Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Υψηλοί τόνοι με φόντο την οικονομία


Αντιπαράθεση σε οξείς τόνους στη Βουλή με φόντο την οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα θα ψηφιστούν από βουλευτές που εμπλέκονται σε υποθέσεις κακοδιαχείρισης ή "έδιναν μαθήματα σύστασης off shore εταιρειών". Ο Γ. Παπαθανασίου απάντησε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για "παντελή έλλειψη αξιοπιστίας, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και προσωπικά του πρωθυπουργού".

"Ο πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή του, όχι απλώς είναι εκτός πραγματικότητας, όχι απλώς είναι όμηροι, αλλά κυρίως και πάνω από όλα είναι αναξιόπιστοι στον ελληνικό λαό" τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για "συγκυριακή, μικροκομματικής φύσης πολιτική".

"Η κυβέρνηση εμπαίζει το λαό, πνίγει τη μέση ελληνική οικογένεια, τους χαμηλόμισθους, στεγνώνει την αγορά, δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας" πρόσθεσε.

"Η χώρα μπήκε απροετοίμαστη στην κρίση" συμπλήρωσε για να επισημάνει ότι "όσους φόρους και να επιβάλλει η κυβέρνηση πάνε στράφι, γιατί καλύπτουν μαύρες τρύπες". "Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται στη σπατάλη, την κακοδιαχείριση και τις μικροκομματικές πελατειακές επιλογές. Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας με μία νέα ισχυρή κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Απάντηση Παπαθανασίου


Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, υποστήριξε πως "εκτός πραγματικότητας βρίσκεται εκείνος που, ενώ περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, τάζει υποσχέσεις 11 δισ. ευρώ". "Την διαφάνεια, την είδαμε στους λογαριασμούς του κόμματός σας: ένα μπακαλοτέφτερο που μπορεί να πέρασαν και μπορεί να μην πέρασαν ποσά, σύμφωνα με ορισμένους συντρόφους σας" παρατήρησε ο κ. Παπαθανασίου.

"Ο κ. Παπανδρέου λέει πως αντί να τονώσουμε την αγορά, πνιγούμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους; Τα μέτρα αφορούν τους μεγάλους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, την βενζίνη, τα σκάφη και τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Αυτοί είναι οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι;" αναρωτήθηκε ο υπουργός και συνέχισε:

"Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν κρίση. Όλες οι χώρες παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Και το χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το πήρατε από το 30%, το πήγατε στο 100%, εμείς το κατεβάσαμε στο 92% κι αυτό δεν είναι αρκετό. Εσείς μιλάτε για δήθεν κρίση: είναι αποτέλεσμα δήθεν κρίσης, ότι έχει μειωθεί ο φόρος στα πετρελαιοειδή, ο φόρος μεταβίβασης οικοδομών και οικοπέδων, το τέλος ταξινόμησης; Αυτό πώς θα καλυφθεί; Με ευχολόγια;" πρόσθεσε.

Ανταπαντώντας στον κ. Παπαθανασίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε πως τα προσδοκώμενα έσοδα από τα νέα μέτρα, είναι ύψους 1 δισ. ευρώ, "όσο το πρόσθετο κόστος δανεισμού", εκ των οποίων, μόνο 80 εκ. ευρώ αφορούν στα τέλη των πολυτελών οχημάτων.

"Τα 900 εκ. είναι από τα κινητά και καρτοκινητά, από τον φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και την φορολόγηση των λαχείων - που κανείς πλούσιος δεν περιμένει να γίνει πλουσιότερος απ’ το λαχείο. Πού είναι λοιπόν η κοινωνική δικαιοσύνη αυτής της τροπολογίας; Και μήπως οι πλούσιοι θα πληρώσουν τα 4,5 δισ. ευρώ για τους ημιυπαίθριους χώρους; Άρα λοιπόν, είναι μέτρα κοινωνικά άδικα, σκληρά και τυφλά" υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησε και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: