Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ «ΝΕΤ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ


Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος είναι και υπεύθυνος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα του περιβάλλοντος. Κύριε Κουβέλη καλή σας ημέρα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα κ. Χατζημιχάλη.

Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Είπα και στον πρόλογο ότι το θέμα της Κοπεγχάγης είναι πολύ σημαντικό και πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να το βάζουμε στην ατζέντα μας, στην καθημερινή μας ατζέντα, να δούμε τι θέλουμε και που το πάμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έτσι ακριβώς.

Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Μπορεί ο πολιτικός κόσμος να το κάνει αυτό όταν ταλανίζεται από χίλια-δυο άλλα ταπεινότερα ή μη, μεγαλύτερα ή μικρότερα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι αυτό που είπατε είναι και το κλειδί της απάντησης, ότι δεν μπορεί να αφήνουμε τα σημαντικά εξαιτίας των επειγόντων, όταν αυτά είναι ταπεινότερα ή λιγότερο σημαντικά, με αυτή την έννοια το λέω, γιατί προφανώς τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη δεν είναι ταπεινότερα προβλήματα, απλώς όταν κανείς τα συγκρίνει με το τι έρχεται λόγω της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο αλλαγής του τρόπου ζωής του κάθε ανθρώπου πάνω στον πλανήτη, νομίζω ότι κάποια πράγματα αποκτούν ένα συγκριτικό μέγεθος λίγο μικρότερο.

Ας πούμε, επειδή το είπατε και στην εισαγωγή, ένα θέμα είναι το κάπνισμα, αλλά και η κλιματική αλλαγή έχει να κάνει με ένα άλλο είδος καπνίσματος, αυτό του πλανήτη, που πρέπει να το σκεφτούμε εξ ισου σοβαρά.

Κοιτάξτε, η συνάντηση που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, που είναι ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία για δεσμευτικές θέσεις των μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, για να πάρουν μέτρα για το περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προετοιμασία, δηλαδή αυτό που λέμε- την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που ήδη υπάρχει, έχει πάρα πολύ σημασία.

Και γιατί έχει σημασία. Γιατί αν σκεφτούμε ότι αν έχουμε μία μέση άνοδο της θερμοκρασίας της τάξης των 2 βαθμών η Ελλάδα – για να πω ένα παράδειγμα – παύει να αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για τουρισμό, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

Ή αν πούμε ότι πάλι με μία αντίστοιχη αύξηση της θερμοκρασίας η Ελλάδα μπαίνει σε μία περιοχή όπου οι υδάτινοι πόροι γίνονται πλέον σπάνιοι, μπαίνουμε σε μία περίοδο ξηρασίας παρατεταμένης, για πάρα πολλά χρόνια προφανώς, καταλαβαίνετε ότι αυτό σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη, για τις αγροτικές οικογένειες, για τη παραγωγή προϊόντων κλπ, μπορεί να ανατρέψει τελείως τα δεδομένα στα οποία ζούμε.

Γι’ αυτό το λόγο συζητήσαμε χθες στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μοντενέγκρο το θέμα της κλιματικής αλλαγής, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, οι σοσιαλιστές και προφανώς και οι άλλες δυνάμεις, να τοποθετηθούν από τώρα για το ποιες πρέπει να είναι αυτές οι δεσμευτικές συμφωνίες που θα γίνουν στην Κοπεγχάγη.

Και μάλιστα εγώ πρότεινα στην Κοπεγχάγη να εκπροσωπηθεί η Σοσιαλιστική Διεθνής από τον Πρόεδρό της τον Γιώργο Παπανδρέου, που να ξεκαθαρίσει και να θέσει την τοποθέτηση των σοσιαλιστών παγκόσμια για μία τέτοια δεσμευτική συνάντηση.

Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Έχετε δίκιο απ’ την πλευρά σας που λέτε ότι αν μεταφέρουμε τα όσα σημαίνει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητά μας, θα γίνει πιο εύκολο και να τα δούμε και πιο εύκολο να τα συζητήσουμε και να τα συζητάμε όλο και πιο συχνά. Θεωρείτε όμως ότι υπάρχουν κάποια βήματα το τελευταίο διάστημα;

Διάβαζα μόλις χθες, αν δεν κάνω λάθος, ότι πέρασε με οριακή πλειοψηφία από το Κογκρέσο μία πρόταση του Ομπάμα για παράδειγμα για την πράσινη ανάπτυξη στη χώρα του και για τον περιορισμό των ρύπων. Καταρχήν η εκλογή του Ομπάμα, η οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη, θεωρείτε ότι σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών και μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες, όπως η Κίνα ή η Ινδία, που είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, τουλάχιστον έτσι λένε οι στατιστικές;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πιστεύω ότι σηματοδοτεί πάρα πολύ σημαντική αλλαγή, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί αυτό που είπατε ότι κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο έστω και με οριακή πλειοψηφία αυτή την καινούργια νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, σκεφτείτε ότι αν αυτό το συζητούσαμε ένα χρόνο πριν, δηλαδή στην θητεία Μπους, θα μας φαινόταν σαν ένα ανέκδοτο, ότι θα ήταν αδύνατο οι Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν τέτοιου είδους νομοθεσία.

Αυτή η ανατροπή που έχει καταφέρει ο Ομπάμα έχει τεράστια σημασία και έχει όπως πάρα πολύ εύστοχα το είπατε, σημασία γιατί μπορεί να επηρεάσει τη θέση άλλων δυνάμεων και κυρίως της Κίνας. Να σας πω ότι η αίσθησή μου είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση του Ομπάμα έχει επιδείξει μία πολύ μεγάλη οξυδέρκεια στο θέμα και μάλιστα εδώ να πω το χαρακτηριστικό που μου έκανε εντύπωση, ότι ο Υπουργός Ενέργειας που έχει ορίσει ο Ομπάμα είναι κινεζικής καταγωγής.

Καταλαβαίνετε ότι αυτό προφανώς προοιωνίζει και μία αρκετά αναπτυγμένη συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων στα ενεργειακά θέματα, γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουν βάλει στόχο να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες σε θέματα νέων μορφών ενέργειας, ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Το Μάρτιο που έτυχε να είμαι στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνειδητοποίησα ότι μέσα στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας, ο Ομπάμα έχει βάλει ένα ποσό της τάξης των 20 δις δολαρίων για δύο χρόνια, για το 2009 και για το 2010, μόνο για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτά είναι βήματα που θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά και μακάρι να τα συναντάμε συχνά.

Το ίδιο γίνεται βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η Ευρώπη είχε καταφέρει και χάρη στον Επίτροπο Περιβάλλοντος που έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο σε αυτά τα θέματα.

Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Τον κ. Δήμα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι. Να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης που θα έθετε όλες τις υπόλοιπες χώρες προς μία δεσμευτική συμφωνία. Και νομίζω ότι θα συνεχίσει μέχρι το τέλος, μέχρι την Κοπεγχάγη.

Βέβαια, από εκεί και πέρα αυτά κάνουν οι υπερδυνάμεις. Το ζήτημα είναι τι κάνουν και οι μικρότερες χώρες, όπως είναι και η δική μας, γιατί πολύ φοβάμαι ότι στην Ελλάδα έχουμε μείνει κυρίως στα λόγια…

Δ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: Είναι θέμα μιας άλλης κουβέντας την οποία θα κάνουμε και φαντάζομαι ότι και εν όψει Κοπεγχάγης θα κάνουμε μια κουβέντα και για το τι γίνεται στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ προς το παρόν. Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να είστε καλά. Καλό μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: