Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Χωρίς διδακτήριο οι Έλληνες μαθητές δημοτικού στο Ντίσελντορφ!..


Αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης βάζει σε νέες περιπέτειες τους μαθητές, τις οικογένειες των ομογενών και τους δασκάλους! Ερώτηση του βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη στη Βουλή

"Απτή απόδειξη του τί εννοεί η ΝΔ, όταν ο πρωθυπουργός και οι κατά καιρούς υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεών της δηλώνουν ότι η παιδεία είναι η πρώτη τους προτεραιότητα, αποτελεί η περίπτωση των Ελλήνων μαθητών δημοτικού στο Ντίσελντορφ: Ενώ επίκειται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουν πού θα στεγασθεί το σχολείο τους! Το κτίριο στο οποίο θα μετακόμιζαν δεν είναι διαθέσιμο, αλλά και τα κτίρια στα οποία λειτουργούσε το σχολείο τους δεν θα τους παραχωρηθούν ξανά!"...
Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατέθεσε Ερώτηση (δείτε και εδώ) ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:
"Ένα μικρό δείγμα του πώς ακριβώς εννοεί την προτεραιότητα στην εκπαίδευση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βιώνουν με τραγικό τρόπο οι ομογενείς μαθητές δημοτικού, οι γονείς και οι δάσκαλοί τους στο Ντίσελντορφ.
Λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά 2008 - 2009, η οποία
...
βρήκε τους μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού να στεγάζονται σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης, ακόμα δεν είναι γνωστό πού θα στεγασθεί φέτος η διδακτική δραστηριότητα. Ό,τι για τα άλλα παιδιά στη Γερμανία είναι δεδομένο, για τα παιδιά του Ελληνικού Δημοτικού σχολείου Ντίσελντορφ είναι το...ζητούμενο. Στην ερώτηση των μαθητών και των γονέων τους «που θα κάνουμε μάθημα», κανένας δεν μπορεί να δώσει μία επίσημη, ολοκληρωμένη και έγκυρη απάντηση.
Οι γονείς των μαθητών των Ελληνικών σχολείων στο Ντίσελντορφ είναι ανάστατοι διότι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι το κτίριο στην οδό Lacombletstraße, το οποίο προβλεπόταν να λειτουργήσει ως στέγη του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Ντίσελντορφ, τελικά δεν θα παραχωρηθεί. Ο λόγος είναι, σύμφωνα πάντα με τις σχετικές άτυπες πληροφορίες, ότι δεν έχει μεταβιβασθεί στους αρμόδιους φορείς στη Γερμανία το προβλεπόμενο χρηματικό ποσό που απαιτείται για την λειτουργία του κτιρίου. Και ενώ η σχολική χρονιά και τα σχολεία θα κλείσουν, κανένας δεν γνωρίζει πού θα στεγαστεί για την επόμενη χρονιά το Δημοτικό Σχολείο.
Μετά την στέγαση των μαθητών σε ... κοντέινερ κατά την σχολική χρονιά 2006 – 2007 και το «διαμελισμό» του Ελληνικού Δημοτικού σχολείου σε τρία διαφορετικά σημεία της πόλης, άλλο ένα απίστευτο σενάριο φοβούνται πλέον οι γονείς: την στέγαση του Ελληνικού Δημοτικού σχολείου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου της πόλης. Τα συμβόλαια των τριών κτιρίων που στεγάζουν μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς το Ελληνικό Δημοτικό σχολείο, λήγουν. Η μετακόμιση του σχολικού υλικού είναι προ των πυλών, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιο κτίριο θα πρέπει να μεταφερθεί όλος αυτός ο εξοπλισμός. Οι φήμες θέλουν να πρόκειται να μεταφερθεί ο εξοπλισμός, όχι στο κτίριο επί της οδού Lacombletstraße, αλλά στα υπόγεια των εγκαταστάσεων του Γυμνασίου-Λυκείου.
Η συστέγαση του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου θα είναι πολύπλευρα αρνητική για το σύνολο της ομογενειακής μαθητικής κοινότητας όλων των βαθμίδων στην πόλη. Ενδεχόμενη συστέγαση θα επιφέρει δύο σχολικές βάρδιες, μείωση ωρών διδασκαλίας των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, ψυχολογική και σωματική κούραση στα παιδιά και μεγάλη αναστάτωση στο πρόγραμμα εργασίας των οικογενειών, αφού, πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλοί γονείς φέρνουν τα παιδιά τους στο Ελληνικό Δημοτικό από άλλες πόλεις, με την ευκαιρία του ότι εργάζονται και οι ίδιοι στην πόλη του Ντίσελντορφ.
Η επικοινωνία των γονέων τόσο με την επιχώρια Ελληνική Προξενική Αρχή όσο και με την αρμόδια για το θέμα Ειδική Γραμματεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, που χειρίζεται τα ζητήματα εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων εξωτερικού, δεν τους διαφώτισε στο παραμικρό, καθώς τους δηλώθηκε ότι «όλα είναι προς διερεύνηση». Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων θεωρεί ότι το νέο κτίριο δεν κρίνεται ακατάλληλο, αλλά «θα πρέπει να γίνουν κάποιες επιπλέον εργασίες»!
Από την πλευρά τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών Αμιγών Σχολείων Ντίσελντορφ σε επιστολή τους προς τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς Παιδείας, τους Γραμματείς ΥΠ.Ε.Π.Θ και Π.Ο.Δ.Ε., τον Πρόξενο του Ντίσελντορφ και τους Συντονιστές Α και Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα «Στέγαση Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Ντίσελντορφ» εκφράζουν τις ανησυχίες τους και ερωτούν πότε θα μεταφερθεί το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Ντίσελντορφ στο κτίριο που πρότεινε ο Δήμαρχος της πόλης του Ντίσελντορφ, αν η λειτουργία του σχολείου στο εν λόγω κτίριο θεωρείται σίγουρη και αν υπάρχει περίπτωση να συστεγαστούν όλα τα σχολεία μαζί. Οι γονείς στην επιστολή τους ζητούν να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία των μαθητών και παιδιών τους η οποία ξεκίνησε αρχικά με τη στέγασή τους στα κοντέινερ και συνεχίστηκε την επόμενη χρονιά με τον διασκορπισμό τους σε τρία διαφορετικά κτίρια.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Πού θα στεγασθούν κατά την νέα σχολική χρονιά 2009 – 20010 οι Έλληνες μαθητές δημοτικού του Ντίσελντορφ;
2. Η περιπέτεια της στέγασης των μαθητών σε κοντέινερ, η διάσπαση σε τρία διαφορετικά κτίρια στην πόλη και η απόλυτη αβεβαιότητα για την στέγη στην επόμενη σχολική χρονιά συνιστούν εκπαιδευτική πολιτική που σηματοδοτεί προτεραιότητα στην παιδεία;
3. Ποιος ευθύνεται για την απίστευτη αυτή ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και διδασκόντων στο Ντίσελντορφ;
4. Με ποιόν τόπο και πότε θα διερευνηθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν;
"

press

Δεν υπάρχουν σχόλια: