Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Αυξήσεις ορίων ηλικίας και μειώσεις αποδοχών για χιλιάδες εργαζόμενους




Ο κύβος έχει ριφθεί για την διαγραφή δεκάδων επαγγελμάτων από την λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, η οποία θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν αποδοχές αλλά και να δουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Το σχετικό «κλίμα» αναδείχθηκε από την συνάντηση που είχε την Τρίτη η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά με την ΓΣΕΕ, στην οποία επίσης συζητήθηκαν και ζητήματα όπως η εφαρμογή επιδοτούμενων προγραμμάτων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν το προσωπικό τους μόνο επί 4 ημέρες την εβδομάδα αλλά και η προοπτική διάσπασης του ΙΚΑ στους κλάδους σύνταξης και υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Πετραλιά το νέο πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Για αυτό, άλλωστε, έχει συγκροτηθεί και νέα επιτροπή, η οποία καλείται να καταθέσει αναλυτικές προτάσεις εντός του καλοκαιριού με …προίκα της το πόρισμα της υπό τον Π. Μπεχράκη επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία πέρσι είχε προτείνει την εξαίρεση 102 ειδικοτήτων από τα βαρέα και το διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες, εκ των οποίων μόνο μία διατηρούσε το ευνοϊκό καθεστώς.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους που, τελικώς, θα εξαιρεθούν από τη λίστα έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας από πέντε έως επτά χρόνια, μείωση μισθών έως 250 ευρώ και μείωση συντάξεων έως 14%, αφού δεν θα δίνεται το ειδικό επίδομα, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως οι αλλαγές θα αφορούν μόνο στους νεοπροσληφθέντες.

Χθες η ΓΣΕΕ εξέφρασε την διαφωνία της και με την προοπτική γενίκευσης της πρακτικής που αναφέρεται στην εφαρμογή προγραμμάτων ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης σε επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε μείωση των εργάσιμων ημερών, σε μία περίοδο κατά την οποία περίπου 6.000 εργαζόμενοι απασχολούνται 4 ημέρες την εβδομάδα.

Επίσης η Συνομοσπονδία εξέφρασε την διαφωνία της προς το κυβερνητικό σχέδιο που προβλέπει τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ.

.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: