον υπ’ αριθμ. 1100165 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας ABN-AMRO BANK Ν.V. στο Μόντε Κάρλο με δικαιούχο και κάτοχο την εταιρεία Harcourt Industries Ltd,
3) σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία κατά την ανάκριση πάντως εντός του έτους 2002 και πιο συγκεκριμένα εντός του χρονικού διαστήματος από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2002, 420.000 Ευρώ τα οποία εμβάσθηκαν στον υπ’ αριθμ. 91711 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας Pictet & Co Bankers (Citibank) Γενεύης με δικαιούχο και κάτοχο την εταιρεία R.G Gold Inc.,
4) ) σε μη επακριβώς προσδιορισθείσα ημερομηνία κατά την ανάκριση πάντως εντός του έτους 2002 και πιο συγκεκριμένα εντός του χρονικού διαστήματος από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2002, 550.000 Ευρώ τα οποία εμβάσθηκαν στον υπ’ αριθμ. 8400065 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας DRESNER BANK SA Γενεύης με κάτοχο την εταιρεία Martha Holding Corp. και δικαιούχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
δ) εμβάσματα με δύο ανοιχτές επιταγές συνολικού ποσού 1.784.811 Ευρώ της τράπεζας DEUTSCHE BANK Μονάχου από τον υπ’ αριθμ. 2016855 λογαριασμό της εταιρείας SIEMENS AG. Ειδικότερα:
1) στις 21-3-2002, 850.000 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ.8400065 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας DRESNER BANK SA Γενεύης με κάτοχο την εταιρεία Martha Holding Corp. και δικαιούχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη, α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
2) στις 21-3-2002, 870.000 Ευρώ
ποσό το οποίο εμβάστηκε στον υπ’ αριθμ. 8005582 τραπεζικό λογαριασμό της τράπεζας DRESNER BANK SA Γενεύης με δικαιούχο και κάτοχο τον συγκατηγορούμενό σου Πρόδρομο Μαυρίδη α) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών τηλεπικοινωνιακών δικτύων (10ος 1998), β) Γενικό Διευθυντή τομέα σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του τμήματος SIEMENS BUSINESS SERVICE (ICN,ICM,SBS και COM) (10ος 2000), γ) Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας SIEMENS ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΕ (1999-2006) και δ) Γενικό Διευθυντή της SIEMENS ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (1998-2006),
ε) αναλήψεις μετρητών από τα κεντρικά ταμεία της SIEMENS και καταβολές μετρητών από τον Heinz Keil-von Jagemann στις 24-1-2002 250.000 Ευρώ, στις 15-2-2002 500.000 Ευρώ, στις 27-6-2002 350.000 Ευρώ και στις 8-7-2002 300.000 Ευρώ.
Από τις παραπάνω μερικότερες πράξεις σου, που τέλεσες ενεργώντας από κοινού με τους παραπάνω συγκατηγορούμενους σου, που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος της ενεργητικής δωροδοκίας, προσπόρισες στην εταιρεία ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε. συνολικό όφελος 1.237.000.000 DEM ή (Rate 1,9558801) 632.451.856 Ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο υπερτιμολογημένο κόστος της ανωτέρω αναφερόμενης προγραμματικής συμφωνίας και των εκτελεστών αυτής παραγγελιών σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του παραπάνω Ν.Π.Ι.Δ. που έχει ιδρυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο υπό την μορφή ανωνύμου εταιρείας που ασκεί επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, η δε συνολική ζημία που προξενήθηκε σε βάρος του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε.», που είχε ιδρυθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 57.404.918,79 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ωφελήματα- χρηματικά ποσά, που δόθηκαν κατά τα ανωτέρω και με τα οποία επιβαρύνθηκε το κόστος της ως άνω προγραμματικής συμφωνίας και των εκτελεστών παραγγελιών, ήτοι υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ. Εσύ δε και οι παραπάνω συγκατηγορούμενοί σου με τις παραπάνω μερικότερες πράξεις σου εξακολουθήσατε επι μακρώ χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του ανωτέρω Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και το αντικείμενο αυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, επειδή ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 57.404.918,79 Ευρώ.»,
Επειδή, κατά τα αναλυόμενα στα υπό στοιχεία Ι.1-5 Κεφάλαια του Ιστορικού Μέρους της κρινόμενης Μηνυτήριας Αναφοράς μας, ο μηνυόμενος, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, κατά τον επίμαχο χρόνο καταβολής των φερομένων ως αιτηθέντων από στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.» χρηματικών ποσών, γνώριζε ότι τα αιτηθέντα χρηματικά ποσά θα χρησιμοποιηθούν από τα στελέχη της προειρημένης εταιρείας για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων στην Ελλάδα και ήθελε την χρησιμοποίησή τους για τον ενλόγω σκοπό, ήτοι γνώριζε και ήθελε την πραγμάτωση των εγκληματικών πράξεων, τις οποίες εν συνεχεία ετέλεσαν στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», στο πλαίσιο της σύναψης μεταξύ της εταιρείας με την επωνυμία «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» και της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.» της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002/15-12-1997 και των σχετιζομένων με αυτήν από 15-11-1999, 4-8-2000, 7-11-2000, 18-7-2001 και 29-7-2002 εκτελεστών παραγγελιών, και αναλυτικώς αναφέρονται στο προαναφερόμενο σε βάρος τους έγγραφο κατηγορητήριο, αλλά και της συμφωνίας προμήθειας υλικών και υπηρεσιών για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004,
Επειδή η προειρημένη συμπεριφορά του μηνυομένου, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, εμπίπτει στο ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο των διατάξεων "περί συμμετοχής" στο έγκλημα, που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 45 επομ. Π.Κ.,
Επειδή ο δόλος συμμετοχής του μηνυομένου, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, προκύπτει τόσον από τις Ένορκές Μαρτυρικές Καταθέσεις και Εκθέσεις Εξέτασης Κατηγορουμένου όσον και από το σύνολο του αυτεπαγγέλτως συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού από αλλοδαπές και ημεδαπές αρχές,
Επειδή ο δόλος συμμετοχής του μηνυομένου, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, αδιαμφισβητήτως προκύπτει από το γεγονός ότι τα αιτηθέντα από στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» χρηματικά ποσά προήρχοντο από τα «μαύρα ταμεία» της μητρικής εταιρείας, που εδρεύει στη Γερμανία, και έφθαναν εις χείρας των στελεχών της μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας και με την εκμετάλλευση μηχανισμών απόκρυψης της προέλευσής τους, που τους παρείχε το σύγχρονο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου στην κατάρτιση και εφαρμογή του οποίου είχε ενεργό συμμετοχή και μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο ο μηνυόμενος,
Επειδή η τέλεση συμμετοχικών πράξεων στα εγκλήματα, που φέρονται ως τελεσθέντα από στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» στην Ελλάδα, συνιστά κατ’ εξακολούθηση συμμετοχή στο έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας, που αποδίδεται στα στελέχη της προειρημένης εταιρείας, εξ ης – κατά το απαγγελθέν κατηγορητήριο - προσπορίσθηκε στη «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» περιουσιακό όφελος 57.404.918,79 €, το οποίο αντιστοιχεί στην περιουσιακή ζημία, που προξενήθηκε σε βάρος του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Ο.Τ.Ε. Α.Ε.» και αντιστοιχεί στα ωφελήματα, που φέρονται ότι έδοθησαν από τα στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» σε πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, καθώς και δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους, και με τα οποία επιβαρύνθηκε το κόστος της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002/15-12-1997 και των σχετιζομένων με αυτήν από 15-11-1999, 4-8-2000, 7-11-2000, 18-7-2001 και 29-7-2002 εκτελεστών παραγγελιών, καθώς και το κόστος του Συστήματος Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στην Αθήνα (C4I), ήτοι σε αμφότερες τις περιπτώσεις συνολικό χρηματικό ποσόν, που υπερβαίνει τις 73.000 και 150.000 €,
Επειδή στην κρινόμενη περίπτωση δεν συντρέχουν στο πρόσωπο του μηνυομένου οι δύο βασικές ουσιαστικές προϋποθέσεις επίκλησης προσωπικού λόγου απαλλαγής από την ποινή κατ’ εφαρμογή της διάταξης της § 3 του άρθρου 236 Π.Κ., δηλαδή «ελευθέρα και οικεία βουλήσει», καθώς και «πριν από οποιαδήποτε εξέτασή του» αναγγελία αξιόποινης πράξης σε αρμόδιο εισαγγελικό ή ανακριτικό λειτουργό,
Επειδή παγίως στη θεωρία και τη νομολογία γίνεται δεκτόν ότι επί συνέργειας στο έγκλημα, τόπος τέλεσης της πράξης είναι τόσον ο τόπος παροχής της συνδρομής όσον και ο τόπος τέλεσης της εγκληματικής πράξης για την και στην τέλεση της οποίας παρεσχέθη η ενλόγω συνδρομή (Βλέπε: Ν.Χωραφά, Ποινικόν Δίκαιον, Αθήνα 1978, σελ. 423, Α.Μπουρόπουλου, Ερμηνεία Ποινικού Κώδικος, Αθήνα 1959, τ. Α΄, σελ. 43, Μ.Μαργαρίτη, Ποινικός Κώδικας, Αθήνα 2009, σελ. 58 και Α.Μπουρόπουλου, Ερμηνεία Κώδικος Ποινικής Δικονομίας, σελ. 43),
Επειδή, κατά τα προεκτεθέντα, τόπος τέλεσης του αποδιδόμενου στον μηνυόμενο, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, εγκλήματος, είναι και ο τόπος τέλεσης της εγκληματικής πράξης για την οποία παρέσχε την προειρημένη συνδρομή του στα στελέχη της εταιρείας με την επωνυμία «ΣΗΜΕΝΣ Α.Ε.», ήτοι η Αθήνα,
Επειδή, κατ’ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, στην προκειμένη περίπτωση του μηνυομένου, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, θεμελιώνεται η κατά τόπον αρμοδιότητα των ανακριτικών αρχών και των δικαιοδοτικών οργάνων των Αθηνών για την ανάκριση και την εκδίκαση των υπ’ αυτού τελεσθέντων εγκλημάτων, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις:
α) της § 1 του άρθρου 5 του Π.Κ. όπου ορίζεται ότι:
«Οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε όλες τις πράξεις, που τελέσθηκαν στο έδαφος της επικράτειας, ακόμη και από αλλοδαπούς» και
β) της § 1 του άρθρου 122 Π.Κ. όπου προβλέπεται ότι:
«Η τοπική αρμοδιότητα προσδιορίζεται από τον τόπο, όπου τελέσθηκε το έγκλημα, ή όπου κατοικεί ή διαμένει ο κατηγορούμενος, όταν αρχίζει η ποινική δίωξη»,
Επειδή με την παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά μας αποδίδεται στο μηνυόμενο, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, η τέλεση των σε αυτήν διαλαμβανομένων κακουργηματικών πράξεων,
Επειδή από την ήδη διεξαχθείσα υπό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Π. Αθανασίου, και προ πολλών μηνών περατωθείσα προκαταρκτική εξέταση, καθώς και από τη διενεργούμενη υπό του 4ου Ειδικού Ανακριτή Αθηνών, κ. Ν. Ζαγοριάνου, κυρία ανάκριση προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του μηνυόμενου για κατ’ εξακολούθηση συμμετοχή σε ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 1608/1950, δι’ ό και περιττεύει η διενέργεια νέας προκαταρκτικής εξέτασης,
Επειδή, κατά τα προαναφερθέντα και με δεδομένη την ισχύ της αρχής της νομιμότητας κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης, είναι επιβεβλημένη η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του μηνυομένου, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, η οποία κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί να αποφευχθεί, ενώ η σχετική διαβεβαίωση των αρμοδίων ανακριτικών υπαλλήλων ότι η ένορκη μαρτυρική κατάθεση του μηνυομένου, που, ήδη κατά τον χρόνο λήψης της, έπρεπε να έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, επ’ ουδενί λόγω δεσμεύει τις επιληφθησόμενες για την Μήνυση Εισαγγελικές αρχές, καθόσον είναι παράνομη όχι απλώς και μόνον ως μη προβλεπόμενη, αλλά ως απολύτως αντίθετη σε ρητές διατάξεις του ισχύοντος στην Ελλάδα ποινικοδικονομικού συστήματος,
Επειδή ο μηνυόμενος, (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek, είναι κάτοικος Μονάχου Γερμανίας και στη διεύθυνση Am Waldspitz 20b, 81375 Munchen,
Επειδή η ενεργητική δωροδοκία αποτελεί έγκλημα και κατά τον Γερμανικό Ποινικό Κώδικα, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 334 επ. Γερμανικού Π.Κ., όπερ σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση πληρούται η προϋπόθεση της αρχής του διττού αξιοποίνου για την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης,
Επειδή, κατά τα προεκτεθέντα, πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε βάρος του μηνυομένου, προκειμένου να του ασκηθεί ποινική δίωξη λόγω της αποδιδόμενης σε αυτόν με την παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά εγκληματικής πράξης, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη της § 1 του άρθρου 1 του Ν.3251/2004, όπερ σημαίνει ότι η παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά πρέπει αμελλητί να διαβιβασθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης,
Επειδή η αποδιδόμενη στον μηνυόμενο εγκληματική πράξη, προβλέπεται και τιμωρείται από τους ελληνικούς ποινικούς νόμους με στερητική της ελευθερίας ποινής το ανώτατο όριο της οποίας υπερβαίνει τους 12 μήνες και εξικνείται μέχρι και την ισόβια κάθειρξη, με άμεσο συνεπακόλουθο να είναι επιτρεπτή η έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, συμφώνως με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.3251/2004,
Επειδή με την θέσπιση του Ν.3251/2004 εναρμονίζεται το εσωτερικό ελληνικό δικαίου προς την από 13-6-2002 και με αριθμό 2002/584/ΔΕΥ Απόφαση – Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έπραξαν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εν οις συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία,
Επειδή η αποδιδόμενη στο μηνυόμενο εγκληματική πράξη, ήτοι η συμμετοχή σε εξακολουθητική κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία με τις ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις της διάταξης της § 1 του άρθρου 1 του Ν. 1608/1950, προβλέπεται και τιμωρείται στη βασική πλημμεληματική μορφή της με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, ενώ με τη συνδρομή των προειρημένων ιδιαζόντως επιβαρυντικών περιστάσεων η in abstracto απειλούμενη ποινή εξικνείται μέχρι και την ισόβια κάθειρξη, όπερ σημαίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης της § 2 του άρθρου 10 του Ν.3251/2004 και επιτρέπεται η έκδοση και εκτέλεση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου, όπερ άλλωστε συντρέχει στην προκειμένη περίπτωση ούτως ή άλλως,
Επειδή όλοι οι περιεχόμενοι στην παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά ισχυρισμοί, καθώς και όλα τα ιστορούμενα πραγματικά περιστατικά αποδεικνύονται με έγγραφα και μάρτυρες,
Επειδή προτείνω ως μάρτυρες τους:
α) Αριστέα Μπουγάτσου του Ιωάννη, δημοσιογράφο, κάτοικο Αθηνών και στην οδό Μίνωος, αριθμός 10 – 16, τηλ. 210-9296247,
β) Αναστάσιο Τέλογλου του Θεοδώρου, δημοσιογράφο, κάτοικο Αθηνών και στην οδό Λ. Ποσειδώνος, αριθμός 47, τηλ. 210-4854483,
γ) Ιωάννη Μακρυγιάννη του Θρασύβουλου, δημοσιογράφο, κάτοικο Αμαρουσίου Αττικής και στην οδό Αποστόλου Παύλου, αριθμός 6, τηλ. 210-6880700.
δ) Ιωάννα Παπαδάκου του Ευαγγέλου, δημοσιογράφο, κάτοικο Αθηνών και στην οδό Μίνωος, αριθμός 10 – 16, τηλ. 210-9296530.
Επειδή η παρούσα Μηνυτήρια Αναφορά είναι αληθινή, νόμιμη και βάσιμη.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
1. Να ασκηθεί ποινική δίωξη και διαταχθεί η διενέργεια κυρίας ανάκρισης σε βάρος του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek για τα διαλαμβανόμενα στην κρινόμενη Μηνυτήρια Αναφορά εγκλήματα.
2. Να εκδοθεί σε βάρος του (ον.) Reinhard Herbert (επ.) Siekaczek Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον οποίο πρέπει να διαβιβασθεί η κρινόμενη Μηνυτήρια Αναφορά, ώστε να συλληφθεί και προσαχθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα, που ομολογεί ότι διέπραξε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Αθήνα, 8-5-2009
Οι υποβάλλοντες τη Μηνυτήρια Αναφορά
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΑΡΟΥΦΑΗΛ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΜΠΑΣΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριακή 10 Μαΐου 2009
AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ολόκληρη η μήνυση εναντίον του Σίκατσεκ από τους έξι δικηγόρους...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου