Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΦΑΠΕΣ!...


Της Ελένης Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)

Καταιγίδα ειδοποιητηρίων πληρωμής φόρων και τελών βρίσκεται σε εξέλιξη εν μέσω θέρους. Εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, χρήστες κινητών άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα μπιλιετάκια για την πληρωμή του τελευταίου κοστουμιού που μας έκοψε η κυβέρνηση. Μέσα στον χαμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων άρχισε η...
παραλαβή των σημειωμάτων της έκτακτης εισφοράς (θύματα κάποιοι συνταξιούχοι και απολυμένοι, που ανακαλύπτουν με καθυστέρηση δύο ετών πως είναι πλούσιοι), ενώ έρχονται εντός των ημερών τα ειδοποιητήρια περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων ακινήτων, των τελών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και οι προσκλήσεις ελέγχου, κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε αυτή τη φάση.
Μετά την επιβάρυνση των 0,06 ευρώ φόρου ανά λίτρο βενζίνης, που εκτίναξε την τιμή της βενζίνης ακόμη και πάνω από 1,1 ευρώ, εκατομμύρια φορολογούμενοι βρίσκουν καθημερινά στα γραμματοκιβώτιά τους ειδοποιήσεις, που αφορούν:
1 Τα υπόλοιπα περίπου 2 εκατ. ειδοποιητήρια διόρθωσης ή πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, που συνεχίζουν να ταχυδρομούνται. Σύμφωνα με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε ούτε μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς μετά τις διορθώσεις θα ακολουθήσουν και τα εκκαθαριστικά πληρωμής του τέλους. Ενώ έπεται και συνέχεια με άλλα επίσης 4 εκατ. σημειώματα Τέλους για το 2009...
2 Το μπιλιετάκι της έκτακτης εισφοράς άρχισαν να παραλαμβάνουν την τελευταία εβδομάδα περίπου 128.000 φυσικά πρόσωπα που θα πληρώσουν συνολικά 274 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, χιλιάδες απολυμένοι και συνταξιούχοι, που ανακάλυψαν ξαφνικά ότι έγιναν πλούσιοι σύμφωνα με τα λεγόμενα της εφορίας, που αδυνατεί να αναγνωρίσει τα ειδικά εισοδήματα και τους ζητάει να πληρώσουν την εισφορά. Για να τη γλιτώσουν θα περάσουν μια μικρή ταλαιπωρία: θα πάνε από την εφορία με τα αποδεικτικά ανά χείρας, προκειμένου να εξαιρεθούν της εισφοράς.
Η εισφορά κυμαίνεται από 1.000 ευρώ για ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα 60.001-80.000 ευρώ, 2.000 ευρώ για 80.001-100.000 ευρώ, 3.000 ευρώ για 100.001-150.000 ευρώ, 05.000 ευρώ για 150.001-300.000 ευρώ, 10.000 ευρώ για 300.001-500.000 ευρώ, 15.000 ευρώ για 500.001-700.000 ευρώ, 20.000 ευρώ για 700.001-900.000 ευρώ και 25.000 ευρώ για άνω των 900.001 ευρώ.
3 Ταχυδρομούνται και τα ειδοποιητήρια περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή, προίκα, φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και τέλος συναλλαγής, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου.
Σε περιοχές όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα, λαμβάνεται ως φορολογητέα αξία η αντικειμενική και για εκτός συστήματος η προεκτίμηση του εφόρου μειωμένη κατά 20%, ενώ παρέχεται και απαλλαγή από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις. Σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εξοφλείται ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής και σε 12 οι φόροι κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών, με ελάχιστο ποσό 500 ευρώ ανά δόση (η πρώτη πληρώνεται με την υποβολή της δήλωσης). Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 5%.
Οι φορολογούμενοι που ενδεχομένως δεν λάβουν ειδοποίηση πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορούν και από μόνοι τους να υποβάλουν αίτηση στην εφορία μέχρι 31.12.2009 με συμπληρωματική δήλωση υπαγωγής στη ρύθμιση.
4 Αποστέλλονται και τα σημειώματα (όποιος δεν λάβει μπορεί να υποβάλει αίτηση μέχρι 30.9.2009) οριστικής περαίωσης με προσαύξηση 10% της φορολογητέας αξίας για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας της 11ετίας 1997-2007. Ο φόρος εξοφλείται με καταβολή 10% κατά την αποδοχή της περαίωσης (εντός 10ήμερου από λήψη σημειώματος) και 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο 100 ευρώ καθεμιάς. Σε εφάπαξ εξόφληση παρέχεται έκπτωση 5%.
5 Το αργότερο μέχρι τα τέλη του μήνα (από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) θα ενεργοποιηθεί και το αυξημένο τέλος κινητής τηλεφωνίας, που κλιμακώνεται από 12% έως 20% ανάλογα με το κόστος χρήσης έναντι 10 ευρώ σήμερα, καθώς και το τέλος 12% στα καρτοκινητά. Επιβάρυνση που ξεπερνάει ακόμη και το 50% για υψηλούς λογαριασμούς ή γύρω στο 33% για ένα μέσο λογαριασμό. Κάπου 310 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο θα στοιχίζουν στους χρήστες τα νέα τέλη.
6 Και οι τζογαδόροι θα επιβαρυνθούν άμεσα από την κατάργηση του αφορολογήτου στα κέρδη των τυχερών λαχείων, λαχειοφόρων ομολογιών, αγορών και παιχνιδιών, ενώ αυξάνει στο 10% από 5% ο φόρος σε κέρδη από στοιχήματα, επιβάλλεται φόρος 20% σε μη χρηματικές παροχές για συμμετέχοντες σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς και παρεμφερείς διαγωνισμούς και επιβάλλεται φόρος 10% επί αδιάθετων ποσών και αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων. Κάθε χρόνο θα πληρώνουν 350 εκατ.
7 Στον βρόντο και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα μετά και τη δεύτερη παράταση. Ο τελευταίος αισιόδοξος στόχος του 1,5 δισ. ευρώ θεωρείται ανέφικτος και είναι ζήτημα αν θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, όταν εισπράξιμα θεωρούνται 7-8 δισ. ευρώ επί συνόλου 20 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων.
Ηδη, δόθηκε εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αναγκαστικών μέτρων έναντι των οφειλετών. Και τι σημαίνουν αυτά; Κατάσχεση ή πλειστηριασμό έναντι περιουσιακών στοιχείων, αναστολή λειτουργίας επιχείρησης, ποινική δίωξη και προσωποκράτηση. Η κατάσχεση δεν αφορά μισθούς, συντάξεις ή ασφαλιστικά βοηθήματα (αφαιρουμένων υποχρεωτικών εισφορών) μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Η προσωπική κράτηση του οφειλέτη μπορεί να διαταχθεί μόνο όταν το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων και προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Η ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ δημοσίου, νομικών προσώπων και τρίτων ύψους 300 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης απαιτήσεων των οφειλετών στα χέρια τρίτων.
8 Οποιος είχε χρήμα αποδέχθηκε τη ρύθμιση της περαίωσης, δεδομένου ότι το κόστος της κυμαίνονταν από 1.400 μέχρι και 4.200 ευρώ. Ελάχιστοι, πάντως, είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Είναι ζήτημα αν θα εισπραχθούν (και όχι να έχουν βεβαιωθεί) 500 εκατ. ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου μιλούν για μόλις 1 στους 4 επιτηδευματίες που αποδέχθηκαν τη ρύθμιση, επί συνόλου 1,6 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως ακόμη και από αυτούς αρκετοί δεν πληρώνουν τις δόσεις. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πέρασε διάταξη στο τελευταίο φορολογικό, βάσει της οποίας χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώσουν δύο συνεχόμενες δόσεις. Οι επιτηδευματίες στους οποίους απεστάλη σημείωμα και δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την εφορία, η οποία προγραμματίζει μπαράζ ελέγχων έναντι περισσότερων από 1 εκατ. επιτηδευματιών, εκ των οποίων θα ζητήσει να παρουσιαστούν ενώπιον της με τα βιβλία και τα στοιχεία τους.
Αυτά για την ώρα. Γιατί μέχρι τέλος του έτους θα λάβουμε και άλλα ειδοποιητήρια για νέους φόρους και τέλη. Στο τελευταίο δίμηνο του τέλους, μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πληρώσουν 80 εκατ. ευρώ ετήσιο ειδικό φόρο 150 έως 650 ευρώ αναλόγως κυβισμού, ενώ οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής θα πληρώσουν για πρώτη φορά 70 εκατ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας και εφάπαξ έκτακτη εισφορά, επίσης στα τέλη του έτους. Ενώ στα σκαριά βρίσκονται η περαίωση γης και το δεύτερο σκληρό πακέτο φόρων του Οκτωβρίου.

pressmme

Δεν υπάρχουν σχόλια: