Κυριακή 10 Μαΐου 2009

«Πραξικόπημα» Καραμανλή...

http://www.nonews-news.blogspot.com/

Το δραματικό παρασκήνιο της απόφασης του πρωθυπουργού να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή...
Η σφοδρή επίθεση των κομμάτων ήρθε εκ των υστέρων. Το Κοινοβούλιο είχε κλείσει. Τα κόμματα έψαχναν... γωνία στα σκάνδαλα και τη δεδομένη παραγραφή τους. Οι ηγεσίες και τα επιτελεία τους προσπαθούσαν να μαντέψουν τα πιθανά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση και κατέληγαν στο συμπέρασμα της θεσμικής εκτροπής παρά το «νόμιμο» του πράγματος».
«Πραξικόπημα» Καραμανλή
Η αλήθεια είναι ότι μέρες νωρίτερα ένας στενός κύκλος υπουργών γύρω από τον Κ. Καραμανλή γνώριζε και υπέβαλε δήλωση... συμφωνίας για το πρόωρο μαγιάτικο κλείσιμο της Βουλής.
Επίσης οι...

πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε βομβαρδισμό από κακά μαντάτα σε σχέση με υποθέσεις που εκκρεμούσαν δικαστικά και αφορούσαν δύο σοβαρές περιπτώσεις: το Βατοπέδι και την αγορά του Γερμανού από την Cosmote.

Την Παρασκευή το βράδυ όλα άλλαξαν! Ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε να ενημερώσει για το αποφασισμένο πρωθυπουργικό πραξικόπημα. Ειδοποίησε (έστω και μέσω στενών συνεργατών τους) τα κόμματα τα οποία είχαν μία μέρα πριν πληροφορηθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ημερήσια διάταξη της προσεχούς εβδομάδας (ο αναγνώστης μπορεί να το βρει στην ιστοσελίδα)!

Το ερώτημα για το πότε θα κλείσει η Βουλή είχε τεθεί, αλλά η απάντηση από τον κ. Σιούφα δεν προοιωνίζεται το... κακό. Ο πρόεδρος της Βουλής είχε απαντήσει στην ερώτηση του κ. Πετσάλνικου ότι έπρεπε να συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό για την ημερομηνία του κλεισίματος του Κοινοβουλίου λόγω ευρωεκλογών, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι αυτό μπορεί να γινόταν μετά τις 20 Μάη.

Τι συνέβη και σήκωσαν εσπευσμένως άγκυρα οι της κυβερνητικής παράταξης; Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν την Παρασκευή το βράδυ ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει τις «μυλόπετρες» από την πιθανή μεταβίβαση στη Βουλή των υποθέσεων Βατοπεδίου και CΟSΜΟΤΕ-Γερμανός. Ειδικότερα, οι πληροφορίες από τον δικαστικό χώρο ήθελαν, ακόμη και αύριο, τη μεταβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης της COSMOTE -Γερμανός και δεν απέκλειαν ο εφέτης-ανακριτής να έπεφτε πάνω σε «σημάδια» για την υπόθεση Βατοπεδίου που θα τον υποχρέωναν να στείλει στον δρόμο προς το Κοινοβούλιο τον φάκελο.

Εκλογές. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι Εθνική Αντιπροσωπεία θα έκλεινε ούτως ή άλλως λόγω των ευρωεκλογών.

Με σκληρά λόγια και ίσως βάσιμες υποθέσεις απαντούν από την αντιπολίτευση. Δηλώνουν ότι οι κυβερνητικοί ακροβατούν στα όρια ενός νόμιμου πραξικοπήματος (το Σύνταγμα επιτρέπει τον τερματισμό της συνόδου της Βουλής) και ζητούν την κρίση του λαού.

Δείχνουν με τον προτεταμένο δείκτη εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές; Είναι γεγονός ότι στα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν το αποκλείουν. Οι γαλάζιοι επιμένουν ότι η απόφαση δεν παραπέμπει σε εθνικές εκλογές.

Οι της αντιπολίτευσης επανέρχονται και επισημαίνουν το προφανές: ότι με το κλείσιμο του Κοινοβουλίου παραγράφονται όλες, μα όλες οι υποθέσεις. Κάποιοι κρατούν μικρό καλάθι και αφήνουν να περάσει η προθεσμία για τη δυνατότητα να θυροκολληθεί ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα -αυτήν τη φορά για τη διάλυση της Βουλής. Που σημαίνει εκλογές και που μπορεί να «συνταχθεί» μέχρι την Τετάρτη.

Εξεπλάγην ο Πρόεδρος
Ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, αισθάνθηκε έκπληξη , καθώς δεν είχε προηγηθεί κανένα τηλεφώνημα από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Γύρω στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Α. Καρράς, τηλεφώνησε στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους ενημέρωσε ότι θα σταλεί ένα ΠΔ. Ο Κάρολος Παπούλιας μετέβη στο γραφείο του και, όπως είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα, υπέγραψε το Διάταγμα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ο Γιώργος προκάλεσε τον Καραμανλή για διπλές εκλογές

Να κάνει το επόμενο βήμα μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής κάλεσε χθες τον Κ. Καραμανλή ο Γ. Παπανδρέου. Με επιθετικό λόγο εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά χωρίς επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα προς τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στα της «θεσμικής εκτροπής» και στην παραγραφή των σκανδάλων.

Ο κ. Παπανδρέου συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον Κ. Καραμανλή τον κάλεσε να προκηρύξει εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουνίου. «Για να μπει φραγμός στον κατήφορο αυτής της κυβέρνησης καλώ σήμερα τον κ. Καραμανλή, από την ώρα που επέλεξε την παραγραφή, από την ώρα που έκλεισε τη Βουλή με τον τρόπο που το έκανε, να προχωρήσει και στο επόμενο αυτονόητο βήμα για την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιούνη μαζί με τις ευρωεκλογές.

Αν και ο κ. Καραμανλής μιλώντας προς το γαλάζιο ακροατήριο δεν έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο «επανήλθε» στο θέμα της πρόωρης «διαγραφής» της λειτουργίας της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι αυτό... συνηθίζεται.

Στη συνέχεια προέβη σε σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων, ενώ τον εγκάλεσε για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια - «δεν διστάζει να θυσιάσει το εθνικό συμφέρον στον βωμό κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων». Ιδιαίτερη αίσθηση δε, από την ομιλία του προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έκανε η αναφορά του στην εξής πρόβλεψη: «Τις επόμενες εβδομάδες προβλέπω έξαρση της σκανδαλολογίας με στόχο το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του».

Η φράση αυτή -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- επισημαίνει ουσιαστικά την αντίληψη της κυβέρνησης Καραμανλή σχετικά με τις μεθόδους της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Και η διαφθορά; Σ αυτό το σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση και δεσμεύτηκε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του.
ΕΘΝΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: