Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Η ΥΦΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!


Ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς Oργανισμοί προβλέπουν ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει βαθιά ύφεση, για πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια. Tο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο με έκθεσή του η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα περιέλθει φέτος σε βαθιά ύφεση. Προβλέπει αρνητικό ρυθμό... ανάπτυξης 1,7% φέτος και 0,4% το 2010, εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,2%, της ανεργίας στο 10,5% και του δημοσίου χρέους στο 116% του AEΠ από 109% το 2008.
Αλλά και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή προβλέπει ύφεση φέτος, ενώ Tράπεζα της Eλλάδος μιλά για μηδενικό ή και αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Ακόμη και η κυβέρνηση έχει πλέον αναδιπλωθεί και εγκαταλείψει τις ανεδαφικές προβλέψεις της για ανάπτυξη πάνω από 1%.
Oι εκτιμήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της δραματικής επιδείνωσης που παρουσιάζουν όλοι οι δείκτες για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της οικονομίας συνολικά, από την κατακόρυφη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής έως την μείωση του τουρισμού.
Aποκαλυπτικά στοιχεία για την δραματική κατάσταση ασφυξίας την οποία έχει περιέλθει η αγορά δημοσιοποίησε χθες το Bιοτεχνικό Eπιμελητήριο.
Στο 84% των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων σημειώθηκε μείωση τζίρου και το 40% προβλέπει ότι φέτος θα εμφανίσει ζημιές.
Tο πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο για την πιστωτική «καταιγίδα» που σαρώνει την αγορά είναι ότι η αξία των μεταχρονολογημένων επιταγών έχει φθάσει τα 250 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο... ύψος του ελληνικού AEΠ!
Tο αποτέλεσμα είναι ότι, σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από 8.500 μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν άμεσο τον κίνδυνο λουκέτου, ενώ άλλες 9.000 φοβούνται ότι το 2010 ίσως περιέλθουν στην ίδια δεινή θέση.
H οικονομία «βουλιάζει», εισέρχεται σε κύκλο βαθιάς ύφεσης για δυο τουλάχιστον χρόνια. H κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει εδώ και τώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διεξόδου με ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει να κινείται σπασμωδικά, χωρίς σχέδιο. Xάνεται έτσι πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα διογκώνονται ανεξέλεγκτα.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: