Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Βγαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Ευρώπης


1 Ιουλίου 2009, 00:03

του Ευάγγελου Ανδρουλιδάκη

Σε ρυθμό αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνει σιγά-σιγά όλη η Ευρώπη. Μετά τους γαλακτοπαραγωγούς της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου σειρά έχουν οι αγρότες στο Βέλγιο και στην Τσεχία οι οποίοι ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις τον Ιούλιο.

Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν ξεκινήσει δυναμικά τον…«χορό» των κινητοποιήσεων καθώς στις 18 και 19 Ιουνίου βρέθηκαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο όπου διεξαγόταν η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής ενώ στις 22 Ιουνίου έδωσαν το παρόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

Στο Βέλγιο λοιπόν, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου οι γαλακτοπαραγωγοί «άνοιξαν» το μέτωπο των δικών τους κινητοποιήσεων στήνοντας μπλόκα έξω από τα κέντρα διανομής τριών μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ της χώρας, Colruyt, Delhaize και Carrefour απαιτώντας υψηλότερες τιμές για το γάλα τους.

Τα μπλόκα είχαν ως αποτέλεσμα τα κέντρα διανομής της Colruyt, της Delhaize και της Carrefour ουσιαστικά να αποκοπούν.

Εκπρόσωποι της Colruyt έκαναν λόγο για ζημιές εκατομμυρίων ευρώ από τις ενέργειες των αγροτών, ενώ διοικητικό στέλεχος της Carrefour δήλωσε ότι η εταιρεία κατανοεί τις αγωνίες και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και ότι είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει μαζί τους αλλά και πως είναι απαραίτητη μια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί μια λύση για όλους.

Στην Τσεχία, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου εκατοντάδες γαλακτοπαραγωγοί διέκοψαν με τα οχήματά τους για δύο ώρες την κυκλοφορία στο κύριο οδικό δίκτυο της χώρας που συνδέει την Πράγα με το Μπρνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κινητοποίηση πήραν μέρος τουλάχιστον 1000 αυτοκίνητα, φορτηγά και τρακτέρ.

«Εδώ και περισσότερο από έξι μήνες η τιμή που παίρνουμε για το γάλα που παράγουμε δεν επαρκεί ούτε για να καλύψουμε τα έξοδά μας», δήλωσε ο Jindrich Snejdrla, αναπληρωτής πρόεδρος του Αγροτικού Συμβουλίου, που οργάνωσε την διαμαρτυρία. «Εάν δε γίνει κάτι σύντομα, μέσα στους επόμενους έξι μήνες είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν 30.000-40.000 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες λιγότερες σε ολόκληρη τη χώρα».

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι η τιμή παραγωγού για το γάλα στην Τσεχία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, χρονιά που η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: