Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΕΞΩΔΙΚΟ ΟΤΕ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ INDYMEDIA...


Του Κώστα Ονισένκο
(από την Καθημερινή)

Για το κλείσιμο γνωστής αντιεξουσιαστικής ιστοσελίδας πιέζει ο ΟΤΕ, στρεφόμενος κατά του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και απειλώντας με διακοπή μεγάλης σύμβασης που υπάρχει ανάμεσα στους δύο φορείς και αφορά την παροχή Διαδικτύου σε περίπου 100 εκπαιδευτικά ιδρύματα.Ειδικότερα, μέσα από εξώδικο που απέστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός προς το...
ΕΔΕΤ, ζήτησε η χρήση των οπτικών ινών που προσφέρει για τα πανεπιστήμια, να γίνεται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Πρόκειται για σύμβαση παροχής Ιντερνετ προς τα πανεπιστήμια μέσω του ΕΔΕΤ με ειδικούς προνομιακούς όρους. Αφορμή να κινηθεί η νομική διαδικασία από πλευράς οργανισμού αποτέλεσε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία το αθηναϊκό παράρτημα του γνωστού αντιεξουσιαστικού κόμβου Indymedia εκπέμπει από τις γραμμές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Μέσα στη σύμβαση επισημαίνεται ότι το δικαίωμα χρήσης των ινών «αφορά την παρούσα σύμβαση» και «αποκλειστικά και περιοριστικά την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των φορέων του Δημοσίου...» κάτι που σύμφωνα με τον ΟΤΕ παραβιάζεται σε περίπτωση που ευσταθούν οι καταγγελίες για το Indymedia.
Διορία 5 ημερών
Ο ΟΤΕ έδωσε διορία πέντε ημερών (εκπνέει αύριο) ώστε το ΕΔΕΤ να ελέγξει τις παραπάνω καταγγελίες. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Από την πλευρά του, το ΕΔΕΤ, σε απάντηση που απέστειλε στον Οργανισμό, κάνει λόγο για παρεξήγηση αφού -όπως υποστηρίζει- ευθύνη του είναι να φροντίζει ώστε να παρέχεται χρήση Διαδικτύου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι το πώς ακριβώς αυτή αξιοποιείται από ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Οπως επισημαίνει στέλεχος του Εθνικού Δικτύου, δεν είναι δυνατός ούτε επιτρέπεται ο έλεγχος της χρήσης του Διαδικτύου από εκπαιδευτικούς ή φοιτητές σε πανεπιστημιακό χώρο, αφού αυτό θα σήμαινε και τον έλεγχο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, το περιεχόμενο της αλληλογραφίας κ.ο.κ.
pressmme

Δεν υπάρχουν σχόλια: