Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Μέτρα - σοκ προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα

Μέτρα - σοκ προτείνει σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Σαββάτου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση, για την μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ, απαιτούνται μέτρα συγκράτησης των δαπανών και ενίσχυσης των εσόδων της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ ή των 3,5 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη 4ετία.

Το ΔΝΤ κρούει κώδωνα κινδύνου για το ασφαλιστικό σύστημα ζητώντας επειγόντως μεταρρυθμίσεις, καθώς η χώρα μας υπολογίζεται να δεχθεί πολύ μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες της Ε.Ε. από τη γήρανση του πληθυσμού.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στο 116% του ΑΕΠ το 2010 και στο 122% το 2011 αν δεν ληφθούν μέτρα.

Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων βρίσκονται η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας, υπολογισμός της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου τους εργασιακού βίου, περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Επίσης, για τον περιορισμό των δαπανών, προτείνεται από το ΔΝΤ μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, μείωση των αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας με στόχο την βελτίωση της διοίκησης και των υπηρεσιών οικονομικού ελέγχου.

Ως προς την ενίσχυση των εσόδων, στην έκθεση αναφέρονται ως προτεινόμενα μέτρα περικοπή φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, επιβολή τεκμαρτού φόρου στους αυτοαπασχολούμενους, μείωση του αριθμού συντελεστών του ΦΠΑ σε δύο ή αύξηση των κατώτερων συντελεστών, μείωση του αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται σε χαμηλό ΦΠΑ, κατάργηση αντικειμενικής αξίας και εφαρμογή των φόρων επί της πραγματικής εμπορικής αξίας και επιβολή ενιαίων φορολογικών συντελεστών στα επαγγελματικά ακίνητα.

Η έκθεση περιγράφει επίσης μία "ωρολογιακή βόμβα" στα "θεμέλια" του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτίμηση του διεθνούς οργανισμού είναι ότι από το 2010, θα αρχίσει να μειώνεται ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας λόγω γήρανσης του συνολικού πληθυσμού, πράγμα που αναμένεται να "εκτροχιάσει" περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.

Μακροπρόθεσμα μάλιστα, οι δαπάνες που θα σχετίζονται με τη γήρανση θα φτάσουν στο 15,9% του ΑΕΠ το 2060 έναντι μόλις 4,7% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., ενώ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 794,8% του ΑΕΠ.

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: