Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Τέσσερις μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ, μάχη για την τρίτη θέση


Λίγες ημέρες πριν τις κάλπες το πολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει ρευστό και η εικόνα των κομμάτων ευμετάβλητη. Οι τελευταίες ημέρες θα κρίνουν εν πολλοίς τόσο το ύψος της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όσο και τα ποσοστά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων-Πράσινων που παλεύουν στήθος με στήθος για την τρίτη θέση. Αναλύει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης της Vprc.

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές αυξήθηκε θεαματικά από το 43% στο 53% της κοινής γνώμης. Εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό, είναι ωστόσο δεδομένο ότι το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει.


Δημοσκόπηση TVXS - VPRC


Η αύξηση του ενδιαφέροντος έχει ως συνέπεια την τάση μείωσης της αποχής. Η «σίγουρη αποχή» καταγράφεται στο 11% του εκλογικού σώματος και η δυνητική αποχή μπορεί να φτάσει έως και το 18%, έναντι του 24% που καταγραφόταν λίγες ημέρες πριν.


Δημοσκόπηση TVXS - VPRC


Η βεβαιότητα ψήφου καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο 74% του εκλογικού σώματος, ποσοστό αρκετά «κανονικό» για δεδομένα ευρωεκλογών. Ομως, το ένα τέταρτο περίπου του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει διαφορετικά σε σχέση με τις Βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.


Δημοσκόπηση TVXS - VPRC


Η ΝΔ αναδεικνύεται έως τώρα το κόμμα με την πιο αισθητή επικοινωνιακή καμπάνια, σε ένα περιβάλλον ωστόσο που το το 33% του εκλογικού σώματος δεν έχει έρθει έως τώρα σε επαφή με τα δεδομένα των προεκλογικών στρατηγικών.


Δημοσκόπηση TVXS - VPRC


Η εκτίμηση της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καταγράφεται στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες (ΠΑΣΟΚ 37% - ΝΔ 33%). Το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι το 35% περίπου, κάτι που αν επιτευχθεί θα μειώσει κατά τι την επιρροή του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων-Πρασίνων.

Η μάχη για την τρίτη θέση είναι απολύτως αμφίρροπη. Θεωρητικά οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν περισσότερες πιθανότητες ακόμα να βρεθούν στην τρίτη θέση, λόγω του διευρυμένου δυνητικού εκλογικού περίγυρου που διαθέτουν. Ωστόσο, η τάση τους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι πτωτική. Επίσης πτωτική υπήρξε η καμπύλη του ΚΚΕ, με αστάθμιστη αυτή τη στιγμή εξέλιξη. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε σημαντικά την εσωτερική του «συσπείρωση», η οποία ακόμα είναι χαμηλή και το ύψος της οποίας θα κρίνει εντέλει το τελικό του ποσοστό.

Χριστόφορος Βερναρδάκης

http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: